KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Kur’an-I Kerİm Din Görevlisi:.
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
Temel Eğitici Nitelikleri
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ 26 Kasım 2014, Çarşamba Kur’an’ın İşlevleri (Fonksiyonları) DERS 9
"Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiyâ, 107)
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
DERSTE GEÇEN ÖNEMLİ KAVRAMLAR. Hidayet Hak yolu Doğru yol Hidayet Hak yolu Doğru yol Dalalet Doğru yoldan sapmak Dalalet Doğru yoldan sapmak Tebyin Hakikatin.
Kur’ân Doğru Bilgiye Önem Verir
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ…
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
4. İbadetlere Devamlılığı
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
İslam’da Bilginin Kaynakları
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
VAHİY SÜRECİ ve KURAN.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
KUR’AN’IN ALLAH KELAMI OLMASININ DELİLLERİ
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
Bugün neler öğreneceğiz?
Eğitim Sunusunun Başlığı
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
e-Trakya Uzaktan Eğitim Sistemi
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
KUR’AN-I KERİM.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
Programdan Sorular.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Eğitim Sunusunun Başlığı
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ Doç. Dr. Ülfet Görgülü

Kur’an Kendini Tanıtıyor Öğüt, şifa, hidayet ve rahmettir «Ey insanlar! Size, Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.» (Yunus, 10/57) «Biz, Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır.» (İsrâ, 17/82) Sununun izleyicilere sağlayacağı faydalar: Yetişkin kişiler, konunun onlar için neden önem taşıdığını bildiklerinde konuya daha fazla ilgi gösterir. Sunucunun konuya dair uzmanlık düzeyi: Bu alandaki yeterliliğinizi kısaca açıklayın veya katılımcıların neden sizi dinlemesi gerektiğini ifade edin.

Arapçadır «Muhakkak biz onu anlayıp düşünesiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik.» (Yusuf, 12/2) Anlaşılması kolaydır «Andolsun ki biz Kur’an’ı öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Ondan öğüt alan yok mu?» (Kamer, 54/17,22,32,40) Ders açıklamaları kısa olmalıdır.

Peyderpey indirilmiştir «Biz onu, Kur'an olarak, insanlara dura dura okuyasın diye (ayet, sure) ayırdık ve onu peyderpey indirdik.» (İsrâ, 17/106) Tabi olanları doğru yola iletir «Gerçekten bu Kur’an en doğru olana iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükafat olduğunu müjdeler.» (İsrâ, 17/9) Örnek hedefler Bu dersin ardından şunları yapabileceksiniz: Dosyaları ekip Web sunucusuna kaydetme. Dosyaları Web sunucusu üzerinde farklı konumlara taşıma. Dosyaları ekip Web sunucusunda paylaşma.

İnanç İbadet Ahlak Muamelat Ukubat Kur’an-ı Kerim

Kur’an Okumayla İlgili Kavramlar Doğrudan okuma ifade edenler Dolaylı okuma ifade edenler Talim Tebyin Tafsil İstima Zikr Tedebbür Tefekkür Akl Kıraat Tilavet Tertil Dırase

Lafız-Mana Bütünlüğü Kur’an, lafzı ve manasıyla bir bütündür. Lafız mananın libasıdır. Kur’an öğrenmek ve okumaktan maksat anlamak ve yaşamaktır. İçeriğinden habersiz yüzüne-ezbere okumak tam okumak değildir. Hamele-i Kur’an olmak, sadece lafzı/metni yüklenmek değil, mananın sahibi olabilmektir.

Kur’an Anlaşılmayı İstiyor «Bu Kur’an çok mübarek bir kitaptır. Onu sana indirdik ki ayetlerini düşünsünler ve aklıselim sahipleri öğüt alsınlar.» (Sâd, 38/29) «İşte bu (Kur'an); kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri iyice düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara (gönderilmiş) bir bildiridir.» (İbrahim, 14/52) «Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpleri kilitli mi?» (Muhammed, 47/24)

Asr-ı Saadetten Örnekler Hz. Peygamber Kur’an’la canlı iletişim kurmuştur. Secde ayetlerinde secdeye gitmesi Tesbih ayetlerinde «Subhanallah», «Allahuekber» demesi Dua ayetlerinde dua etmesi Azap ayetlerinde Allah’a sığınması Abdullah b. Mes’ud’dan Kur’an dinleyişi Üç günden önce hatmedenin onu anlamadığını ifade etmesi Gürültülü ortamlarda, yolculukta, uykulu olarak Kur’an okumayı hoş görmemesi

Sahâbenin onar ayet öğrenmesi (helal, haram, emir, yasak) Hz. Ali: «Kendisinde idrak bulunmayan ibadette hayır olmadığı gibi, düşünmeksizin kıraatte de hayır yoktur.» Cündeb b. Abdullah: «Ergenlik çağına yeni geldiğimiz yaşlarda peygamberimizden önce imanı sonra Kur’an’ı öğrendik. Sonra da Kur’an’la imanımızı arttırdık.» (İbn Mâce, Mukaddime, 9) Gazzali: İdeal okumada üç unsur; dil, akıl ve gönül işbirliği yapar.

Bize Düşen: Bilinçli dindarlık ve hafızlık için kişilik inşası Sevgi ve şefkat içeren bir üslup kullanabilmek «Rahman, Kur’an’ı öğretti.» (Rahmân, 55/1-2) Sabırlı, hoşgörülü ve sevecen olmak Öğrenme istek ve heyecanını canlı tutmak Sevgi ve güven kazanmak «Hocayı seven dersi sever. Dersi seven gönüllü çalışır, muvaffak olur.»

Etkinlikler Namaz surelerinin anlamlarını öğretme Koro ile tekrar etme Güncel değer ve yorum çıkarma Metin-meal karşılıklı okuma Bulmaca, soru-cevap Yüzüne veya ezbere okumada anlama dikkat çekme

Sayfanın anlamını özetleme Araştırma ödevi verme Sure ve ayetlerden sorular sorma Okunacak, ezberlenecek ayetlerin mealini yansıtma Aşırları anlamıyla ezberletme Misafir konuşmacılarla Kur’an merkezli sohbet düzenleme