Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu."— Sunum transkripti:

1 4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu yerler tepe, seyrek olduğu yerler çukurdur.

2 Ses dalgasının belli bir genliği ve frekansı vardır.
GENLİK: Bir dalga tepesi ile çukuru arasındaki mesafenin yarısına genlik denir. SES ŞİDDETİ: Ses dalgalarında genliğin büyüklüğüne şiddet ya da gürlük denir. Genlik ne kadar büyükse, ses o kadar şiddetlidir. Çok şiddetli seslerin enerjisi de çoktur. SES DÜZEYİ: Ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Birimi (dB) desibeldir. Desibelmetre ile ölçülür. İnsan kulağı O desibel sesi duyabilir. Konuşma ses düzeyi dB arasıdır. 60 desibel sınırını geçen sesler insanı rahatsız eden seslerdir. 120 dB insan kulağında hasar meydana getirebilir. Ör: Uçak ve bomba sesleri…

3 FREKANS: Birim zamanda bir noktadan geçen ses dalgası (titreşim) sayısıdır. Birimi hertzdir. İnsan kulağı ancak frekansı arasındaki sesleri duyabilir. Frekansı in üzerindeki seslere ultrason denir. İnsan kulağı ultrasonik sesleri duyamaz. Ancak bazı hayvanlar duyabilir. Ör:Köpekler Hz, Yunuslar ise Hz. ultrasonu duyarlar. İNCE SES: Frekansı yüksek sesler ince (yüksek=tiz)) seslerdir. Ör: Bal arısının çıkardığı ses . Frekansı düşük sesler ise kalın( =pes) seslerdir. Ör:Gök gürültüsünün sesi. Genelde büyük müzik aletlerinin sesi kalın, küçük müzik aletlerinin sesi incedir.

4 SESİN YAYILMA HIZI 1-Katılarda fazla, sıvılarda az, gazlarda ise en azdır. Ör: Demirde 5130 m/s, suda:1463m/s havada:344 m/s.dir. 2-Sıcaklık arttıkça sesin yayınla hızı da artar. Ör: Yazın ses kışa göre daha hızlı yayılır. 3-Sesin yayılma hızı maddenin cinsine de bağlıdır. Ör: Demirde: 5130 m/s, Altında: 1743 m/s. UYARI: Çeşitli sesler birbirinden genlikleri ve frekansları sayesinde ayırt edilir.

5 MÜZİK ALETLERİNDE SES:
Üflemeli müzik aletlerinde enstrüman içindeki hava sütununun boyu Vurmalı müzik aletlerinde enstrüman derisinin kalınlığı (=kesiti), gerginliği ve yüzey alanı Telli müzik aletlerinde tellerin kalınlığı, gerginliği ve boyu çıkan sesleri değiştirir.


"4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları