Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk"— Sunum transkripti:

1 Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
FİRMA LOGO 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk

2 İçerik 1 2 3 4 Sebeplerin yarışması Müteselsil sorumluluk Dış İlişkide
İç İlişkide

3 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 60
Sorumluluk sebeplerinin çokluğu Sebeplerin yarışması Bir kişinin sorumluluğu, birden çok sebebe dayandırılabiliyorsa hâkim, zarar gören aksini istemiş olmadıkça veya kanunda aksi öngörülmedikçe, zarar görene en iyi giderim imkânı sağlayan sorumluluk sebebine göre karar verir.

4 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 60
818 Sayılı Borçlar Kanunu’nda karşılığı olmayan, yeni bir hükümdür. Madde gerekçesinde öğreti ve uygulamadaki çağdaş gelişmeler göz önünde tutularak düzenlendiği belirtilmektedir.

5 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 60
Bir kişinin sorumluluğunun birden çok hukuki sebebe dayandırılabilmesi durumunda, hakimin, kanunda aksine bir hüküm yoksa, zarar görene en iyi giderim olanağı sağlayan sorumluluk sebebine göre karar vermesi öngörülmektedir.

6 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 62
Müteselsil sorumluluk İç ilişkide; Tazminatın aynı zarardan sorumlu müteselsil borçlular arasında paylaştırılmasında, bütün durum ve koşullar, özellikle onlardan her birine yüklenebilecek kusurun ağırlığı ve yarattıkları tehlikenin yoğunluğu göz önünde tutulur.

7 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 61
Müteselsil sorumluluk Dış ilişkide; Birden çok kişi birlikte bir zarara sebebiyet verdikleri veya aynı zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu oldukları takdirde, haklarında müteselsil sorumluluğa ilişkin hükümler uygulanır.

8 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 62
Müteselsil sorumluluk İç ilişkide; Tazminatın kendi payına düşeninden fazlasını ödeyen kişi, bu fazla ödemesi için, diğer müteselsil sorumlulara karşı rücu hakkına sahip ve zarar görenin haklarına halef olur.

9 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 62
İç ilişkide rücu için üç kriter düzenlenmiştir: Bütün durum ve koşullar, Kusurların ağırlığı ve Yarattıkları tehlikenin yoğunluğu.

10 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Madde: 62
Ancak bu üç kriterden “kusurun ağırlığının”, daha belirleyici olduğu, kullanılan “özellikle” kelimesinden çıkarılmaktadır. Ayrıca ikinci fıkrada, kendi payına düşenden fazlasını ödeyen kişinin zarar görenin haklarına halef olacağı da düzenlenmiştir.

11 Teşekkürler !


"Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları