İş ve Meslek Sosyolojisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Advertisements

Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 8 Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
NEOKLASİK YÖNETİM ANLAYIŞI
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
Bölüm 1 Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
BİLGİ TOPLUMU.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz.
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Kent Sosyolojisi Kuramları
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
SOSYOLOJİYE GİRİŞ SOS Hafta Sosyoloji Nedir? Sosyolojik Bakış Açısı, Tarihçe, Kuramsal Yaklaşımlar, İlk Kuramcılar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Akademik Bilişim Eskişehir
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

İş ve Meslek Sosyolojisi Hafta 4

organize edilmesinde izlenilen yol, Çalışma kavramı sosyolojinin merkezinde yer alan konulardan biri olmuştur. iş ve işin yapılmasında, organize edilmesinde izlenilen yol, sosyolojinin geleneksel amacının odağıdır.

Çalışma Sosyolojisinde Klasik Yaklaşımlar 19. yy. ve 20. yy.’ın başlarında toplumların ekonomik ve sosyal yapılarını inceleyen ve sosyolojinin bağımsız bir disiplin olarak gelişimine katkıda bulunan üç büyük düşünür; Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber’in toplumsal yaşam, ekonomi ve çalışma hayatına dair teorik yaklaşımları iş yaşamı ve çalışma sosyolojisine katkıları ele alınıp incelenmektedir.

Marx, tarihsel maddeci bir yaklaşımı teorisini insan emeğinin bütün sosyal kurumların ve sosyal bilincinin temeli olduğu düşüncesine dayandırır. Marxı’n teorisi yaşadığı dönemin felsefesinden, tarih incelemelerinden ve sosyal bilimlerden almıştır.

Marx’ın çalışmaları sosyolojik açıdan oldukça zengindir. etkilerdir. Marx, yaşadığı dönem itibarıyla fabrikaların, sanayi üretiminin ve bunun yarattığı eşitsizliklerin artışını gözlemlemiştir. Marx’ın çalışmaları sosyolojik açıdan oldukça zengindir. toplumsal değişmenin birincil nedeni ekonomik etkilerdir. Sınıflar arasındaki çatışmalar,

Her metanın değeri, üretimi için gerekli emek ile ölçülür. Geçim aracını üretmek için gerekli emek zamanı, iş gücünün değerini temsil eder. Kapitalist, bu değeri öder karşılığında işçinin emeğinin kullanımını satın alır ve çalıştırmaya başlar.

kapitalist sistemde işçiler dört şekilde yabancılaşmışlardır Birinci yabancılaşma biçimi, işçilerin kendi emek süreçlerine yabancılaşmasıdır İkincisi, işçilerin ürettikleri ürüne, yani kendi emeklerinin sonucuna yabancılaşmasıdır. Üçüncüsü, işçinin iş yerindeki diğer insanlara yabancılaşmasıdır. Çünkü onlarla iş arkadaşlığı kurmaktan çok rekabet etmek zorundadır. Dördüncüsü, işçinin insanlığa ve topluma yabancılaşmasıdır.

Marx’a göre, işçiler en çok kapitalist sistemde yaptıkları işe yabancılaşmasıdır. Kapitalist toplumda iş parçalanmakta ve makinenin bir uzantısı hâline getirilmektedir. İş tatmini yok olmaktadır. Artık işçinin yaptığı iş ihtiyari değildir; ona empoze edilmekte ve başkaları tarafından kontrol edilmektedir.

Genel olarak Marx’ın sınıf çatışması altı unsurdan oluşmaktadır. Birincisi, sınıflar özel mülkiyete dayalı güç ilişkileridir. ikincisi, sınıflar aynı yaşam tarzını sürdüren ve aynı çıkarlara sahip insan topluluklarıdır.

Üçüncüsü, sınıflar çıkarları itibarıyla birbirine muhaliftir. Dördüncüsü, zaman içinde bütün sınıflar sadece iki sınıfa dönüşür: Sermaye sınıfı ile işçi sınıfı. Beşincisi, politik örgütler sınıf mücadelesinin araçlarıdır ve Altıncısı, yapısal değişiklikler sınıf mücadelesi sonucunda gerçekleşir.