Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN."— Sunum transkripti:

1 YANGIN

2 YANGIN ISI YANICI MADDE OKSİJEN

3 YANGIN A SINIFI YANGINLAR : Bu tür yangınlar adi yangınlar olarak bilinir. Metaller dışındaki yanabilir katıları kapsar. Korlu yanan maddelerden esas olarak ( odun, ham mamul, tekstil maddeleri, kağıt, odun, saman, pamuk vb.) yanıcı maddelere ait yangınlardır. Söndürücüler: Su, karbondioksit, kuru kimyevi tozlar. B SINIFI YANGINLAR : Yanabilen sıvıların sebep olduğu yangınlardır. Petrol, akaryakıt, sıvı yağ, alkol vb. yanması ile oluşur. Söndürücüler: Karbondioksit, kuru kimyevi tozlar.

4 YANGIN C SINIFI YANGINLAR : Yanabilen gazların sebep olduğu yangınlardır. Alevli yanarlar. Likit Petrol Gazı, havagazı, doğal gaz ve hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazları kapsar. Söndürücüler: Su, karbondioksit, kuru kimyevi toz D SINIFI YANGINLAR : Yanabilen metallerin oluşturduğu yangınlardır (Aliminyum, Titanyum, Sodyum.) Söndürücüler: Su kullanılmaz, kalsiyum klorür, sodyüm klorür, sodyum karbonat E SINIFI YANGINLAR : Elektrik yangınlarıdır. Söndürücüler: Su kesinlikle kullanılmaz, karbondioksit ve kimyevi tozlar.

5 YANGIN Karabağlar İSG

6

7 AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE her 500 m2 de 1 adet 6 kg taşınabilir Yangın söndürme cihazı bulundurulması ZORUNLUDUR

8 UYARI İŞARETLERİ FİRMA ADI

9 İŞARETLER Renk Anlamı veya Amacı Talimat ve Bilgi Kırmızı
Yasak işareti Tehlikeli hareket veya davranış Tehlike alarmı Dur, kapat, düzeneği acil durdur, tahliye et Yangınla mücadele ekipmanı Ekipmanların yerinin gösterilmesi ve ne olduğu Sarı Uyarı işareti Dikkatli ol, önlem al, kontrol et Mavi (1) Zorunluluk işareti Özel bir davranış ya da eylem Kişisel koruyucu donanım kullan Yeşil Acil kaçış, ilk yardım işareti Kapılar, çıkış yerleri ve yolları,  ekipman, tesisler Tehlike yok Normale dön (1) Mavi: (2) Fluoresan turuncu: Sadece dairevi bir şekil içinde kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir. Emniyet işaretleri dışında sarı yerine kullanılabilir. Özellikle zayıf doğal görüş şartlarında bu renk çok dikkat çekicidir.                                  

10 piktogram, kırmızı çerçeve Yasak İşareti veya davranış
Anlamı ve Renk Talimat ve Bilgi Temel Nitelikler Amacı Şekil Sigara içmek ve açık alev Sigara İçilmez Yaya giremez kullanmak yasaktır Daire biçiminde,Beyaz zemin üzerine siyah Tehlikeli hareket piktogram, kırmızı çerçeve Yasak İşareti veya davranış ve diyagonal çizgi (kırmızı kısımlar işaret alanının en az %35'ini kapsayacaktır) Suyla söndürmek yasaktır İçilmez Yetkisiz kimse giremez Kırmızı İş makinası giremez Dokunma Dur, kapat, düzelt, Tehlike acil durdur, tahliye İşareti et Dİkdörtgen veya kare biçiminde. Kırmızı zemin Yangın Söndürme Yangınla Ekipmanların Yangın Hortumu Yangın Merdiveni Acil Yangın Telefonu üzerine beyaz piktogram Cihazı mücadele yerinin gösteril- mesi (kırmızı kısımlar işaret ekipmanları alanının en az %50'sini ve ne olduğu kapsayacaktır) Yönler (Yardımcı bilgi işareti)

11 YASAKLAYICI İŞARETLER

12 Üçgen şeklinde.Sarı zemin
Anlamı ve Renk Talimat ve Bilgi Temel Nitelikler Amacı Şekil Parlayıcı madde veya yüksek Patlayıcı madde Toksik (Zehirli) madde Üçgen şeklinde.Sarı zemin ısı Dikkatli ol, önlem üzerine siyah piktogram, Uyarı işareti al, kontrol et Aşındırıcı madde Radyoaktif madde Asılı yük Sarı siyah çerçeve (sarı kısımlar işaret alanının en az %50'sini kapsayacaktır) İş makinası Elektrik tehlikesi Tehlike Lazer ışını Oksitleyici madde İyonlayıcı olmayan radyasyon Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin ENGELLER bulunduğu yerler

13 UYARICI İŞARETLER

14 EMREDİCİ İŞARETLER

15 üzerine beyaz piktogram Yeşil (yeşil kısımlar işaret
Anlamı ve Renk Talimat ve Bilgi Temel Nitelikler Amacı Şekil Kapılar, çıkış Acil kaçış, ilk yerleri ve yolları, yardım işareti ekipman, tesisler Acil çıkış ve kaçış yolu Dikdörtgen veya kare biçiminde. Yeşil zemin üzerine beyaz piktogram Yeşil Yönler (Yardımcı bilgi işareti) (yeşil kısımlar işaret alanının en az %50'sini kapsayacaktır) Acil yardım ve ilk Tehlike yok Normale dön İlk Yardım Sedye yardım telefonu Güvenlik duşu Göz duşu Sadece dairevi bir şekil içinde (1)    Mavi kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir. Özellikle zayıf doğal görüş (2)Flouresan şartlarında bu renk çok dikkat turuncu çekicidir

16 ACİL ÇIKIŞ İLK YARDIM İŞARETLERİ


"YANGIN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları