Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Advertisements

Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritma Oluşturma – Açgözlü algoritmalar ve buluşsallar Y. Doç. Yuriy Mishchenko.
Birey, kurum ve toplumların
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
Oca-09© Copyright SMUH®, Değişmeden Değişmek! (Rev 0.1 – ) Olabilir mi, nasıl?
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
4 KARE.
"Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
İLETİŞİM ENGELLERİ.
Öğrencilerin birbirlerini tanımasına, görüşlerini, çözümlerini birebirleriyle paylaşmalarına el verişli yeni bir öğrenme tekniğidir.
Zihninizin takılmaması dileğiyle
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
ANNE-BABA-ÇOCUK İLETİŞİMİ
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
PEER SUPPORT TEAM.
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
HOŞGELDİNİZ.
ÖZGÜRLÜK.
Sömürü algoritması Birilerinden, sömürü yoluyla değer transfer etmek isteyenler için altın kurallar(!)
Okul Rehberlik Servisi
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
PARAGRAFTA ANLAM.
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
2014 YGS VE LYS İÇİN MOTİVASYON SEMİNERİ
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
Eğitim ve Toplumsal Değişme
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Probleme Dayalı Öğrenme
Çatışma Çözme ve Arabuluculuk
Birlikte Başarabiliriz
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
Nitel Araştırma Sonuçlarının Raporlaştırılması
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
ETKİLİ TEST ÇÖZME STRATEJİLERİ
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
GRUP İLETİŞİMİ.
Sunum transkripti:

Uzlaşma yoluyla sorun çözmek! Her çatışma ortamının vazgeçilmez arzusu -en azından taraflardan birisince- uzlaşmadır. Ama bu pek kolay sağlanamaz.

Uzlaşma, ancak önündeki engelleri kaldırarak sağlanabilir. En önemli engel, “fikirlerin sahiplenilmesi” (snap-on) olarak adlandırılabilecek olgudur.

Fikirler niçin sahiplenilir? Çünkü: Çok sayıda seçenek arasında kararsızlık korkusunu yener, Her fikir bir kimliktir ve de bedavadır, Fikirsizlik toplumda yadırganır, Her insan, rol model olarak benimsediği kişilerin fikirlerini de benimsemek eğilimindedir, Sahiplenen, sahiplendiği fikri destekleyecek kanıt üretmek, bulmak, görmek eğilimindedir, Sahiplenilen fikir kısa süre içinde ona uymayanları süzüp atan bir filtreye dönüşür; o fikir kişinin paradigmasının bir parçası haline gelir, Fikir ile sahibinin yaşamı arasında bir paralellik oluşur, İnsanlar, fikirsizlik durumundaki merak ve üretkenliği -çoğunlukla- deneyimlememiş olabilirler.

Bir fikrin parçaları! kavramlara yüklenen anlamlar + istenen / istenmeyenler + özlem / beklenti /korkular + cevabı aranan sorular + bağlantılı diğer fikirlerin getirdiği zorunluklar (ideoloji, inanç vb)

Uzlaşma bir teknolojidir! Sonuç: Her biri bu türlü parçalardan oluşan fikirlerin doğrudan uzlaşması mümkün müdür? (hayır) Uzlaşma bir teknolojidir!

O halde, ne yapılmalı? Değişik fikirleri uzlaştırmaya çalışmak yerine, onları oluşturan parçalar arasında uzlaşı aramak daha doğrudur.

Yani!! Bir sorun hakkında herkesin farklı genişlik / derinlikte bilgileri vardır, Bunlardan bir sentez yapmak çok güçtür, Bu bilgiler aslında küçük parçalardan oluşur; bunlar küçük, nisbeten basit soruların cevaplarıdır, İşte, o parçalar arasında uzlaşılar bulup, o uzlaşılardan sentezler yapma yoluna gidilmelidir.

Şöyle: Sürece taraf olanlar birlikte, neleri istediklerini ve neleri istemediklerini açıkça ve en elemanter formlarda ortaya koymalıdırlar, Bu, tüm istendik ve/ya istenmedikler tükenene kadar devam etmelidir, Bu listenin ortak noktaları belirlenmelidir, En uçtaki talepler dışında kalanlar anlamlı bir zemin oluşturuyorsa uzlaşma şansı var demektir.

Bir uzlaşı sürecinde ne(ler) beklenmemeli? Problemlerin bütünüyle çözülmesini, Diğer paydaşlardan taleplerin tamamen karşılanmasını, Paydaşların her konuda fikir birliğine varmalarını.

Ne(ler) beklenmeli? Sahip olunan paradigmalar, ön-yargılar, düşünce kalıpları, doğru oldukları kanaatiyle hiç sorgulanmayan yaklaşımlar varsa onlardan kuşkulanmayı, Birbirine karışmış problemler -varsa- onları bir sistem içinde ele almayı, Kök-sorunlar yerine, üzerine eğilinilen hayalet-sorunları farketmeyi, Problemin -en azından- bazı parçaları için çözümleri üzerinde uzlaşmayı, Geri kalan parçaların ise çözüm yolları üzerinde uzlaşma beklenebilir..

Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com