Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan."— Sunum transkripti:

1 Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman

2 Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan sınavlardır. Bu sınavlarda test çözümünü sekteye uğratan en önemli unsur sınav kaygısıdır.

3 Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısı soruları anlamayı ve çözmeyi zorlaştırır. Çünkü kaygı genel olarak düşünce süreçlerimizi ve konsantrasyonumuzu bozar.

4 Kaygıyla baş edebilmek için gerçekçi olamayan düşüncelerden( “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Başka ne zaman kullanacağım ki?” “Sınava ne gerek var?” Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki!”, “sınav kötü geçecek” “Çok fazla konu var’’ ‘ Çalışsam da başarılı olamıyorum’ V.b ) sıyrılmamız gerekir.

5  Sınav Gerçeği  Sahip olduğumuz zeka ve yetenek kapasitemiz  Sahip olduğumuz imkanlar

6  Testi çözebilmek ve başarılı olabilmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir. Verilen zaman dilimini iyi kullanmak ve cevabı doğru kodlamak da başarma sürecinde doğru bilgiyi bilmek kadar önem taşımaktadır.

7  Soruları,soru başına düşen süre miktarını aşmamaya gayret ederek çözün.  Zaman kullanımını en fazla zora sokan sorular bildiklerimiz yada bilmediklerimiz değildir. Biraz bildiğimiz yada tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle çözemediğimiz sorularla inatlaşmak ‘’ Bu soruyu mutlaka çözmeliyim’’ düşüncesi bize zaman kaybettirmekten başka bir şeye yaramaz.  Sadece soruyu daha kolay anlamanızı sağlayacak ifadelerin altını çizin. Tüm sorunun altını çizerek soruyu görsel olarak karmaşık hale getirmek size zaman kaybettirir.

8  Önce soruyu daha sonra verilen bilgiyi okuyun. Soruyu ve istenen veriyi anlamadan şıkları okumaya başlamayın.  Uzun paragraflardan oluşan soruları ‘uzun soru zordur’ yargısında bulunarak okumadan geçmeyin. Unutmayın ki uzun paragraf sorular cevabı da içinde barındıran kolay sorulardır.

9 Her soruda karşınıza çeldiriciler çıkabilir.Doğru olanı ayırt etmek için; - Eğer iki şık birbirine benziyorsa cevap ikisi de değildir. -Eğer soruda iki şık birbirinin zıttıysa cevap bunlardan biridir. Doğru olanı bulmak için bilgilerinizi devreye sokun.

10  Emin olmadığınız soruları işaretlemeyin ancak; soruyu cevaplarken ilk tahminde bulunduğunuz cevabı değiştirmeyin.  Testleri zorluk derecesine göre incelediğimizde % 10 Çok Kolay % 20 Kolay % 40 Normal % 20 Zor % 10 Çok Zor sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Bu nedenle her öğrencinin çözemeyeceği bazı sorular olabilir. Böyle sorularla karşılaştığınızda strese kapılmayın.

11  İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılama eğilimindedir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili, kalın puntolu ifadeleri daha dikkatli okuyun.  Soru içinde geçen ‘’tırnak içinde ‘’,değildir, olamaz, hiçbir zaman,yoktur,vardır,birbirinden farklı birbirine benzer vb. ip uçları önemlidir.

12  Emin olmadığınız sorulara tekrar göz atmak için en sona bırakın.Arta kalan sürede bu sorulara tekrar değinin.  Sayısal sorular işlem yapmayı gerektirir. Bu soruları hafızadan çözmek yerine kalem kullanarak çözmeyi tercih edin. Bu yöntem hata yapmanızı önleyecek ve size zaman kazandıracaktır.

13 Sınavda önemli olan diğer unsur da kodlamadır. Soruyu kitapçık üzerinde çözmek soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez.Optik forma da doğru bir şekilde işaretleme yapmanız gerekir. * Kodlamayı her sorudan sonra yapın. Bu zaman kaybı değildir. Bu sürede bir ölçüde dinlenmiş olursunuz.

14  Panik içinde çalışmaktan vazgeçin. Çünkü bu kaygıyla gerçekleştireceğiniz öğrenmeler zihninizin karışmasına neden olacaktır.  Yeni konular öğrenmek yerine geriye dönük öğrenmelerinizi hatırlamak ve eksiklerinizi gidermek amacıyla tekrara dayalı bir yol izleyin.  Sizi mutlu eden kendinizi iyi ve rahat hissedebileceğiniz faaliyetler yapın.  ‘Mutlaka başarmalıyım, çok çalıştım’ şeklinde bir koşullanma yerine ‘‘Başarabilirim’’ mesajını zihninize yerleştirin.  Uyku ve beslenme düzeninize dikkat edin.

15  Gerginlik hissettiğinizde gözlerinizi kapatın. Kaslarınızı gevşetin. Derin derin nefes alıp verin.  Açıklamaları dinleyin yönergeleri dikkatle yerine getirin.  Dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde bir an gözlerinizi kapatın ve kontrolün sizin elinizde olduğunun farkına varın.

16 Unutmayın ; sınavlar kendimizi ke ş fetmek ve geli ş tirmek için bir fırsattır. Ya ş amın kendisi sınavdır… Ba ş arılar Dilerim


"Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları