MUSTAFA YEŞİLADA 20090167.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6. BÖLÜM OKUL ÖRGÜTÜ VE YÖNETİMİ
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
EKİP ÇALIŞMASI.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
LEO’ya Hoş geldiniz Potansiyelinizi açığa çıkarın
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
Olumlu Disiplin Yöntemleri
Örgütsel Güven ve Adalet
Mali İstatistik Kullanım Alanları
PARÇADA ANLAM.
Liderlik ve Motivasyon
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Liderlik ve Motivasyon
STADYUM BİNALARI Stadyum güncel olarak, çeşitli spor müsabakalarının yapılabilmesi için uygun fiziksel mekanı sağlayan spor tesisine verilen isimdir. Tarihten.
Psikoloji.
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
Yrd. Doç. Dr. Alparslan ÖZMEN
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
Insan kaynakları yönetimi ve ücret yönetimi
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
TURİZMDE ETİK SORUNLAR
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
. İ STAT İ ST İ K De ğ i ş ik nedenlerin etkisi altında ya ş anan olayların gözlenmesi ve gerekli bilgilerin sistematik biçimde toplanarak incelenmesi.
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİMİN FONKSİYONLARI: YÖNELTME- LİDERLİK.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇALIŞANIN MOTİVASYONU DEMEKTİR.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık
G İ R İŞ BÜRO YÖNETİMİ. İ yi tasarlanan bir büro sistemi, en iyi bilgiyi, do ğ ru bir ş ekilde, do ğ ru zamanda, do ğ ru ki ş ilere ve en dü ş ük maliyetle.

EĞİTİMDE DRAMA.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
Nazlı ÖZTÜRK.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRETİM İLKELERİ.
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Öğrenme Psikolojisi Kuramları: Davranışçı Yaklaşım IV
Sunum transkripti:

MUSTAFA YEŞİLADA 20090167

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ 6. BÖLÜM 1-ÖRGÜTSEL YETKİ VE SORUMLULUK 2-ÖRGÜT İKLİMİ 3-ÖRGÜTSEL BAĞLILIK 4-EĞİTİM YÖNETİMİNİN ÖZELLİKLERİ

ÖRGÜTSEL YETKİ VE SORUMLULUK Yönetici, örgütleme işlevini başarırken bazı kavram ve ilkeleri anlamak ve onları uygulamak zorundadır. Bu ilkelerin başında yetkinin ve sorumluluğun devredilmesi gelir Yetki, karar verme ve diğerlerini harekete geçirme ya da örgütsel amaçları başarmak için belirli görevleri yaptırma hakkıdır. Diğer yandan yetki, diğerlerini etkileme yöntemidir. Bu anlamda ise yasallık, erk ve önderlik, yetkinin önemli boyutlarını oluşturur.

Yetki, bir örgütün üyelerini, örgütün amaçlarını en iyi bir biçimde gerçekleştirecek davranışları gösterecek biçimde yönetme gücüdür. Yetki bir haktır, yetkinin kullanımı karar vermeyi gerektirir ve yetki örgütsel amaçların başarılması için kullanılır.

İşe ilişkin faaliyetleri başarma yükümlülüğü sorumluluk olarak tanımlanabilir. Sorumluluk, yetki devrinin ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer bir kişi bir işi kabul edip görevleri yapmayı üstlenmişse sorumluluk yüklenmiş demekdir. Yetki akımı yukarıdan aşağıya doğru olurken, sorumluluk tam tersi aşağıdan yukarı doğrudur.

ÖRGÜT İKLİMİ Örgütün psikolojik ortamına örgütsel iklim denir. Örgüt iklimine etkide bulunan temel etmenler kişilerin güdülenmesi, önderlik tarzları ve örgütsel iletişimdir. Örgüt iklimi başlangıçta ‘belirli bir zaman dilimi içerisinde sürgülenen örgütü açıklayıcı özellikler seti’ olarak adlandırılmıştır. Bu tanıma göre bir örgütü diğer örgütten ayıran ve o örgütteki davranışını etkileyen özelliklerin başlıcaları büyüklük, yapı, karmaşıklık, liderlik tarzları ve amaçların yönüdür. Araştırmacılara göre örgüt iklimi ‘iş çevresinde, bu çevrede çalışanlar tarafından dolaylı ve dolaysız olarak algılanan ve çalışanların motivasyon ve davranışların etkilediği kabul edilen, ölçülebilir özellikler setidir. Yani iklim; yapı, sorrumluluk, ödüller, riskler, hoşgörü ve çatışma boyutlarını içerir.

ÖRGÜTSEL BAĞLILIK Meyer ve Allen örgütsel bağlılığı’çalışanların örgütle ilişkisi ile şekillenen ve onların örgütün sürekli bir üyesi olma kararını almalarını sağlayan davranış’olarak tanımlamış ve örgüte bağlılığın çeşitli biçimlerde gerçekleşebileceğini ileri sürerek geçmiş yıllarda sadece tek bir boyutu ile ele alınan bu kavramı, geliştirdikleri ‘üç boyutlu örgütsel bağlılık modeli’ ile çok boyutlu bir kavram olarak değerlendirmiştir. Meyer ve Allen’a göre örgütsel bağlılıkla ilgili en yaygın yaklaşım duygusal bağlılıkdır. Örgüt üyeliğini sürdürme isteğini yansıtan duygusal bağlılık, büyük ölçüde, yaşanan iş deneyimleri sonucunda gelişmektedir.

‘Ekonomik bir mantığa’ dayandığı düşünülen devamlılık bağlılığı ise ‘çalışanların, örgütten ayrılmaları durumunda sahip oldukları yatırımları ve yan faydaları kaybedeceklerine inanmaları sonucu zorunluluk nedeniyle örgütte çalışmaya devam etmeleri durumudur.’ Meyer ve Allen’in geliştirdiği ‘ üç boyutlu bağlılık modeli’nin, çalışanların örgütlerine duydykları bağlılığın türünü ve derecesini anlamada ve çalışanlara istenilen davranışların kazandırılmasında yöneticilere yol gösterici olduğu söylenebilir.

EĞİTİM YÖNETİMİNİN ÖZELLİKLERİ Yönetimin gerçekleştiği hemen hemen her yerde belirli amaçlar, belirli süreçlerden geçerek oluşan ürünler ve bu ürünlerin kontrol edilmesi gibi olgular vardır. Bu olgular eğitim kurumları için de söz konusudur. Her şeyden önce eğitim, herhangi bir kurumda gerçekleşen üretime her yönüyle benzeyen süreçtir. Bu doğrultuda okullar da tabii ki sahip olduğu amaçlar, insan kaynakları ve yapılan işler açısından herhangi bir işletme gibi değildir.

EĞİTİM VE OKULUN KENDİNE ÖZGÜ YÖNLERİ 1- Eğitim ve eğitim kurumlarının amaçları açık ve kesin değildir. 2- Eğitim, öğretim ve öğrenme süreci çok karmaşık iştir. 3- Eğitim ve okul, başka alanlarda ve sektörlerde olmadığı kadar çok sayıda kişi ve kurumların ilgilendiği bir alandır. 4- okul, yöneticisi ve sahip olduğu personelin özellikleri açısından da eğitim dışı kurumlara göre farklıdır. 5- Okul, kalitesini her zaman belli bir çizgide tutmak ve daha yükseklere ulaşmak için eğitim dışı kurumlar gibi yoğun baskı hissetmemektedir.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM