Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller"— Sunum transkripti:

1 Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller

2 Haritalardaki Semboller 
1982 yılındaki deniz seferi yapan milletler bir araya geldiler ve haritalarda kullanılan sembol, işaret ve renklerinin standartını belirlediler. Kağıt haritalarla, elektronik haritaların farklarını belirlediler.

3 : Işıklı yüzer araç sembolü (kağıt haritada)
:Fenerlerin sembolü (kağıt haritada) :Yeşil ve Siyah şamadıralar. G:Green(yeşil) , B:Black(siyah)

4 Tek renk kırmızı ve sarı şamandıralar. R:Red(kırmızı) , Y:Yellow(sarı)
Yatayda çok renkli iaşretler (siyah-sarı) vb.  Çakarlı kırmızı, İzofazlı kırmızı beyaz , çakarlı yeşil 

5

6

7

8

9

10

11 ŞAMANDIRALAR Denizcilerin denizlerdeki gözleridir şamandıralar. Seyirlerin öenmli yardımcılarıdırlar. Denzcilerin bölgeyi tanımalarına, geçiş yönlerini anlamalarına, limanları bulmalarına ve belkide en önemlisi tehlikeleri fark etmelerine yardımcı olurlar. Şamandıraların değişik boyut ve tipleri vardır. Çoğu geceleri de farkedilmeleri için ışıklıdırlar.  6 tip şamadıra tipi vardır. Bunlar laterallar, kardinaller, izole edilmiş tehlikeler, emniyetli su, yeni batık ve özel olmaktadırlar. 

12 Lateraller  Lateral şamadıralar genelde dar kanal girişlerinde, liman girişlerinde geçiş bölgesinin anlaşılması için konulurlar. Seyirden genel deniz araçları, sancak taraflarını sancak laterale, iskele taraflarını iskele laterale vermeleri durumunda güvenli bir şekilde kanaldan geçebilirler. Ülkemizde Deniz Giray Notu: Ayvalık giriş kanalı bu şamandıralara verilebilecek en güzel örnektir. Sisteme dikkat etmeyen denizciler yıllardır kumlara oturmaya devam etmektedirler. 

13 Kardinaller  Kardinaller, tehlikeli bölgelerde geçiş yönlerini belirtirler. Kuzey, Doğu, Güney ve Batı olmak üzere dört çeşittirler. Deniz araçlarının güvenli geçiş yönlerine göre yerleştirilirler. Örneğin güney kardinali sadece bulunduğu bölgenin güneyinin güvenli geçişe uygun olduğunu belirtirken aynı görevi kuzey, doğu ve batı karinalleride yapar. Ayrıca geceleri anlaşılabilmeleri için üzerlerine seri çakarlı veya hızlı seri çakarlı fenerler konulmuştur. Yönleri saat yönleri ile birleştirilirse rahatça ne anlama geldikleri anlaşılabilmektedir.  Örneğin saatin 3 yönü, pusulada doğuyu simgeler, dolayısıyla doğu kardinali 3 kere çakmaktadır. Saatin 6 yönü güneyi simgeler, dolayısıyla güneyimden geç kardinali 6 kere çakar.

14 İzole Edilmiş Tehlike Bu tip şamandıralar altlarında tehlike olduğunu ve bölgeden uzak durmanız gerektiğini belirtirler. Genelikle FL (2) 'dirler yani 2 kere beyaz çakarlar. Deniz Giray Notu: İstanbul Kalamış Koyu'ndaki kayalığın üzerinde olmasına ve geceleri çakarlı olmasına rağmen yıl onlarca tekne dikkatsiz, bilgisiz ve yakın seyir nedeniyle kayalara çarpmaktadır.

15 Güvenli Su  Bölgenin derinliklerinin uygun olduğunu belirtirler. Herhangi bir kayalık ve sığlık bulunmadığının bilgisini verirler. Deniz Giray Notu: Sahillerimizde pek görülmesi mümkün değildir. D-Marin Göcek önünde yatçılara bölgenin güvenli olduğunu belirten bir adet bulunmaktadır. 

16 Yeni Batıklar 2002 Yılında, İngiliz Kanalı'nın yaklaşık 20 mil kuzeyinde içinde lüks arabalar bulunan Kargo Gemisi Tricolor'ın yoğun sis nedeniyle başka bir kargo gemisiyle çarpışarak batması sonucu, tehlikeli bir sığlık oluşmuştur. Yoğun trafiğin yaşandığı bu kanaldan geçişler sırasında bir çok diğer geminin bu batığa çarpmasından dolayı yeni bir batık şamandırası üretilmiştir. Bu şamadıranın şekli yukarıdaki gibidir. 

17 Özel Şamandıralar  Bu şamandıralar boru hatlarını gösterdiği gibi, özel bölgeler de göstermektedirler. Aynı zamanda askeri korumalı bölgelerde özel bölge sınıfında olduğu için o bölgelerde de bulunurlar. 

18


"Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları