Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI"— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI

2 ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ
GEREKEN BAZI İPUÇLARINI BİLMEKTE FAYDA VAR: 1-Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp durmayın.Cevabınızı ayrıntıya indirip yanlış yola girme yin. 2-Ana kelimelerin altını çizin. 3-İki cevap da birbirine benziyorsa,cevap,büyük ihti- malle ikisi de değildir. 4-İki şık birbirinin zıddıysa, bunlardan biri doğrudur. 5-Yanlış olduğuna emin kesin olmadıkça,ilk tahminde bulunduğunuzu cevabınızı değiştirmeyin.(bazen çok zeki olduğunuzdan, kendinizi kandırabilirsiniz.)

3 6-Negatif sorulara ve sizi yönlendirecek soru sözcükleri-
ne dikkat edin. ”Aşağıdakilerden hangisi olamaz?”gibi. 7-Eğer şıkların içinde “Hepsi”,”Her zaman”,”Hiçbiri”, veya “Boş” gibi cevaplar varsa genellikle yanlıştırlar.Bu genelde geçerlidir. 8-“Bazen”,”Çoğunlukla”,”Bazıları” gibi şıklar da çoğunlukla doğrudurlar. 9-Doğru cevabı bilmiyorsanız yanlışları bulmaya çalışın. 10-Kelimelerin anlamını bilmeden bir seçeneği eleme- yin.

4 11-Şıkları okuyun.Aldanmamaya dikkat edin.Akıllı bir
hazırlayıcı,ilk şıkkı neredeyse doğru cevap gibi gösterip,diğer cevapları okumadan onu işaretlemenizi sağlayabilir. 12-Standart bir test oluyorsanız,aynı bölümün cevap- larını cevap kağıdına aynı anda geçirin.Bu,zamandan kazanmanızı sağlayacaktır.Sadece dikkatli olun, kaydırmamaya dikkat edin.

5 13-Eğer size uzun bir paragraf verilmiş ve bunun hakkın-
da sorulan soruların cevaplarının bulunması istenmişse, ilk önce soruları okuyun.Bu sorular sizin makaleyi hangi yönden düşünüp okumanız gerektiğini gösterecektir. Tarihler soruluyorsa,okurken tarihleri yuvarlak içine alın.Sonuçlardan çok nedenleri arıyorsanız,okuma yönünüzü değiştirin.Cevaplara bakmadan önce soruyu okuyun.Cevabın ne olduğunu siz söyleyin.Cevabınız şıklarda varsa,kazandınız.

6 (Ron FRY,Test Nasıl Çözülür?)
14-Çoğunlukla uzun ve karışık gibi gözüken cevaplar doğrudur;Çünkü sinsi hazırlayıcımız aklımızı karıştırmak için aslında çok basit olan cevabı değişik sözcüklerle veya tamlamalarla anlatır. 15-Özellikle çok basit ve doğru gibi görünen seçenek- lere şüphe ile yaklaşın.Öğretmeniniz/hazırlayıcınız size böyle bir kolaylığı neden yapsın? Çok basit!Şaşırtmak için! 16-Bir soruyu ilk okuduğunuzda zor geliyorsa vazgeçme ye kalkışmayın.Soruya başka bir açıdan bakın,kendi kelimelerinizle cümleleri yeniden kurun. (Ron FRY,Test Nasıl Çözülür?)

7 PARAGRAF SORULARINDA AYRINTILAR……
Paragraf sorularının çözümünde dikkat edilmesi gereken gereken bazı kurallar vardır.Bunları şöyle sıralayabiliriz : 1- Önce soru cümlesini okuyun: Soruların çözümüne başlandığında önce soru cümlesi anlayarak okunmalı, sonra parçaya geçilmeli.Böyle yapılamaz ise parçayı neye dikkat edeceğimizi bilmeden okur,parçaya yeni- den dönmek zorunda kalabiliriz.Bu da hem zaman kay- bına hem de zihin yorgunluğuna sebep olabilir.

8 2-Soruyu paragrafa göre çözün: Soruda,yazarın fikrine
katılıp katılmamanız önemli değildir,önemli olan yazılanı anlamaktır.Soru hazırlanırken güdülen amaç,okunanı anlama yeteneğini ölçmektir.Sorular okunurken mantık bu olmalıdır. 3-Soru cümlesinin olumsuzluğuna dikkat edin: Öğrenci- ler kimi zaman olumsuz cümleleri olumlu gibi algılamak tadır.Soruyu hazırlayanlar yanlış anlaşılmaması için “…çıkarılamaz?” ,”…değinilmemiştir?” ,”…yoktur?” gibi olumsuz soru köklerinin altını çizmektedir.

9 4-Kodlama sisteminizi geliştirin ve uygulayın: Paragraf
sorularında seçenekleri oluşturan cümleler uzun olduğu için,seçeneğe verdiğiniz yargıyı bir sonrakine geçtiğin- de unutabilirsiniz.Seçenekleri defalarca okumamak için cevaplama yaparken seçenek üzerinde ”doğru olabilir, yanlış,kesin doğru,ilgisiz” gibi kodlamalar yapabilirsiniz. 5-Anlamadan geçmeyin ve yapısına dikkat edin:Soruyu mutlaka anlayın.Paragraf sorularında konular birbirini destekler özelliktedir.Onun için ana fikir,yardımcı fikir, anlatım teknikleri gibi soruların çözümünde paragrafın yapı bilgisini bilmenizde fayda var.

10 Paragraf soruları uzun olduğu için zor gibi algılansa da
genelde öğrencilerin kolayca cevaplayabileceği soru- lardır.Bu yüzden mutlaka üzerinde durulması gerekir. Sınav süresi içinde 1 soruya yine 1 dakika gibi bir zaman düştüğüne göre,belirtilen süre içinde veya daha kısa bir zaman diliminde bu tip sorulara cevap verebil- mek için bol bol kitap okumak,hızlı okuma tekniklerini bilmek ve de bu tip soruların çözüm tekniklerini öğren- mek lazımdır. Eğer bu anlatılanları uygularsanız daha fazla net çıkarmamanız içten bile değil.

11 İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları