Tarama/Elemenin önemi ve uygulanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Yönetiminin 10 İlkesi
Advertisements

Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Kapsamlaştırmanın önemi ve uygulanması
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
MESLEKİ EĞİTİM.
Öğretim İhtiyacını Belirleme
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Değer biçme / Etki kestirimi ve SED’e paydaşların katılımı Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
SED’de izlem ve değerlendirmenin önemi ve uygulanması
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Karar vericileri etkilemenin önemi Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
20. Sağlık insangücü planlaması
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Toplum Sağlığını Geliştirme
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR?
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Raporlama ve SED’in sonuçları ile ilgili iletişim kurma Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
YAPIM KUŞAĞINI TANIYALIM.
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
Doç. Dr. Arif ALTUN Arş. Gör. Meryem YILMAZ-SOYLU
ZAMANI VERİMLİ KULLANMA
Kütüphane Oryantasyonu
KEMALPAŞA BELEDİYESİ PAYDAŞ ANALİZİ ÇALIŞMASI Yunus Emre Özer İbrahim Güray Yontar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İİBF KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ.
Comenius Okul Ortaklıkları
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
PROJE GELİŞTİRME yorum, araş.gör.levent yılmaz gençlik grubu KOLAY SİSTEM YÖNTEMİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
STRATEJİK PLANLAMA HAZIRLIK AŞAMASI.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
1 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI FAALİYET PLANI HAZIRLAMA Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı.
BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME SÜRECİ TANITIM TOPLANTISI NİĞDE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
GZFT(SWOT) ANALİZİ.
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
SOSYAL BİLGİLER.
X- Strateji İçin Kültür ve Liderlik
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı İBE Ana Bileşenleri.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
  Albany New York Eyalet Universitesi, Birleşmiş Milletler Küresel Sağlık ve Ulusal Hukuk Birliği Merkezi Bu Program Uluslarası Ögrenciler için sunulmuş.
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Tarama/Elemenin önemi ve uygulanması Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Tarama (Screening) nedir? Sağlıkla ilgili bir politika, girişim ya da teklifle ilgili olarak sağlık etki değerlendirmesi yapıp yapmamaya karar verilen sistematik bir değerlendirme yöntemidir.

Taramayı niçin yaparız? Bir politika, girişim ya da teklifin SED için uygun olup olmadığına bir ya da birkaç nedenle karar verilmelidir: Teklifin belediye için önemi Teklifin toplum için önemi Teklifin sağlık üzerine olası etkileri

Tarama ne zaman yapılmalıdır? Alışılmış tarama süreci SED’e başlamanın ilk adımı olarak değerlendirilir. Oysa, her hangi bir politika, girişim ya da teklifin geliştirilmesi sırasında tarama yöntemi uygulanabilir.

Taramayı kim(ler) yapar? Bir SED uygulamasına giriş söz konusu olduğunda, belediyede çalışan teknisyenler ve görevliler SED’de deneyim kazanmak söz konusu olduğunda, diğer örgüt ve kuruluşlardan teknisyenler ve görevliler de katılabilir.

Taramayı kim(ler) yapar? Tarama bir kişi ile yapılabilir. ANCAK, eğer bir kişi ile yapılacaksa, bu kişinin teklifle, toplumla ve teklifin olası sağlık etkileri ile ilgili yeterince bilgi sahibi olması önerilir. Diğerlerinin bilgi ve deneyimlerinden de yararlanabilmeyi sağlamak amacıyla, EN İYİSİ iki ya da daha fazla kişiyle taramayı gerçekleştirmektir.

Tarama nasıl yapılır? SED’e başlarken, Görevliler genellikle tarama aşamasını resmi bir süreç olarak görmezler Karar, teklifin belediyenin yaklaşımına göre uygulanabilir olup olmadığına göre verilir.

Tarama nasıl yapılır? SED için deneyim kazanma söz konusu olduğunda; Değerlendirilen teklifin SED için uygun olup olmadığına karar vermek amacıyla ölçütler geliştirilir. Bu ölçütler bir kontrol listesinden (Check-list) ya da tarama aracından (screening tool) geliştirilebilir.

Tarama nasıl yapılır? Taramayı gerçekleştirirken yararlanılabilecek anahtar konular: Teklifin stratejik önemi Teklif yüzünden etkilenebilecek nüfus Teklifin toplumun refahı ve sağlığı üzerine olası etkileri

Teklifin stratejik önemi Aşağıdaki ölçütler kullanılabilir: Teklifin siyasi önceliği Teklifin yaşama geçirilmesi için harcanması gereken para Diğer örgüt ve kuruluşların sürece katılımı Teklife ilgi duyabilecek/gösterebilecek toplum kesimi

Teklif yüzünden etkilenebilecek nüfus Aşağıdaki ölçütler kullanılabilir: Teklifin etkili olacağı coğrafi alanda yaşayan nüfus Teklifin etkileyebileceği hizmet kullanıcıları, çalışanlar, yolcular gibi özellikli gruplar Dar gelirli insanlar, yaşlılar ve çocuklar gibi korunması gereken gruplar

Teklifin toplumun refahı ve sağlığı üzerine olası etkileri Aşağıdaki ölçütler kullanılabilir: Teklifin çevresel, sosyal ve ekonomik etmenler gibi sağlığın sosyal belirleyicileri üzerine olası etkileri Teklifin toplumun sağlığı üzerine olası etkileri: Etkilenecek kişi sayısı, sağlıkla ilgili oluşabilecek sorunların ciddiyeti, süresi vb.

Taramanın yararları Akılcı kaynak kullanımı : Kaynakların belediye için önemi olan teklifler hedeflenerek SED için kullanılması Uygulanan SED’in belediyenin önceliklerine uygun olarak seçildiğinin politikacılar ve karar vericiler için güvence altına alınması

Alıştırma : Tarama/Eleme Tasarıların SED için taranmasında/elenmesinde kullanılacak ölçütleri belirleyin ve bu ölçütleri seçme nedenlerinizi belirtiniz. Ölçütlerinizi kullanarak aşağıda verilen örneklere benzer tasarılardan hangisinin SED gerektirdiğini belirleyiniz. Bir yerleşim alanına otel ve diskotek yapılması Bir çevre yolu Eğitim sisteminde çocukların ilk okula bir yıl önce başlaması yönünde yapılacak bir değişiklik Süre 20 dakika (Son 10 dakika tartışma/paylaşma)