Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tarih Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tarih Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Tarih Nedir?

2 Birey için hafızasındaki deneyimler ne ise toplum için de tarih odur.
Tarihin, geçmişteki bütün mekanlara ve dönemlere ait insan deneyimini kucakladığı söylenebilir. Tarih insanların geçmişini inceleyen ve onların sosyal kapsamlı eylemlerinin bir tablosunu takdim eden bir disiplin olmaktadır. Tarih, bir çeşit araştırma ya da soruşturmadır. Tarih geçmiştir, tarih geçmişin hafızasıdır. Tarih gerçekte ne olduysa onu göstermek ister. Tarih, insanların geçmişini inceleyen ve onların sosyal kapsamlı eylemlerinin bir tablosunu takdim eden bir disiplindir.

3 Tarihten Öğreneceğimiz bir şey var mı?
Gelecekte oluşacak kalıpların ana hatları, tarihin bugüne kadar izlemiş olduğu doğrultudan çıkarsanabilir. Tarih, geçmişin muhakemesini yapma, gelecek çağların yararına bugün için dersler çıkarma görevini üstlenmiştir. Tarih, zihniyetlerin ne denli çeşitli olabileceğini anlamamızı sağlar. Tarih, insan başarılarının kaydıdır. Sonraki kuşakların hakkını verebileceği değerleri gösteren bir envanterdir. Tarihle birlikte geçmişteki eğilimleri tespit eder geleceğe ilişkin projeksiyonlar yapılır. Tarihsel bilinci ve tarihsel perspektifi sağlar. Tarih, zihnin eğitilmesini sağlar.

4 Tarih ne içindir? Tarihin insanın kendine ilişkin bilgisi “için” olduğudur. Kendini bilmesinin insan için önemli olduğu düşünülür genellikle kendini bilme burada salt kendi kişisel özelliklerini onu öteki insanlardan ayıran şeyleri bilme değil, insan olarak yapısını bilme demektir.

5 Kendinizi bilmeniz, ilkin bir insan olmanın ne demek olduğunu bilmeniz, ikincileyin, olduğunuz insan olmanın ne demek olduğunu bilmeniz, üçüncüleyin olduğunuz insan olmanın ve başka biri olmamanın ne demek olduğunu bilmeniz anlamına gelir.

6 Geçmiş ile tarih aynı şeyler midir?
Geçmiş hakkındaki bilgimizin dayanakları ne kadar sağlamdır? Tarihsel olgular olduğu gibi kabul edilebilir mi? Tarih nasıl bir yaklaşımla olayları ele alır?

7 Tarihçinin görevi sadece tarihsel olguları yorumlamak değil, aynı zamanda onları analiz ederek anlamaya çalışmaktır.


"Tarih Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları