AKUSTİK ÖLÇÜM ODALARI VE ENDÜSTRİYEL KULLANIMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

EĞLENCE YERİ GÜRÜLTÜSÜ KONTROLÜ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Sinan Doğan, Esra Beyoğlu
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Sensörler Transduserler
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ KONFERANS VE SERGİ SALONU
Pencerenin performansı hangi testler ile belirlenir?
Deprem Muhendisliği Yrd. Doç. Dr. AHMET UTKU YAZGAN
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
Bilim ve Teknoloji Politikaları Malzeme ve Makina Paneli
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
TS EN ASANSÖRLER - İNSAN VE YÜK TAŞIMAK İÇİN - YAPIM VE MONTAJ İLE İLGİLİ GÜVENLİK KURALLARI BÖLÜM 21: MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN.
Laboratuvar Hizmetlerimiz
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
Mekanizmalarda Konum Analizi
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28721
Titreşimli Çalışmalarda İSG
TEST – 1.
EGEMEN ZENGİN PROBLEMİN VEYA UYGULAMANIN ANLASILMASI VE TANIMLANMASI Yol düzgünsüzlerinden meydana gelen kamyon kabini titreşimlerinin şoförlerde.
RİSK ANALİZİ TEMEL AŞAMALARI Temel veriler Emniyetli çalışma koşulları Tehlikenin belirlenmesi Tehlikenin değerlendirilmesi Risk değerlendirmesi Risk.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI POLITICS.
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Normal ve Teğetsel Koordinatlar (n-t)
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
SWISS OTEL GRAND EFES GÜRÜLTÜ ENGELLEYİCİ ÖN PROJESİ
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
İÇERİK: Amaç Endüstriyel gürültünün kaynakları
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müd. Yrd.
Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
Periyodik Kontroller-Ölçümler
ISO HACCP ve ISO22000.
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
AKUSTİK KAMERA Copyright © PRESMETAL Tüm hakları saklıdır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
İZODER Ses Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı
Sunum transkripti:

AKUSTİK ÖLÇÜM ODALARI VE ENDÜSTRİYEL KULLANIMLARI Hakan Dilmen TÜBİTAK UME Akustik Paydaşlar Toplantısı Gebze, 23 Ocak 2013

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Giriş İnsanlar evlerinde, işyerlerinde, iç ve dış ortamlarda giderek daha fazla gürültüye maruz kalmaktadırlar. Gürültü konusundaki yasal düzenlemeler her ülkede önem kazanmaktadır.

Giriş Farklı ülkelerde kullanılan farklı gürültü ölçüm yöntemleri arasında uyum sağlamak amacıyla ISO çeşitli standartlar yayımlamaktadır.

Giriş Bu standartlara uygun yapılan gürültü düzeyi ölçümleri sayesinde üreticiler kendi ülkeleri dışında da kabul gören ürünler geliştirebilmektedir.

Giriş Otomotiv, makina mühendisliği, beyaz eşya ve tıbbi cihazlar için uluslararası standartlar mevcuttur.

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Sesin Temel Parametreleri Ses gücü, P [Watt] Birim zamanda kaynaktan yayılan ses enerjisinin ölçüsü. Her makinanın mekandan bağımsız kendine özgü bir ses gücü düzeyi mevcuttur. Ses şiddeti (Sound Intensity), I [W/m2] Birim alandan geçen akustik enerjinin vektörel ölçüsü Ses basıncı, p [Pa] Statik basıncın üzerinde ses nedeniyle ortaya çıkan dalgalı bir basınç. Kullanıcı kulak pozisyonunda algılanan gürültü düzeyi.

Parametreler Arası İlişki Ses şiddeti vektörü  akustik enerjinin verilen bir konumdaki net akışının miktarını ve doğrultusunu tanımlar. Birim alandan birim zamanda geçen akustik enerjidir.  Serbest alan koşullarında P p1 p2  r1 r2  I = P r p c 4 2 Güç : P [W = J/s] Şiddet: [J/s/m2 = W/m2] Basınç: p [Pa = N/m2] r c : Ortamın empedansı

Sesin Temel Parametreleri Makina ve ekipman gürültü düzeyinin belirlenmesi ve benzer makinaların kıyaslanması için kullanılan parametre Ses Gücü parametresidir. Makina ve ekipman gürültü düzeyi ile ilgili uluslararası standartlarda da Ses Gücü parametresi kullanılmaktadır.

