Aile Hukuku-19. Hafta.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
Advertisements

6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
ÇATMA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Ünite 2.
NİŞANLILIK NİŞANLILIK KAVRAMI VE NİŞANLANMA NİŞANLILIĞIN HÜKÜMLERİ
AİLE HUKUKU I Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç.
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
HAFTA 4: TAZMİNAT İLKESİ
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
CEZA HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER
Tarım Hukuku 1.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Sözleşme Sözleşme Türleri
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Başlangıç Hükümleri- 6. Hafta
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
EVLİLİĞİN SONA ERMESİ I. EŞLERDEN BİRİNİN ÖLÜMÜ: Eşlerden birinin ölmesiyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın evlilik kendiliğinden sona erer. II.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
TEMSİL.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
BORÇ.
VIII. BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
Sunum transkripti:

Aile Hukuku-19. Hafta

AİLE HUKUKU: Aile kavramı: 1- Dar anlamda aile 2- Geniş anlamda aile 3- En geniş anlamda aile

Aile Hukukunun Özellikleri: İlişki tipleri sınırlı sayıdadır Kuralların çoğu emredicidir Çocuklar ve zayıflar korunur Devletin müdahalesi vardır Şekle bağlıdır Hakimin takdir yetkisi vardır

MK 118 f. 1 “Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.” Hukuki niteliği: aile hukuku sözleşmesidir. Kurucu unsurları: Karşılıklı evlenme vaadi Açıkça veya arzuyu açıklayan bir davranışla yapılabilir Şekle tâbi değildir Temsil yoluyla olmaz Vaad edenlerin farklı cinsiyette olması

Nişanlanmanın Geçerlik Şartları Taraflar nişanlanmaya ehil olmalı (Nişanlanma ehliyeti) Tam ehliyetsizler: Sınırlı ehliyetsizler: MK 118 f. 2 “Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.” Evlenme vaadi emredici hukuk kurallarına veya ahlâka aykırı olmamalı Nişanlanma şarta veya süreye bağlanabilir mi?

Nişanlanmanın Hükümleri Vaade uygun davranma yükümlülüğü Evlenmeyi gerçekleştirme yükümlülüğü MK 119 “Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez. Evlenmeden kaçınma hâli için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemez; ancak yapılan ödemeler de geri istenemez.” Sadakat yükümlülüğü Destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat isteyebilme hakkı Tanıklıktan ve hakimlikten kaçınma hakkı

Nişanlılığın Sona Ermesi 1- Evlenme 2- Tarafların anlaşması 3- Bozucu şartın gerçekleşmesi 4- Evlenmenin imkânsızlaşması 5- Kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi 6- Nişanı bozma Haklı sebeple bozma Haksız olarak bozma: /haklı bir sebep olmaksızın veya \kendisinden kaynaklanan bir sebeple

Nişanlılığın Sona Ermesinin Sonuçları Evlenme ile sona ermede: evlilik hükümleri uygulanır 1- Maddi Tazminat (Nişan bozmada) 2- Manevi Tazminat (Nişan bozmada) 3- Hediyelerin İadesi (Evlenme ile sona erme hariç tüm sona erme hallerinde)

1- Maddi Tazminat Nişanlıların Tazminat Talebi “Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.” (MK 120 f. 1) 3. Kişilerin Tazminat Talebi “Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.” (MK 120 f. 2)

2- Manevi Tazminat MK 121 “Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

3- Hediyelerin İadesi MK 122 “Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.”

Zamanaşımı MK 123 “Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.”