Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Advertisements

MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
ADAYLIK SÜRECİ VE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
KALKINMA AJANSLARI ve BÖLGESEL YENİLİK SÜRECİ
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği PROGRAM TEKNİK KOORDİNATÖRÜ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
Projenin Adı: Mesleki Eğitimde Kalite Güvencesi Konusunda Fakındalığın Geliştirilmesi Proje Ortaklarımız: 1- Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi 2- Adana.
AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI VE KOBİ’LERE SAĞLANAN OLANAKLAR.
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
IPA II Dönemi Hazırlıkları
Kastamonu-Çankırı-Sinop Meslek Yüksekokulları İşbirliği Toplantısı 15 Eylül Kastamonu Doç. Dr. Rıza Gürbüz Çankırı MYO Müdürü.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Bu proje Avrupa Birliği ve Tu ̈ rkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLKÖĞRETİM KURUMLARINA DEVAM ORANLARININ ARTIRILMASI PROJESİ (TR2010/ /001.
1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
aday ülkelere ekonomik sosyal, siyasi ve hukuki açılardan topluluğa uyumun daha hızlı olabilmesi için her yıl proje karşılığı mali destek sağlamaktadır.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
AB İHALE ve SÖZLEŞME YÖNETİMİ Barbaros Murat KÖSE Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi.
AB MALİ YARDIMLARININ İZLENMESİ & DEĞERLENDİRİLMESİ
Kalkınma Bakanlığı, 2011’de kurulan ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yer almış bakanlıktır. Önceki hükümette bulunan DevletPlanma Teşkilatı’nın.
Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özel Sektörün Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı Diyarbakır TÜRKİYE İŞ BANKASI.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara  AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARININ YÖNETİMİ ve YAPISAL FONLARA HAZIRLIK Deniz AKKAHVE Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü

İçerik Yeni Bölgesel Kalkınma Anlayışı Stratejik Çerçeve AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi Kapasite Oluşturma Faaliyetleri Değerlendirme

Yeni Bölgesel Kalkınma Anlayışı Stratejik planlama (performans göstergeleri) Yerel paydaşların hazırlık, uygulama ve izleme süreçlerine katılımı Pro-aktif, esnek, dinamik Önceliklerin belirlendiği kesin adımların yer aldığı Uygulama Programlarına dayalı Bölgesel ve kurumsal planlar için (stratejik+fiziksel) yeni bir yapılanma Kaynak planlaması ve finansal programın entegrasyonu

Stratejik Çerçeve Katılım Ortaklığı Belgesi Ulusal Program İlerleme Raporları Katılım Öncesi Ekonomik Program Ön Ulusal Kalkınma Planı

Ön Ulusal Kalkınma Planı Bölgesel Gelişme Ekseni kapsamında ulusal düzeyde bölgesel gelişme stratejisi belirlenmiş ve bu doğrultuda öncelik alanları tanımlanmıştır: Tarım ve Kırsal Kalkınma KOBİ’ler Küçük ve Orta Ölçekli Altyapı (çevresel altyapı, kırsal altyapı, bölgesel ulaşım altyapısı, sanayi altyapısı, turizm altyapısı vb.) Yerel Kalkınma Girişimleri (kültür, turizm, tanıtım, istihdam, eğitim, sağlık, kapasite geliştirme vb.) Kurumsal Kapasitenin Oluşturulması ve Güçlendirilmesi

AB Destekli Bölgesel Kalkınma ve Sınır Ötesi İşbirliği Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma ve Sınır Ötesi İşbirliği Programları Doğu Anadolu Kalkınma Programı-DAKP (Bitlis, Hakkari, Muş, Van) GAP Bölgesel Kalkınma Programı (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) TR82, TR83 ve TRA1 Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı (Amasya, Bayburt, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Samsun, Sinop, Tokat) TRB1, TRA2, TR72 ve TR52 Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Iğdır, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Sivas, Tunceli, Yozgat) TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı-DOKAP (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon) Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı (Edirne ve Kırklareli)

Bütçe

Temel amaç Bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması Bölgesel potansiyellerin harekete geçirilmesi Uygulamaya yönelik yapıların oluşturulması, koordinasyonu, yönetimi ve uygulamada etkinliğin sağlanması (Yerel+Merkezi) Proje hazırlama ve uygulama kapasitesinin artırılması Ortak proje üretme ve uygulama kültürünün ve sahiplenmenin geliştirilmesi Yapısal fonlara hazırlık

AB Bölgesel Kalkınma Programı Coğrafi Kapsam Ağrı Ardahan Iğdır Kars TRA2 Karaman Konya Bingöl Elazığ Malatya Tunceli Kayseri Sivas Yozgat TRB1 TR52 TR72 AB Bölgesel Kalkınma Programı Bitlis Hakkari Muş Van TRB2

Uygulama Mekanizmaları Hizmet Alımı İhalesi: Programlarda merkez ve bölgede oluşturulan Program Uygulama Birimlerine teknik destek vermek üzere Teknik Yardım Ekibi belirlenmesi Yapım İhalesi: Arıtma tesisi, yol, restorasyon vb. “Tanımlanmış Çevre ve Altyapı Projeleri”nin yapımının gerçekleştirilmesi Tedarik İhalesi: Teknik ekipman alımı, tarım ve hayvancılığa yönelik alımlar, ayni yardım uygulamaları: çiftçilere eğitimle birlikte küçük alet ekipman, fide, tohum gibi ayni yardım paketlerinin dağıtılması Hibe Programı Uygulamaları (Teklif Çağrısı): Yarışma ortamında projelerin desteklenmesi

Uygulama Hazırlığı (9-12 ay) Süreç Programlama (12 –18 ay) “Proje Fişinin” hazırlanması Uygulama Hazırlığı (9-12 ay) Teknik Yardım Ekibinin Belirlenmesi Bölgelerde Yerel Birimlerin Kurulması Ana Dokümanların Hazırlanması Uygulama Başlangıç Dönemi Teklif Çağrısı Dönemi Başarılı Projelerin Sahada Fiili Uygulaması İzleme Değerlendirme

Temel Aktörler Hazine Müsteşarlığı Ulusal Fon Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Merkezi Finans ve İhale Birimi Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu DPT DIS Aktörleri DPT-BGYUGM Program Koordinasyon Merkezi (DAKP) Program Uygulama Birimleri (SKE ve AKKM) Yerel Teknik Sekreterya (CBC Bulgaristan-Türkiye) Merkez-Bölge Program Uygulama Birimleri İl Özel İdareleri Belediyeler Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri Ticaret, Sanayi, Esnaf, Ziraat Odaları KOSGEB KOBİ’ler Sivil Toplum Kuruluşları Tarım Kooperatifleri ve Çiftçiler Bölgesel Düzeyde Faydalanıcılar

Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi-DIS Ulusal Mali Yardım Koordinatörü (NAC) AB Genel Sekreteri Ulusal Yetkilendirme Görevlisi (NAO) Hazine Müsteşarı Program Yetkilendirme Görevlisi Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Mali İşbirliği Komitesi Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine ve ABGS Ortak İzleme Komitesi Ulusal Mali Yardım Koordinatörü, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Mali İşbirliği Komitesi, Avrupa Komisyonu

Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi-DIS Avrupa Birliği kurallarına göre ihale, sözleşme, ödeme ve raporlama Program/Projelerin teknik sorumluluğu, belgelerin hazırlanması, yönetim ve izleme MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİ KIDEMLİ PROGRAM GÖREVLİSİ (KPG)

