Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)"— Sunum transkripti:

1 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)

2 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®2 Disiplin için altın kural, “zarar verme”dir. Eğer bu “altın kural” her aile bireyince çeşitli durumlara uygulanabilir hale gelirse hem özgür, hem de birbiriyle uyumlu bir aile ortaya çıkar.

3 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®3 Soru: “altın kural” aile içinde nasıl yerleştirilebilir? Aslında bu soruya cevap verilmemesi (çünkü bir tür öğretme’dir) iyi olurdu. Bir şeyi benimseyenler, onun yaşama nasıl geçirileceğini herkesten iyi bulabilirler. Benimsemeye pek niyetli olmayanlar ise -zaman kazanmak için- birisinin öğretmesini beklerler. Ama belki doğrusu, öğretme sınıfına girmeyecek birkaç ipucu vermektir.

4 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®4 İşte birkaç ipucu! Anne ve babaların işlevlerinin başında, aile bireylerinin ihtiyaçları olan kavramları yerleştirmek gelir. İşte böyle birkaç kavram: 1.Kökler ve türevler! Bir ağacın dalları, yaprak ve meyvaları, ağacın gövdesinin; gövde ise ağacın kökünün türevidir. Yaşamımızdaki sorunlar birer türev, onlara yol açan nedenler ise köklerdir. Yaşamımızda erişmek istediklerimiz birer türev, benimsediğimiz değer yargıları ise köklerdir. Aile yaşamının her durumunda bu sebep-sonuç ilişkisini kullanınız, çocuklarınızın her durumda bu analizi kolayca yapmalarına ortam hazırlayınız. Örneğin, aile, iş ya da çocuklarınızın sorunlarını onlarla birlikte irdelerken daima neden-sonuç yaklaşımını kullanınız. Ve, bu yolla “zarar verme” altın kuralının öğrenilmesine çalışınız.

5 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®5 İpuçları (devam) 2.Zihinsel virüslerden korununuz, çocuklarınızı da koruyunuz! Ebola, AIDS ya da diğer biyolojik virüsler tehlikelidir. Ama en tehlikeli olanlar “zihinsel virüsler”dir. İşte en tehlikeli 3 tanesi: 1.“başkası yapmasın ben de yapmam”, 2.“evet ama yine de”, 3.“sana ne - bana ne* Kullananlar için yaşamı kolaylaştıran, dışındakiler için yaşamı cehennem yapan bu 3 virüsle mücadele ediniz. Çocuğunuz, birlikte yaşamın altın kuralını her çiğnedikçe büyük olasılıkla bu virüslerden birisini kullanacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.tinaztitiz.co m/yazi.php?id=484 http://www.tinaztitiz.co m/yazi.php?id=484

6 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®6 İpuçları (devam) 3.Atasözlerimiz imbikten geçmiş yol göstericilerdir. Ama her imbiğin kaçağı vardır. İşte o kaçaklardan birisi: “imamın dediğini yap da yaptığını yapma!” Çocuklarınız sizin dediklerinize değil yaptıklarınıza bakarlar ve doğru da yaparlar. Onların rol modellerinin başında sizler (ve öğretmenleri) gelir. Altın kurala öncelikle anne-baba olarak sizler uyunuz. Uy(a)madığınız ortaya çıktığında içtenlikle kabul ediniz ve kendinizi değiştirmeyi öğreniniz (disciplin=öğrenme)..

7 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®7 İpuçları (devam) 4.“zarar verme” ilkesinin karşısındaki en ciddi engel, çocuğun çeşitli yaşam kesitlerinin çoğunda bu ilkeye uymayan insanların verdikleri zararlar vardır. “ Herkes bana zarar veriyor, benden ise zarar vermemem bekleniyor”.. Bunu sık sık duyabilir, hattâ siz de deneyimlemiş olabilirsiniz. Buna karşı; – “zarar verme” şemasını hatırlayınız. Zarar verme (kök)ünün (türev)lerinin birisi de “kendine zarar verme” yani görebileceğin zarardan kendini koru idi. – 1nci virüsten kendinizi koruyunuz ve şununla gurur duymaya başlayınız: “başkaları yapabilir, ama ben yapmıyorum”.. Unutmayınız ki gelişmiş toplumlar bunu söyleyebilmiş olanların dayanışma ağları içinde kendilerini ve değerlerini koruyabildikleri toplumlardır..

8 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®8 İpuçları (devam) 5.Ve ilk adımı, aile ortamınız içinde bir ortak akıl platformu oluşturarak başlayınız. Bunun için de “beyin fırtınası” (hem yazılı hem de sözlü türünü) öğreniniz.

9 May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®9 Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com


"May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları