Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hollanda Gıda Vadisi Kümesi Üniversite-Sanayi İşbirliği
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Cemil BAŞPINAR TTGV – ESİNKAP EĞİTİMİ PATENT HAKLARI - PATENT VERİ TABANLARI.
Tohumculukta Sınai Mülkiyet Hakları ISLAHÇI HAKLARI UYGULAMALARI
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
1 Uluslararası Tohum Çalıştayı Oturum: Tohum Sektöründe Fikr-i Mülkiyet Hakları Ben Rivoire Teknik/Bölgesel Yetkili, UPOV Antalya, Türkiye 3 Aralık, 2013.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
AR-GE.
PATENT TESCİLİ VE SÜREÇLERİ
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Islahçı Kuruluş Olmanın Bedeli
ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ. A R A Ç A M Ç A Temel Bilimler Ana Teknolojiler İnovasyonlar Toplumsal (İstihdam ve Yaşam Kalitesi) Ekonomik (Endüstriyel.
İşletme-1/5.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
1 Küresel Perspektiften Türkiye Tohum Sektörü Küresel Perspektiften Türkiye Tohum Sektörü Michael Turner Tohum Sanayicileri ve üreticileri Alt Birliği.
Ulusal İnovasyon Sistemi
URGE Programı ile Şirketlerin İhracat Hacminin Arttırılması Program tanıtımı ve Ernst & Young desteği.
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
TİCARET, YENİLİK VE TEKNOLOJİ BİR ADIM ÖTENİZDE. Ege İhracatçı Birliklerine üye 7000’in üzerinde ihracatçı firma 12 sektörde, 181 ülkeye 7 milyar $’ın.
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Collaboration with Universities Ms. İffet İyigün Meydanlı,
CVS 1998 deki kuruluşundan beri Türkiye'nin hem içinde ve hem de yurt dışında çelik endüstrisine hizmet vermektedir.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
Açık İnovasyon ve Fikri Varlıklar Sertaç Köksaldı İnovasyon ve Sınai Mülkiyet Hakları Konferansı 4 Aralık 2009.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ Av. Ömer Hızıroğlu Hukuk Müşaviri ve Lisanslama Müdürü INOVENT A.Ş (c) Copyright Inovent A.Ş.,
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
Lezzet, Sağlık ve Güven..
ŞİRKET PROFİLİ Gençoğlu ailesi tarafından 1989 yılında, Bursa’da 7 bin 500 m2 alanda kuruldu. Kuruluş amacı tümüyle ihracat olan Penguen Gıda, Avrupa.
Bize en çok sorulan soru: Ekip Nakliyat neden yalnız ve yalnız,Türkiye - İtalya - Türkiye arasında taşıma yapan bir kuruluştur? Bize hep bu sorulur. İş.
NANOMAM® a. ş www. nanomam
Bilgilendirme Toplantısı
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
Temel Bilgi Teknolojileri
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Patent ve Lisanslama Birimi
Sunum transkripti:

Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere Niels Louwaars Plantum Direktörü

Plantum Plantum: 350 üye Bitki ıslahı/seçimi Tohum üretimi + diğer üretim maddeleri Doku kültürü Ekim maddelerinin ticareti 2.2 milyar € ciro 1.8 milyar € ihracat Hollanda Dünyadaki 1 numaralı ihracatçı: özellikle bahçecilik ve tohum patates Tarla ürünleri Süs bitkileri Sebze tohumu Genç sebze bitkileri

Fikr-i Mülkiyet (FM) Bitki ıslahı önemli yatırımları içerir (Kamu sektörü tarafından Hollanda’da yaklaşık yılda 300 milyon €;yaklaşık 20 milyon €/yıl) Araştırma ürünleri (bitki çeşitleri) birçok durumda kolayca çoğaltılabilir Bu nedenle fikr-i mülkiyet haklarının korunması gereklidir. Islahçının hakkı Markalar Ticari sırlar Patentler FM, diğer kişileri, korunan konuyu ticarileştirmelerinin dışında tutma hakkıdır

Patentler Sanayi icatları için tasarlanmıştır Yeni olan icatlar yaratıcı bir adımı (belirsizdirler) içerir ve ‘sınai uygulaması’ bulunur 20 yıl süresince koruma 1980’den (ABD’de) ve 1998’den bu yana aynı zamanda biyoteknolojik icatlara uygulanabilir İlk başta GDO teknolojileri ABD’de aynı zamanda çeşitler için (AB’de değil) Son yılda aynı zamanda “yerel özelliklere” uygulanmıştır 1883’den bu yana uluslararası olarak ‘uyumlaştırılmış’tır (WIPO)

Islahçı’nın Hakları tarımsal “kültür”e bağlı olarak Bitki çeşitlerini korumaya yönelik tasarlanan özel sistem Özel gereklilikler (patentlerle karşılaştırılınca): Farklılık, yeknesaklık, istikrar (yaratıcı adım yerine) yenilik (patentlerdeki yenilikten farklı olarak) Biyolojik doğaya dayalı tanım (öz/çapraz gübreleme) Islahçının muafiyeti Çiftçinin Ayrıcalığı Kolay uygulama (hukukçu gerekmez) Uluslararası düzeyde 1961’den beri uyumlaştırılmış (UPOV)

Islahçı’nın Hakları ve Patentler Durum – patentlenmiş yeni özellikler/genler ile yeni bir çeşit Islahçının çeşit üzerinde hakkı bulunmaktadır ancak patent(ler) sahibi çeşidin pazarlanıp pazarlanamayacağına karar verebilir-ve gen üzerindeki telif hakkına karar verebilir Diğer ıslahçılar çeşidi daha ileri düzeyde ıslah için kullanamazlar-ve daha ileri düzeydeki inovasyon için ne geni ne de genetik arkaplanı kullanabilirler Patent sahibinin çok güçlü bir konumu vardır.

Patentlere Karşıtlık Plantum (2009): patentler ıslahta yeniliği engellemektedir. Patent yasasında tam bir ıslahçı muafiyetine ihtiyaç vardır (çoğunluk durumu) ESA (2011): yerel özelliklerde hiçbir patent yok+ sınırlı ıslahçı muafiyeti+süreç etrafında yaratma ESA (2013): şeffaflık için patent veri tabanı ISF: sınırlı ıslahçı muafiyeti + patent süresinin uzatılması (bazı durumlarda)

Gelişmeler Yasa koyucu AB: yeni ‘tek patent sistemi’nde sınırlı ıslahçı muafiyeti AB: Biyoteknoloji Direktifi raporu 2014’ün başında hazır Mahkemeler Avrupa patent ofisi: yerli özellikler hakkında davalar (brokoli/domates) ABD/AB davaları insan genleri, biyoteknolojik icatlara ilişkin olarak patent haklarını sınırlamaya eğilimli Avrupa Patent Ofisi ‘baremi yükseltmek’ için çalışmaktadır Sanayi Sebze ıslahçıları ‘stratejik patentleme’yi engellemeye ilişkin anlaşma konusunda çalışmaktadır ESA patent veri tabanı

Bitki ıslahında sürdürülebilir yatırımlar için fikr-i mülkiyet hakları gereklidir Fikr-i Mülkiyet Hakları hak sahibinin ve toplumun çıkarlarını dengelemelidir Mevcut durumda AB’deki tartışma patent/ıslahçı hakları ilişkisine odaklanmaktadır LDC’lerde aynı zamanda ıslahçı hakları/çiftçi hakları ilişkisi üzerindedir