ZABİT ADAYLARININ GEMİ İŞLETMESİ VE GEMİ TİPİ TERCİHLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
Advertisements

ALPER LAÇİN SERDAR TAŞAN
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
HASTA HAKLARI BİRİM FAALİYETLERİ
GEMİ KAPTANLARININ PROFİL VERİLERİ ÜZERİNE SAYISAL BİR ANALİZ
Konu Başlıkları Müfredat Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Çalışmalardaki Olumsuz Örnekler ve İstatistiksel Bilgiler Anket Çalışmaları Teknik.
Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Selçuk NAS
Risk ve Sigorta Topluluğu 2013
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Öğretim İhtiyacını Belirleme
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI YÖK’nin tarihli sayılı yönetmeliği ile açıldı ve eğitim yılında faaliyete.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
ARED DEĞERLENDİRME ANKETİ ANALİZİ. * Yapılan anketin amacı ekonomik kriz sonrasında değişen dengelerle birlikte sektörel sorunlardaki öncelikleri sıralamak.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
DEÜ İZİSYÖM İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Geri Kazanılmış Atık Suların Kullanımı ve İzmir’de Uygun Stratejiler.
TMMOB ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Denizcilik Sorunları Sempozyumu 17 Kasım 2007 Dr. Selçuk NAS Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
e-Sertifika Programları
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ AİLE HEKİMLİĞİNİ NE KADAR TANIYOR? Beyza Boğa*, Merve Ayşe Atmaca*, Uğur Can İzlimek*, Kadir Özmen**, Nagihan Külahlıoğlu**,
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – ŞUBAT 2015 KALITE GELIŞTIRME AR-GE ŞUBESI.
Fakültenin Akademik Kadrosu 4. Uluslararası Eczacılık Bilimleri Kongresi, Eylül 2014.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI Bodrum, 30 Nisan 2012.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON OFİSİ BİRİMİ
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
Ankete katılım Bahar 176 öğrenci Güz öğrenci Ali Osman KURT
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
Özel Batı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi DENİZCİLİK Bölümü.
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘D’
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘D’
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Makine Mühendisliği nedir?
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Anket ve Likert Ölçekler
Sunum transkripti:

ZABİT ADAYLARININ GEMİ İŞLETMESİ VE GEMİ TİPİ TERCİHLERİ Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Selçuk NAS snas@deu.edu.tr

GİRİŞ Stratejik yönetim felsefesini benimseyen gemi işletmeleri nitelikli insan gücünü istihdam edebilmek kendi şirketlerini tercih edilebilir kılabilmek istihdam ettikleri nitelikli insan kaynaklarını ellerinde tutabilmek için çeşitli faaliyetler içerisine girdiği görülmektedir.

GİRİŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin her yıl düzenli olarak düzenlediği kariyer günlerinde, sektörün arz talep dengesi çok yakından takip edilebilmektedir. Nitelikli insan kaynaklarının en kıt olduğu anlarda dahi, onları kendi filolarına çekebilen, çeşitli yönlerden örgütsel çekiciliği sağlamış olan şirketler belirgin olarak farkedilebilmektedir.

Türk Ticaret Fİlosu

ARAŞTIRMANIN AMACI Çalışmanın amacı, nicel araştırma yöntemleri kullanılarak Türkiye’de lisans düzeyinde eğitim veren ve çalışanın yapıldığı sırada mezuniyet aşamasında bulunan zabit adaylarının çalışmayı tercih ettikleri gemi işletmelerinin ve gemi tiplerinin uzamsal verilere dayanarak ortaya konmasıdır.

ARAŞTIRMADA ÖRNEKLEM Araştırmada Türkiye’de lisans düzeyinde eğitim veren son sınıf güverte ve makine öğrencilerinin tercihleri alınmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (DEÜ) İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (İTÜ) Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi (KATÜ) Yakındoğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (YÜ) Araştırma, 2006-2007 / 2007-2008 / 2008-2009 Öğretim Yıllarında, Mayıs aylarında gerçekleştirilmiştir.

AraştIrmada KullanIlan Veri Toplama Yöntemİ Son sınıf öğrencilerine anket yöntemi ile çalışmayı tercih ettikleri üç gemi işletme şirketini, tercih sırasına göre yazmaları istenmiştir. Ayrıca aynı anket formunda çalışmayı tercih ettikleri üç gemi tipini tercih sırasına göre yazmaları da istenmiştir. Öğrencinin çalışmayı tercih ettiği gemi işletme şirketinin öncelik sıralarına ağırlık puanları verilerek şirket tercih puanları oluşturulmuştur. Öğrencinin ilk tercihi 4 puan ile değerlendirilirken, ikinci tercihi 2 puan son tercihi ise 1 puan ile değerlendirilmiştir. Buna göre tüm öğrencilerin tercihleri puanlandırılarak her bir şirketin “şirket tercih puanı” oluşturulmuştur. Daha sonra çalışmayı istedikleri şirketlerin tercih puanları üzerinde analizler yapılmıştır. Aynı puanlandırma yöntemi kullanılarak gemi tipleri için “gemi tipi tercih puanı” oluşturulmuştur.

AraŞTIRMAYI DESTEKLEYENLER İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (İTÜ) İsmail Deha Er Münip Baş Cemil Yurtören Tanzer Satır Serdar Kum Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi (KATÜ) Ersan Başar Yakındoğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (YÜ) Hilmi Şahlı Uğur Temen

VERİ ANALİZ YÖNTEMİ Şirket tercih ve gemi tercih puan verileri, Sosyal Bilimler için İstatistik Paket Programı SPSS 11 programı yardımıyla analiz edilmiştir.

ARAŞTIRMANIN BULGULARI Toplam 397 Zabit Adayı

ARAŞTIRMANIN BULGULARI

ARAŞTIRMANIN BULGULARI

Sonuç Gemi işletmeciliği yapan şirketlerin zabit adayları tarafından tercih edilmeleri, bu şirketlerin nitelikli insan kaynaklarına ulaşmadaki sorunlarını ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada nitelikli insan gücü bulmak konusunda en az sıkıntı çeken şirketlerin sıralaması verilmiştir. En fazla tercih edilen şirketlerin tercih edilme sebeplerinin sorgulanması, bu sebeplerden de yola çıkarak yeni stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Sonuç Yıllarda beri “Gemilerimizde çalıştıracak zabit bulamıyoruz” şeklinde ifade edilen problemler, resmi otoritelere götürülmüş ve bu problemin hep başkaları tarafından çözülmesi istenmiştir. Hatta çözüm yolu olarak eğitim kurumlarının sayısını arttırmayı, kapasitelerinin üzerinde öğrenci alan mevcut eğitim kurumlarının kapasitelerini daha da arttırmaları istenmiştir.

Sonuç Yıllarda beri “Gemilerimizde çalıştıracak zabit bulamıyoruz” şeklinde ifade edilen problemler, resmi otoritelere götürülmüş ve bu problemin hep başkaları tarafından çözülmesi istenmiştir. Hatta çözüm yolu olarak eğitim kurumlarının sayısını arttırmayı, kapasitelerinin üzerinde öğrenci alan mevcut eğitim kurumlarının kapasitelerini daha da arttırmaları istenmiştir.

Sonuç Zabit adayları tarafından en çok tercih edilen şirketlerin tercih edilme sebepleri üzerinde yoğunlaşarak yeni stratejiler geliştirmedikçe, denizcilikte insan kaynağı sıkıntısı devam edecektir. İnsan kaynağı arzının arttığı durumlarda ise, nitelikli insan kaynağı bulma konusunda sıkıntılar çekecektir.

TEŞEKKÜR EDERİM