MİTOLOJİ Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur Kendisinden ilk kez İlyada’da Homeros.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

Bu Sunu Aydın BOZAN tarafından hazırlanmıştır.
Sanat ve Sanat Dalları Hazırlayan:İ.Uhut.YILDIZ
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
TÜRK TIBBINDA ÜÇ BEHÇET Prof.Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi 1.
TIP EĞİTİMİNDE DEĞİŞİM
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
BÜYÜK ASKERİ DEHA: MUSTAFA KEMAL.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE TIP EĞİTİMİNİN MODERNİZASYONU
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
TOKAT KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
FELSEFEYE GİRİŞ.
Bizans Tıbbı Prof. Dr. Tamer Akça.
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
MUSTAFA REŞİT PAŞA İLKOKULU
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Bodrum’dan feribot ile sadece 45 dakika süren bir yolculuk sonrası Oniki Adalar grubundan Kos Adasına varmış olduk. Bizi St.John Şövalyelerinin Kalesi.
OSMAN HAMDİ BEY ŞİLEN GÖK.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
KARABURNA İLK/ORTAOKULU 2013/2014 TANITIM
Mitoloji Ders 4 Yunan Tanrıları ve Topluma Etkileri.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
HAZIRLAYANIN B İ LG İ LER İ Adı ve Soyadı Enes BAŞ Okul No:147 Sınıf: 6/C DERS Bilişim ve Teknolojileri KONU: Zeus Heykeli Ö ğ retmenin Adı ve Soyadı:
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YENİKENT İLKSAN İLKÖĞRETİM OKULU
Kemal sunal’ ın hayatı 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Sanat hayatı, “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Sultan 2.Bayezid Külliyesi (Cami-Tıp Medresesi-Darüşşifa-
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
TRT’de çalışan Orhan Aybertürk isimli bir elemandan Minsk 23 Nisan kutlamaları ile ilgili olarak özel gönderilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
Temel Kavramlar Hastalık Nedir? Modern Tıp Geleneksel Tıp-Yerel Tıp
Profesör Doktor CAN ALİ GÜRGÜÇ
Okullarda okul dergisi, halk oyunları, mezuniyet, panel, tartışma, bilgi yarışması, turnuva, yılsonu sergisi, tiyatro ve sene sonu açılış ve kapanış törenleri.
TÜRKİYE’DE VETERİNER HEKİMLİĞİNDE OKULLAŞMA SÜRECİ
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
TÜRK BEŞLERİ.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF DERS PROGRAMI.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

MİTOLOJİ Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur Kendisinden ilk kez İlyada’da Homeros “ kusursuz hekim” olarak bahsetmiştir Önce Zeus’un gazabıyla yıldırım çarpmasıyla sonucu öldürülen Asklepios daha sonra yine Zeus tarafından tıp tanrısı olarak ilan edilir. Tıp amblemlerinde yer eden, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000’ lere uzanan yılan figürü de, Asklepios ve O’nun asası ile bütünleşmiştir. Asklepios’un şifa veren gücünü yılandan aldığı, halkın da adaklarını Asklepios’a değil de bu yılana sunduğu söylenir.

Yunan - Roma mitolojisinde tıp tanrısı Yunan - Roma mitolojisinde tıp tanrısı. Pollon ile Lapith'lerin kralı Phlegyas'ın kızı Koronis'in oğludur. Bir söylentiye göre Apollon, kıskançlık yüzünden Kronis'i mahvetmiş, fakat karnındaki çocuğu kurtararak yetiştirmesi için Ken-taur Herion'a vermiştir. Hocasından cerrahlığı, hastalıkları iyi tanımayı ve ölüleri diriltmeyi öğrenmiştir. Ölülerin dirilmesine kızan ahret tanrısı Hades, onu baş tanrısı Zeus'e şikâyet etmiş ve Asklepios'un şimşekle yakılmasına sebep olmuştur. Fakat babasının yalvarması üzerine gökyüzüne gönderilerek yıldıza çevrilmiş ve yılan burcunu teşkil etmiştir. Yılan, asâ, horoz onun simgesidir. Resim ve heykellerinde, üzerinde bir yılanın sarıldığı bir asaya dayanmış olarak temsil edilir.Yılanın hekimlik simgesi olması bu mitolojiden kalmadır.

14 MART 1827’DE TIP OKULU AÇILDI Tıp bayramının ne zaman kutlanacağı, ya da hangi tarihle ilişkilendirilmesi gerektiği sorusu ancak yakın tarihimizde cevap bulabilmiş. Sultan II. Mahmut’un yenilikçi hareketleri sonucu, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi’nin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp mektebi olan, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda kurulmuş. Bu şekilde, tıp tarihimizde 14 Mart yerini almış. Tıp eğitimi o yıllar batıda olduğu gibi dört yılmış, son sınıfta hocalar tarafından usta ve yetenekli olanlar tesbit edilerek sınava alınıp, başarılı olanlar askeri hastanelere veya ordunun tabur alaylarına muavin tabip unvanı ile tayin ediliyorlarmış.

İLK KUTLAMA 1919’DA İlk tıp bayramı 14 Mart 1919’da, işgal altındaki İstanbul’da, tıp öğrencileri tarafından kutlanmış. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmış. 1933’de “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane” İstanbul Üniversitesi’ne dâhil olmuş. Peşinden de 1945’te Ankara Tıp Fakültesi, 1954’te Ege Tıp Fakültesi kurulmuş. Derken bugünlere gelinmiş... Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanıyor.

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!