SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mutluköy İlköğretim Okulu
Advertisements

MAİ VE SİYAH.
DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
MÜCAHİD ÖZEL TEFENNİ MYO
“Resimde İç Mekan” nedir?
Şİddet Muhammet GÜLER.
Okumada Anlama Jocelyne GIASSON Böl. 1 : Okumada bir anlama modeli De Boeck, 1996 et 2008.
SUNUM. STRATEJİK YÖNETİM Esnaf ve sanatkâr işyerleri sahipleri; bir meslek koluna tabi olup, mesleki yeteneklerini kullanmak suretiyle ailelerini geçindirmek.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
Analitik Eğitim Felsefesi
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
EĞİTİMDE DEĞİŞİM HAREKETİ 3.YENİ NESİL EĞİTİM KONFERANSI
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
Öğrenen Örgütler.
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Çiğdem ÖZTÜRK Semra SEVİNÇ Esra SEVİNDİK
1.DÜNYA SAVAŞI. Ünite Özeti  Bir çok dünya devletinin biraraya gelerek yaptığı 1.dünya savaşının nedenleri,savaşın ortaya çıkardığı sonuçlar incelenecek.
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
20 - PSİKO-MOTOR DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
Etkinlikler ve Örnek Formlar
1.  Teknik, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik bağlamlarda ve her türlü örgütlerde ge r çekleşmekte olan girişimciliğin günümüzde çok çeşitli tanımları.
Zihinsel Yetersizlik Tanım ve Sınıflandırma
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
Sosyoloji Nedir? Sosyolojik düşünce.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
KIZ KARDEŞİM MOMMO.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
KİŞİSEL BAŞARI TEKNİKLERİ
YÖNETİMİN KANUNLARI Klasik Organizasyon Teorileri
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Mutluköy İlköğretim Okulu
I.BÖLÜM PSİKOLOJİ.
Ünite Portfolyo Sunumu Penny Archer
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
Tarih Nedir?.
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Tanımı, Bölümleri, Sınırları, Diğer Alanlarla İlişkisi, Önemi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
X- Y –Z GEN.
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLS

1959 yılında yazdığı Sosyolojik Tahayyül adlı kitabında, C 1959 yılında yazdığı Sosyolojik Tahayyül adlı kitabında, C.Wright Mills dönemin ruhunun bir tasviriyle işe başlar. 20.yüzyılın toplumu tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı değişmekte ve bu değişim insanların kendilerini adapte etmekte zorlanacakları bir nitelik taşımaktadır. Sonuç sıradan insanlar için bir anlam krizi ve değişen yeni dünyayla başedememenin yarattığı endişe duygusudur

“Sıradan insanların dolaysız olarak bildiği ve yapmaya çalıştığı şey, içinde yaşadıkları kişisel yörüngeler tarafından sınırlandırılmıştır. Görüş açıları ve iktidarları, işlerinin, ailelerinin, mahallelerinin yakın plan sahneleriyle sınırlıdır. Bunlardan başka ortamlarda, uzak davranırlar ve izleyici konumunda kalırlar. Ve, ne kadar muğlak biçimde olursa olsun, kendi yerelliklerinin ötesine geçen hırsların ve tehditlerin farkına vardıkça, kıstırılmışlık hissini daha çok yaşarlar.” (Mills, 1959)

Wright Mills’in bu ifadeleri ne anlama gelmektedir? Tartışalım.

Mills’in burada ifade ettiği kriz basit bir “bilmeme” krizi değildir, bu yüzden de değişen dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmakla çözülemez. İhtiyaç duyulan, bilginin yorumlanması için kullanılacak bir zihinsel beceridir: Bu becerinin adı: sosyolojik tahayyül.

Sosyolojik tahayyül en basit tanımıyla bireyin kendi deneyimini, içinde yaşadığı toplumun ve o toplumun tarihsel değişiminin bağlamında anlamlandırması becerisidir. Başka bir deyişle, geniş tarihsel resmi ve bu resmin kişisel hayatlarımıza etkilerini birbirleriyle ilişki içerisinde görme becerisidir. Bu tahayyülün kullanılması sadece toplumu değil, aynı zamanda kendi hayatlarımızı anlamada da yardımcı olur.

Mills’in ifadesiyle bu, biyografi ve tarihin hem kendi içlerinde hem de birbirleriyle ilişki içerisinde kavranması yoluyla mümkün olur. Örnekler: 100.000 kişinin yaşadığı bir şehirde, tek bir kişi işsizse bu o kişinin kişisel sorunudur, ve bu sorun kişinin yaptıkları ve yapmadıkları üzerinden açıklanır. Fakat 50 milyonluk bir ulusun içinde 15 milyon işsiz varsa, bu bir toplumsal meseledir ve ancak toplumsal süreçlere, ekonomik ve siyasi kurumlara atıfla anlaşılabilir.

Sosyolojik tahayyül becerisine sahip olmayan biri işsizlik sorunuyla karşılaştığında bunu başına gelen kişisel bir felaket olarak düşünme eğiliminde olurken, sosyolojik tahayyül becerisi sahibi başka biri bunu savaş yıllarının yol açtığı ekonomik yıkımın sonucu olan toplumsal bir mesele olarak değerlendirebilir.

Tartışalım: Bireysel yaşamöykünüz içinde yaşadığınız toplumdan nasıl etkilenmiştir? Sosyolojik bakış açısını kullanarak özel yaşamlarınıza baktığınızda toplumun genel kalıplarını görebiliyor musunuz? Bugüne kadar bireysel özellikleriniz ile açıkladığınız başarı ve başarısızlıkların toplumsal süreçlerle nasıl bir ilişkisi vardır?