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

İlgili Akustik Standartları Test edilen cihazın ses gücü düzeyi iki türlü ölçüm yöntemi ile belirlenebilir: Ses basınç düzeyi ölçümleri (ISO 3740 serisi) Ses şiddeti düzeyi ölçümleri (ISO 9614) Her iki düzey de, alt normlarda detaylı olarak tanımlanan kurulum ve işletim şartlarında ölçülür.

İlgili Akustik Standartları Bir deney kodu taslağının hazırlanması ve sunumu ile ilgili kurallar ISO 12001 standardında tanımlanmıştır. Makina ve donanımın gürültü emisyon değerlerinin beyanı ve doğrulanması ile ilgili esaslar ISO 4871 standardında belirtilmiştir. Makina ve donanımda temel gürültü azaltım ilkeleri ISO 11688 ve ISO 11689 standartlarında ele alınmıştır.

İlgili Akustik Standartları Makina ve ekipman ses gücü düzeyinin belirlenebilmesi için özel tasarlanmış akustik ortamlara ihtiyaç vardır. Çınlanım odaları ve anekoik odalar, akustik davranışları iyi bilinen ve hassas ölçüm olanağı sağlayan özel akustik ortamlar olduklarından bu ölçümler için kullanılırlar.

İlgili Akustik Standartları

Yöntem Seçimini Etkileyen Faktörler

İlgili Akustik Standartları ISO 60704 Çınlanım odasında ölçüm ISO 3741 ISO 3743 Anekoik odada ölçüm ISO 3744 ISO 3745 Hassas (Precise) Mühendislik (Engineering)

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Çınlanım Odaları Çınlanım odaları, taşınabilir ses kaynaklarının ses gücü düzeylerinin hızla belirlenmesinde kullanılır. Avantajları: Düşük maliyet, Az yer ihtiyacı, Hızlı ölçüm prosedürü.

Çınlanım Odaları ISO 3743 standardına uygun çınlanım odaları yaygın olarak kullanılmaktadır. ISO 3741 standardına uygun daha büyük çınlanım odaları (V > 200 m3) daha nadir tercih edilmekle birlikte, bu odalarda ISO 354 standardına uygun ses yutum katsayısı ölçümleri de gerçekleştirilebilmektedir.

Çınlanım Odaları Çınlanım odası boyutlarını etkileyen faktörler: Ölçüm hassaslığı (precision – engineering – survey) En büyük test objesinin boyutları Doğru ölçüm yapılabilecek alt ve üst frekans sınırları

Çınlanım Odaları Çınlanım odaları hava doğuşlu ve katı doğuşlu seslere karşı yalıtılmış olmalıdır. Hava doğuşlu ses geçişine karşı, çınlanım odaları genellikle oda içinde oda prensibi ile inşa edilirler.

Çınlanım Odaları Katı doğuşlu seslere karşı yalıtım için odalar yüzer döşeme üzerinde inşa edilirler. Yüzer döşemeler, yaylar veya neopren titreşim yalıtım takozları üzerinde imal edilirler.

Çınlanım Odaları TÜBİTAK UME, Gebze

Çınlanım Odaları Vestel, Manisa

Çınlanım Odaları BSH, Çerkezköy

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Anekoik Odalar Anekoik odalar ses gücü düzeyi belirlenmesinin yanı sıra, toplam ses gücüne etkiyen tüm ses kaynaklarının sınıflandırması ve sıralanması için de kullanılırlar. Anekoik alanda ürün alt sistemlerinden yayılan gürültünün yayılım ve yönsel özellikleri kolaylıkla tespit edilebilir.

