İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
1 2 3 Toplam 1 Saat 1 Saat Yüzyüze Eğitim 0 Saat Uzaktan Eğitim.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Pik (Ham) Demir Üretimi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ MODÜLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı - Deniz İlknur Ardalı BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
Sigara Ve Alkolün Zararları
Boşaltım sistemi.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )
ACIL DURUM PLANLARı AYTUNÇ ŞIMŞEK ACİL DURUM YANGıN, PATLAMA, TEHLIKELI KIMYASAL MADDELERDEN KAYNAKLANAN YAYıLıM, DOĞAL AFET GIBI ACIL MÜDAHALE,
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Laboratuvar kazalarında ilk yardım
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
Yangın ve patlama tehlikeleri
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KANSER.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimyasal Madde Nedir? Doğal halde bulunan Üretilen Bir işlem sonrasında oluşan Atık olarak meydana gelen Kazara oluşan Her türlü element, bileşik veya.
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
ACİL DURUM PLANI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
* Resmi Gazete Tarihi: Sayı:28733
YANGIN.
KİMYASAL MADDELER VE GÜVENLİK
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
Madde ve Maddenin Özellikleri
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
Maddeler doğada karışık halde bulunur
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
A Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı
MADDEYİ TANIYALIM.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BOŞALTIM SİSTEMİ.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Tehlike İletişimi.
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ TEKNİK KONULAR

KİMYASAL RİSK ETMENLERİ

Kimyasalların Vücuda Giriş Yolları Solunum (nefesle almak) Emilme (absorpsiyon) (deri veya göz ile) Sindirim yolu (yeme, yutma) Plasenta aracılığı ile hamilelerden bebeğe transfer.

Kimyasalların Vücuda Giriş Yolları Solunum yoluyla : Toz, Duman, Buhar, Gaz şeklindeki kimyasallar;

Kimyasalların Vücuda Giriş Yolları Emilme (absorpsiyon) yoluyla deri ve gözden: Sıvı formdaki kimyasallar, Islanan toz halindeki kimyasallar; Arsenik, Cıva, Kadmiyum, Demir, Çinko deri yoluyla vücuda girer.

Kimyasalların Vücuda Giriş Yolları Sindirim yoluyla (yeme, yutma): Gaz, Toz, Buhar, Duman (sıvı veya katı olarak): Arsenik, Cıva, Kadmiyum, Demir, Çinko, Krom, Kurşun, Nikel sindirim yoluyla vücuda girer.

Kimyasalların Toksik Etkileri Vücuda alınan kimyasalın toksik etkisi; Miktarına, Süresine, Absorbsiyonuna, Dağılımına, Biotransformasyonuna, Atılım hızına bağlıdır.

Kimyasalların Hedef Organları Deri, Merkezi sinir sistemi, Kan dolaşım sistemi, Karaciğer, Böbrek, Akciğer, Kas ve kemik iliği en fazla hedef alınan organlardır.

Etiket

Etiket AKUT ZEHİRLİLİK Özelliği: Solunduğunda, yutulduğunda ve deriyle temas ettiğinde sağlığa zarar verebilir, öldürücü olabilir. Önlemi: İnsan vücuduyla teması engellenmeli, aksi halde tıbbi yardım alınmalıdır. AKUT ZEHİRLİLİK CİLDİ TAHRİŞ EDİCİ Özelliği: Ağız, cilt ve solunum yoluyla maruz kalındığında oluşan olumsuz etkilerdir. Önlemi: İnsan vücuduyla teması engellenmelidir . Kuru ve iyi havalandırılmış ortamda saklanmalıdır KARSİNOJENİK Özelliği: Kanseri tetikleyen, oluşum sıklığını artıran madde ve karışımlardır. Önlemi: Temiz ve açıkça etiketlenmiş kaplarda depolanmalı, eğitimli kişiler kullanmalıdır. SUCUL ÇEVRE İÇİN ZARARLI Özelliği: Doğal dengenin değişmesi açısından ekolojik sisteme kısa ve uzun süre içinde zarar verebilir. Önlemi: Risk göz önüne alınarak bu tür maddelerin toprakla ve çevreyle teması engellenmelidir. OZON TABAKASI İÇİN ZARARLI Özelliği: Ozon tabakasının yapısı ve fonksiyonu için zararlılık oluştururlar. Önleme: Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünler kullanılmalıdır. PATLAYICI Özelliği: Ekzotermik olarak reaksiyona giren kimyasallardır. Ateşe yaklaştırıldıklarında patlayabilirler. Önlemi: Ateşten, ısıdan, darbeden, sürtünmeden uzak tutulmalıdır. ALEVLENİR SIVILAR Özelliği:Normal basınç ve 20 0C de alev alan katı, sıvı, gaz maddeler Önlemi :Alev alabilen maddeler, güneş ışığından, tüm ısı ve alev kaynaklarından uzak tutulmalıdır. OKSİTLEYİCİ SIVILAR Özelliği: Oksijen vererek yanmaya neden olan gazlardır. Önlemi: Yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır. Alev aldıktan sonra müdahale etmek zordur. BASINÇ ALTINDAKİ GAZLAR,SIKIŞTIRILMIŞ GAZLAR Özelliği: Bir haznede tutulan veya sıvılaştırılmış ya da sıvılaştırılmış ve soğutulmuş gazlardır. Önlemi: Güneş ışığı almayan, yangına dayanıklı bölümlerde boş ve dolular ayrı depolanmalıdır. CİLDİ TAHRİŞ EDİCİ, METAL AŞINDIRICI Özelliği: Canlı dokulara zarar verir. Önlemi: Gözleri, deriyi ve kıyafetleri korumak için özel önlem alınmalıdır. Buharları solunmamalı, aksi halde tıbbi yardım alınmalıdır.

Cildi Tahriş Edici Gözde ve ciltte tahrişe neden olur, Kapalı yerde uzun süre solumayın, Diğer ürünlerle birlikte kullanmayın. (Tehlikeli gazlar (klor gazı) açığa çıkabilir) Yutma ile ağızda ve boğazda yanıklar, şiddetli bulantı krampları, kusma, nefes almada sıklık, şoka yol açar. Şiddetli kas spazmı, koma yada ölüme yol açabilir. Örn: Çamaşır Suyu Gözün yumuşak dokularında tahribatına neden olur. Ciddi göz hasarlarına yol açar.

Teknik Korunma Kimyasal tehlike kaynağında önlenmeli, kullanımı azaltılmalı ve tehlikeli kimyasalların yayılmasını önlemek için teknik önlemler alınmalıdır. Örn: Kişisel Koruyucu Donanım

Tıbbi Korunma İşe giriş muayenesi, Periyodik muayene, Çalışanda periyodik olarak yaptığı işe uygun doku, kan ve vücut sıvılarında etken veya metabolit ölçümleri.

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (Material Safety Data Sheet) pek çok ülkede tehlikeli ya da potansiyel anlamda tehlike taşıyan maddelerin güvenli kullanımları ile ilgili gerekli bilgileri sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu nedenle MSDS çalışma ortamındaki kimyasal tehlike riskleri kontrol altına etmek açısından önemli bir rol oynamaktadır.

Depolama İyi havalandırılmış ortamlarda ve kuru, ısı, açık alev ve gün ışığından uzak yerlerde depolanmalı, Korozif maddeler raflardan düşme tehlikesini en aza indirmek için tabana yakın yerlerde depolanmalı, Kaplar fiziksel hasarlardan korunarak kapalı ve dik konumda tutulmalı, Sızdırmaz kaplarda muhafaza edilmeli, Yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır.

Depolama -1 + Beraber Depolanabilir - Beraber Depolanamaz O Özel önlemler alınarak beraber depolanabilir.

Teşekkür Ederiz