Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile."— Sunum transkripti:

1 Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile oluşan pozitif iyonlarının oluşturduğu madde durumudur.

2 Maddenin Plazma Hali Madde, maddeyi oluşturan atomların enerjileri bakımından üç halde bulunuyordu ve bunlar genellikle herkesin bildiği katı, sıvı ve gaz halleri idi. Ancak daha yüksek enerjilerde maddenin enerji bakımından 4. bir hale de dönüşüldüğü ve bununda plazma olduğu düşünüldü.

3 Eğer gaz halindeki bir azot, karbon ve hatta su buharı yüksek sıcaklıkta öncelikle atomlarına sonrada iyonlarına dönüşür ve aslında molekül ve atomlarla beraber iyon ve elektronlardan oluşan bir karışım oluşur ve bu karışım PLAZMA dır.

4 Plazmayı daha basite tek düze bir şekilde tanımlarsak, pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bütünde elektriksel yükü nötr olacak şekilde rastgele doğrultularda ve birbirinden bağımsız hareket eden parçacıklar sistemi diyebiliriz.

5 Plazmanın Özellikleri
Çok iyi bilinen iletkendir. Bu plazmayı gaz halinden ayıran en önemli özelliğidir. Bütün maddelerin gaz halleri yalıtkan iken plazma hali elektriği çok iyi iletir. Hatta bu iletkenlik katı hallerden daha iyidir çünkü plazma hali tamamen serbest elektronlara sahiptir.

6 Diğer önemli bir özelliği yüksüz gibi olmasıdır
 Diğer önemli bir özelliği yüksüz gibi olmasıdır. Yani artı ve eksi elektrik yüklü parçacıklar birbirinden bağımsız gibi hareket ederken sistemin bütünüyle yüksüz olmasıdır

7 Plazmanın en önemli özelliklerinden biri de plazmaya magnetik alan veya elektrik alanıyla etki edebilmesidir.

8 Plazma örnekleri Tüm yıldızlar nebulalar ve yıldızlar arası uzay plazma halindeki maddeden oluşur.  Güneş dev bir plazma küresidir.

9 Yıldırım ve Şimşeğin aktığı yol boyunca nötral atom ve moleküller uyarılmış atom ve moleküller pozitif iyonlar elektronlar ve fotonlardan oluşan çok sıcak bir gaz çorbası haline gelir. Bu hal plazma halidir.

10 Kibritin alevi mumun alevi v.s. düşük sıcaklıktaki plazma halidir.

11

12

13

14

15

16

17 FATOŞ KAYA 9/A MERYEM TAŞ 9/D


"Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları