İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İş Hukukunun Kapsamı.
Advertisements

BİREYSEL İŞ HUKUKU 2. Sunum
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
İş Hukukunun Temel Kavramları. İşçi “Bir işte ücret karşılığı, bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi” İş Sözleşmesi: “Bir tarafın bağımlı.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Konu: 12 Çiftçiyi Topraklandırma Yasası. İÇİNDEKİLER Yasanın Amacı Kamulaştırma Kamulaştırma Bedeli Toprak Dağıtımı Çiftçiyi Topraklandırma Yasasının.
2. ADIM Sigortalı Çalıştır. SİGORTALI ÇALIŞTIR İş sözleşmesi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan herkes 5510 sayılı Kanunun 4/1/(A)
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
Vergilendirme İşlemleri
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR Sayılı İş Kanunu: 1. Madde “Bu kanun 4. Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN H.YUSUF POLAT. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
Pazarlama İlkeleri.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
ÖZ GELİRLER.
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Müracaat ve Şikayetler
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
HAZİRAN – ARALIK ÇALIŞMA RAPORU
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR

4857 Sayılı İş Kanunu: 1. Madde “Bu kanun 4. Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” 4. Madde: (İstisnalar) “Aşağıda belirtilen işlerde ve iş ilişkilerinde bu kanun hükümleri uygulanmaz.”

İSTİSNALAR 1) Deniz ve Hava Taşıma İşleri: Deniz ve hava taşıma işleri İş Kanunu kapsamı dışındadır. a) Deniz Taşıma İşleri: Ancak: (Bazı deniz taşıma işleri kanun kapsamında bırakılmıştır.) Kıyılarda veya liman ve iskelelerde gemilerden karaya ve karadan gemilere yapılan yükleme ve boşaltma işleri… Deniz İş Kanunu kapsamına girmeyen ve tarım işlerinden sayılmayan denizlerde çalışan su ürünleri üreticileri ile ilgili işler… b) Hava Taşıma İşleri: Ancak: (Bazı hava taşıma işleri kanun kapsamında bırakılmıştır.) Havacılığın bütün yer tesislerinde yürütülen işler… Havada sürdürülen ancak taşımacılık faaliyeti dışında kalan işler…

2) 50 ve Daha az İşçi Çalıştırılan Tarım Ve Orman İşleri Tarımsal faaliyetler yılın belirli zamanlarında… Çalışanlar küçük çiftçi ailelerdir…İşlerinin hem sahipleri hem de çalışanlarıdır. Bu faa. karşılığında her zaman parasal nitelikte, düzenli ve sürekli bir ücret geliri de sağlayamazlar. (Tarım ve orman işlerini kapsayan özel bir kanun yoktur) Tarımla ilgili yapı işlerinin İK’nın uyg. Alanı dışında kalması için; a) Tarımla ilgili olmalıdır. b) Aile ekonomisi sınırları içinde kalmalıdır.

Ancak bazı tarım işleri İK’nın uygulama alanı içine alınmıştır: Tarım sanatları…(Tarım ürünlerinin işlenmesi) Tarım aletleri, makine ve parçalarının yapıldığı atölye ve fabrikalarda görülen işler… Tarım işletmelerinde yapılan yapı işleri… Halkın faydalanmasına açık veya işyerinin eklentisi durumundaki park ve bahçe işleri…

İşveren Ahmet Beyin fabrikasının geniş bir bahçesi vardır ve bahçenin bakımında bir kişi çalıştırmaktadır? Ahmet Beyin evinin bahçesi de büyüktür ve burada da bir kişi çalıştırmaktadır?

3) Evlerde Yapılan El Sanatı İşleri Yapılan işin İK’nın kapsamı dışında kalması için; - Evde, - Aile üyeleri ya da 3. dereceye kadar akrabalar arasında, - El sanatları niteliğini taşıması gerekir.

4) Ev Hizmetlerinde Çalışanlar Ev hizmetlerinde çalışan hizmetçi vb. kişiler tarafından yapılan işler İK’ya tabi değildir. Not: Ev hizmetlerinde çalışanların iş ilişkileri bir çok ülkede özel kanunlarla düzenlenmektedir.

5) Çıraklar - İş sözleşmesi yok… - “Çıraklık Mukavelesi” var… - Çırak bir sanatı öğrenebilmek, bir meslek becerisini kazanmak için çalışır. - Çalıştıranın yükümlülüğü ise, çırağın o sanat ya da mesleği öğrenmesine yardımcı olmaktır. Not: Çıraklar İş Kanunu’nun sadece “İşçi sağlığı ve güvenliği” başlığı altında yer alan hükümlerinden yararlandırılmışlardır. (İş Kanunu 77-89. maddeleri)

6) Profesyonel Sporcular: - Tüzel kişiliği bulunan spor kulüplerinde iş sözleşmesi ile çalışan profesyonel sporcular Borçlar Kanunu kapsamındadır. Amatör olarak spor yapanlar ise iş sözleşmesi yapmadıklarından zaten İş Kanunu kapsamı dışında yer alırlar.

7) Rehabilite Edilenler: (İşe Alıştırma) -Fiziksel ya da düşünsel yeteneklerdeki eksiklik ve bozuklukların giderilmesi (veya azaltılması) - Bu nitelikleri olan bireylerin çalışma ve sosyal yaşama katılabilmelerine yönelik tıbbi, mesleki ve sosyal nitelikli çalışmalardır.

8) Esnaf ve Küçük Sanatkar Yanında İşveren Dahil Üç Kişinin Çalıştığı İşyerleri “Sermayelerini ve emeklerini birleştiren, tacir ve sanayici olarak kabul edilmeyen kişiler…)

Kısmen ya da Tamamen Kapsama Alınanlar 50’den çok işçi çalıştıran tarım ve orman işerinin yapıldığı işyerleri Konut kapıcıları Yardım Sevenler Derneği Atölyelerinde Çalışanlar Gazeteciler***

OLAY Davacı (M), bir taksi durağında (Y)’nin sahibi olduğu takside şoförlük yapmaktadır. (M), 02.10.2012 tarihinde haksız olarak işten çıkarıldığını,………kendisine hiç yıllık izin kullandırılmadığını, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmiş olmasına karşın, kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılmadığını ileri sürerek İş Mahkemesinde dava açmıştır. Ayrıca tanık anlatımlarından davalıya ait takside davacı dışında iki kişinin daha şoför olarak çalıştığı tespit olunmuştur. İş Mahkemesi söz konusu uyuşmazlığı incelemek bakımından görevli midir?

4857 sayılı İş Kanununun 4/ı bendi uyarınca, esnaf niteliğindeki bir işyerinde üç kişinin çalışması halinde bu işyeri iş kanununun kapsamının dışında kalmaktadır. Bu maddede üç işçi yerine ‘’üç kişi’’den söz edilmiştir. Bu ifade, işyerinde bedeni gücü ile çalışmakta olan meslek ve sanat erbabını da kapsamaktadır. İşinde bedeni gücü ile çalışmakta olan esnaf dahil olmak üzere toplam çalışan sayısının üçü aşması durumunda işyeri, İş Kanununa tabi olacaktır.