Anekoik Odalar Anekoik oda boyutlarını etkileyen faktörler: Ölçüm hassaslığı (precision – engineering – survey), Ölçüm yöntemi (yarım küre – dikdörtgen prizma), Anekoik kaplama tipi (konik yutucular – yassı yutucular), En büyük test objesinin boyutları, Doğru ölçüm yapılabilen alt ve üst frekans sınırları.

Anekoik Odalar

Anekoik Odalar Anekoik odalar da aynı çınlanım odaları gibi, hava doğuşlu ve katı doğuşlu seslere karşı yalıtılmış olmalıdır. Anekoik odalar, hava doğuşlu ses yalıtımı amacıyla sıklıkla oda içinde oda prensibi ile inşa edilirler. İç ve dış odalar arasında ciddi mesafe bırakılmalı; iki cidar arasında katı temas mutlaka engellenmelidir. İç ve dış odaların tasarımında deprem güvenliği prensipleri dikkate alınmalıdır.

Yarım Küre Yöntemi Yarıçap: r ³ 2d0 ve r ³ 1m Z 0.89 r 0.99 r Yarıçap: r ³ 2d0 ve r ³ 1m 0.66 r Karakteristik kaynak boyutu: 8 19 20 10 17 7 16 4 1 12 15 Y 5 9 18 l3 3 13 14 6 l1 l2 2 11 Anahtar mikrofon konumları Ek mikrofon konumları 0.45 r 0.75 r 0.75 r 1 r 1 r Referans kutu 0.15 r Ölçüm yüzeyi X

Dikdörtgen Prizma Yöntemi Küçük Makina Yüksek Makina 6 Patika 3 Patika 5 Patika 2 5 Patika 4 Patika 1 9 Referans kutu d 7 d 2 c =l3 + d Patika 3 3 Referans kutu 8 l3 1 4 c = l3 + d Patika 2 l2 l2 l3 2b d Referans düzlem Patika 1 l1 d 2a Referans düzlem l2 d 2b = l2 + 2d d l 2 3 1 £ l1 d 2a = l1 + 2d Büyük Makina Patika 5 Patika 6 Referans kutu d l 5 2 3 1 £ < Patika 4 Uzun Makina Patika 3 Referans kutu Patika 3 d c = l3 + d Patika 2 Patika 1 Patika 2 Referans düzlem c = l3 + d l3 l3 d Patika 1 l2 l2 d 2b = l2 + 2d 2b = l2 + 2d l1 d l1 d 2a = l1 + 2d 2a = l1 + 2d d l 5 2 4 3 1 £ < d l 2 7 4 3 1 £ <

Anekoik Kaplama Tipleri

Anekoik Odalar

Anekoik Odalar

Anekoik Odalar TÜBİTAK UME, Gebze

Anekoik Odalar İ.T.Ü. OTAM, Maslak

Hema Endüstri, Çerkezköy Anekoik Odalar Hema Endüstri, Çerkezköy

Akustik Ölçüm Odaları ve Endüstriyel Kullanımları Giriş Sesin Temel Parametreleri İlgili Akustik Standartları Çınlanım Odaları Anekoik Odalar Sonuç

Sonuç Çınlanım odaları, makina ve ekipman ses gücü düzeyi belgelendirme testleri için çok kullanışlıdır. Anekoik odalar, ürün alt sistemlerinden kaynaklanan gürültünün yayılım, spektral ve yönsel özelliklerinin tanımlanmasında ve Ar-Ge çalışmalarında geniş olanaklar sağlar.

Sonuç Çınlanım odaları ve anekoik odalarda yapılan testlerin uluslararası tanınırlığı için bu odaların sertifikalandırılmaları gereklidir. Akustik test odalarının ilgili ISO standartlarına göre sertifikasyon işlemleri ülkemizde TÜBİTAK UME tarafından başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Hakan Dilmen, Y. Mimar hakan@proplan.com.tr Sorularınız? Hakan Dilmen, Y. Mimar hakan@proplan.com.tr İlginiz için Teşekkürler