Kapasite Oluşturma Faaliyetleri-Kurumsal Düzenlemeler DPT’de oluşturulan yapılar (DIS’e ilave) - AB Bölgesel Programları Dairesi - İzleme ve Değerlendirme Dairesi Bölgelerde Oluşturulan Yapılar Program Uygulama Birimleri (PUB) Program Koordinasyon Merkezi Yerel/Bölgesel Teknik Sekreteryalar(Valilikler) Hizmet Birlikleri Kalkınma Ajansları

Yerel Birimlerin Teşkili İş İlanı İş Tanımları / Teknik Şartlar Mülakatlar / Seçim Göreve Başlama Hizmet Birliklerinin Kurulması Program Uygulama Birimlerine Eleman Alımı Kapasite Oluşturma Faaliyetleri Eğitim İş Tanımları Staj

Program Uygulama Birimleri (PUB) Birlik Müdürü Program Teknik Koordinatörü Bileşen Sorumlusu PUB 1 PUB 3 PUB 2 Kıdemli Program Görevlisi/DPT

Kapasite Oluşturma Faaliyetleri - İnsan Kaynakları İhtiyaç Analizi (Merkez ve bölgeler için) Merkezdeki ve bölgelerdeki birimlerle yerel paydaşlara (nihai faydalanıcılar) yönelik sistematik eğitim Eğitim stratejisi ve planı Her kademede duyulan ihtiyaca göre ayrı eğitim programı AB üye ülkelerindeki iyi örnekleri incelemek üzere çalışma ziyaretleri PKM & PUB elemanlarına yönelik eğitimler İş tanımları / Prosedürler / Kurallar DIS roller ve sorumluluklar Hibe programı yönetimi Proje Döngüsü Yönetimi (PCM)

Kapasite Oluşturma Faaliyetleri-Hukuki Düzenlemeler Prosedürlerin ve kuralların belirlenmesi (Rehberler) Sorumlulukların tanımlanması (Yönerge ve Tüzükler) İş Tanımları (Sözleşmeler) Bakanlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği alanlarını belirleyici Protokoller 2006 Yılı Program Kararnamesi 5444 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun

Değerlendirme - Kazanımlar Hibe Programları Çerçevesinde: Yerel İşbirliği Ağları Merkez-Bölge-İl İşbirliği Yerinde proje hazırlama, uygulama ve yönetme AB prosedürlerine uygun Proje Döngüsü Yönetimi Sınır Ötesi İşbirliği Programları Çerçevesinde: Üye ülkelerin örnek uygulamaları Yapısal Fonların kuralları ve prosedürleri Diğer aday ve üye ülkelerin karşılaştığı sorunlar

Değerlendirme - Kazanımlar Nihai yararlanıcıların eğitimi ile kapasitenin artırılması AB satın alma işlemleri AB PRAG Rehberi uygulamaları AB formatında proje hazırlama ve uygulama deneyimi kazanılması Sahiplenme ve işbirliği duygusunun güçlenmesi Çözümü başkalarından ve tümüyle Merkezden bekleyen anlayıştan vazgeçilmesi Stratejik planlama yaklaşımının kazanılması Uygulamaya yönelik yapıların oluşturulması, koordinasyonu yönetimi ve uygulamada etkinliğin sağlanmasında yoğun tecrübe birikimi

Değerlendirme - Sorunlar PUB’lara ilişkin: Yapısal fonların uygulanması için ihtiyaç duyulan idari ve mali yapıya sahip olmamaları Hukuki statü, bütçe ve yetki sorunları Birliklerin gelecekteki “yararlanıcı” konumu DIS’e ilişkin: Tüm taraflarda çok disiplinli yetişmiş proje grupları oluşturma ihtiyacı Ön onay aşamalarında yaşanan gecikmelerin uygulamaya yeterli süre bırakmaması Aktörler arasında rol ve sorumlulukların paylaşımında yaşanan problemler

Teşekkürler... Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Bölgesel Programları Dairesi http://www.dpt.gov.tr/bgyu/abbp/abbp.html Teşekkürler...