Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri"— Sunum transkripti:

1 Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
Ercan Altan Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri

2 GELİŞİM Çocuğun beyin gelişiminde kritik dönemler… *0-3 Yaş Dönemi

3 0-6 Yaş Dönemi Çocuklarla Çalışan Sizler de Risk Altındasınız.

4 Resmî Gazete 7/8/2009 tarihli 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına dair kanun kapsamında…  Ağustos 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27663 YÖNETMELİK UÇUCU MADDELERİN ZARARLARINDAN İNSAN SAĞLIĞININ KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

5 Uçucu Maddeler Genel özellikleri uçucu yapıda olmaları ve bağımlılık yapmalarıdır.

6 Uçucu Madde İçerebilecek Ürünler
1 Tiner ve boya incelticileri 2 Su bazlı olmayan yapıştırıcılar 3 Solventler 4 Cila ve boya çıkarıcıları 5 Maket yapıştırıcıları 6 Lastik tutkalları 7 Sprey boyalar 8 Yazı düzeltici sıvılar 9 Cila ve vernikler 10 Ayakkabı boyaları 11 Kokulu silgiler 12 İşaretleyici kalemler 13 Resim boyaları 14 Kokulu defterler 15 Oyun hamurları 16 Uçan balonlar 17 Uçucu madde ihtiva eden diğer kırtasiye malzemeleri 18 Uçucu madde ihtiva eden diğer yapıştırıcılar ve teknik eğitim malzemeleri

7 Uçucu Maddeler… Uçucu maddeler, sigara ve alkolden sonra en sık kullanılan maddelerdir.  Bu maddelere ulaşımın kolay olması, kullanımın yaygın olmasında önemli bir etkendir. Bu nedenle uçucu madde kullanımı erken yaşlarda başlayabilmektedir. Bu maddeler farklı şekillerde ve koklanmak suretiyle kullanılmaktadır. Aşırı derecede toksiktirler. Kalpte, Hormonal sistemde (üreme sistemi), Böbreklerde, Akciğerlerde, Beyinde ve merkezi sinir sisteminde Kalıcı hasarlar yapar ve zihinsel değişikliklere yol açarlar.

8 Uçucu Maddeler 'Mevzuata göre ürünlerin üzerinde 'su bazlıdır' ya da 'solvent maddesi içerir' şeklinde uyarı bulunmak zorunda. Ailelerin dikkati buna çekilmelidir.   MADDE 8 – (1) Su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaktır.

9 Ailelere…  Tiner ve solvent içermeyen, su bazlı yapıştırıcıların satın almaları söylenmelidir. Ailelerin kesinlikle çocuklarına kokulu silgi almamasını istenmelidir. Kokuyla alakalı oyun hamurları dahil hiçbir ürünü alınmaması söylenmelidir. Slime ve Zıp Zıplar konusunda uyarılmalıdırlar. Haşerelere karşı kullanılacak ilaçlar İlçe Tarım Merkezi’ne danışmalıdırlar. Tercih edilecek ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilmiş ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9‘ normlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. *Zararlı madde içermeyen ürünler daha pahalı olabilir, ama aileler çocuklarını risk altına atmamalılar.

10

11 İlk Yardım Çalışmaları…
Uçucu Madde Solunursa, Açık Havaya çıkarılmalıdır. Temas Edilirse, Eller ve Deri Bol Su İle Yıkanmalıdır. Ağız Yoluyla Alındıysa, Çocuk Doktora Götürülmedir.

12 Özetleyecek Olursak… 1.       Uçucu içeren maddeler ölüme dahi yol açabilen bağımlılık yapıcı maddelerdendir. 2.       Ucuz ve kolay temin edilebildiklerinden çocuklar ve gençler için çok tehlikelidirler. 3.       Uçucu madde içeren (genelde kokulu) yapıştırıcı ve diğer kırtasiye malzemelerinin kullanılıyorsa derhal engellenmelidir. 4.       Bağımlılık yapıcı maddelerden ( tütün, alkol, uyuşturucu, uçucu madde ) birine bulaşan bir diğerine de kolayca bulaşır. 5.       En tehlikeli bağımlılık yapıcı madde en ucuz ve kolay temin edilenidir. 6.       Bağımlılık yapıcı maddelerin hiçbirinin ticari isimi söylenmemeli ve böylece istemeden de olsa reklamları yapılmamalıdır. 7.       Kanunun uygulanmaya başlamasından sonra sokaklardaki tinerci sayıları gözle görülür bir şekilde azalmıştır. 8.    Çocuklarımız geleceğimizdir, onları korumak görevimiz gereğidir.

13 Teşekkür Ederim


"Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları