ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

ZAMİRLER.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
YAZIM KURALLARI.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
MURATHAN MUNGAN’ DAN.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Karagöz İle Hacivat 1.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
İSTASYON YÖNTEMİ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF

ZAMİRLER: İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. A. Sözcük Hâlindeki Zamirler 1. Kişi Zamirleri 2. İşaret Zamirleri 3. Belgisiz Zamirler 4. Soru Zamirleri B. Ek Hâlindeki Zamirler 1. İlgi Zamiri 2. İyelik Zamirler

A. SÖZCÜK HÂLİNDEKİ ZAMİRLER 1-Şahıs (Kişi) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir. Üç tekil, üç de çoğul olmak üzere altı şahıs zamiri vardır. Bu zamirler; “ben,sen, o, biz, siz, onlar” dır. * Size ben yardım ederim.” * O, sana mektup göndermiş.” * Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? *O,bu davaya yüreğini koymuştu. *Ben senin en çok bana yansımanı sevdim.

Şahıs zamirlerinin yerine kullanılabilen, ama esas olarak şahıs zamirleriyle birlikte kullanılarak cümledeki anlamı pekiştiren “kendi” zamiri vardır. Bu zamire “dönüşlülük” zamiri de denir. Dönüşlülük zamirlerinin asıl görevi anlamı pekiştirmektir. *“Bu kitabı ben yazdım.” *“Bu kitabı ben kendim yazdım.” *Bu evi kendim temizledim. *Şu dünyada ne yaparsak kendimize yaparız.

2. İşaret (Gösterme) Zamirleri İsimleri, yerini işaret yoluyla, göstererek tutan zamirlerdir. İşaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır. *Bu bana dedemden kaldı.” *“O dün kapıya bırakılmış.” *“Şunlar neden masanın üzerinde duruyor.” *“Şu senin değil mi?” *“Bunlar en sevdiğim kitaplarımdır.” *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir.

“O ve onlar” zamirleri hem işaret hem de şahıs zamiri olarak kullanılabilir. Bu zamirler insan isimlerinin yerine kullanılırsa şahıs, insan dışındaki nesnelerin yerine kullanılırsa işaret zamiridir. *“O, tatilde dayısının yanına gidecek.” *“Onlar, sınıfın en çalışkan öğrencileridir.” cümlelerindeki altı çizili zamirler insanların yerine kullanıldığından şahıs zamiri, *“O, okula giderken cebinden düşmüş.” *“Onlar, bayatladığı için çöpe atılacak.”

3. Belgisiz Zamirler İsimlerin yerini belli belirsiz, kesin olmayacak şekilde tutan zamirlerdir. Hangi varlığın yerini tuttukları açıkça belli değildir. Bunlara belirsizlik adılı da denir. Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: “Bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey ...”

Bana her şey seni hatırlatıyor. ”. “Biri bizi gözetliyor. ” *Bana her şey seni hatırlatıyor.” *“Biri bizi gözetliyor.” *“Herkes bu kitabı okusun.” *“Öğrencilerin çoğu Türkçeyi sever.” Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur değil. *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor. *Başkalarının ne dediği beni ilgilendirmez.

4. Soru Zamirleri İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir 4. Soru Zamirleri İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir. Esas soru zamirleri “kim” ve “ne” dir. Bunun yanında soru bildiren diğer sözcükler de soru zamiri olarak kullanılabilir. “Annem sana ne dedi?” “Bu çocuk da kim? “Bu saate kadar nerede kaldın.” “Şimdi nereye gidiyoruz?” “Soruların kaçını çözmüş?”

Soru zamiri olarak kullanılabilecek diğer sözcükler şunladır: “Nere, nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, kimi, kaçı, kaçımız, hanginiz ...” *Kimdir bana gülen yeşillik balkonundan? *Nereye baksam hep seni hatırlıyorum. *Şu dünyada insan kime güvenebilir ki? *Elindeki makası nereye koyduğunu bilmiyor. *Elindeki kitaplardan hangisini aldın?

*Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner. B. EK DURUMUNDAKİ ZAMİRLER 1-İyelik Zamirleri İsimlere getirilerek, onların ait olduğu kişiyi bildiren zamirlerdir. 1. tekil - m 2. tekil - n 3. tekil - ı 1. çoğul - miz 2. çoğul - niz 3. çoğul - ları *“Okulumuz ana yolun kenarındadır.” *“Annesi güzellik salonu açmış.” *Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner. *Bir gül yaprağıyla örtüldü üstümüz.

2. İlgi Zamiri: Cümlede daha önce geçmiş bir ismin ya da isim tamlamalarında tamlananın yerini tutan ek hâlindeki “-ki” zamiridir. Bu zamir kendinden önceki kelimeye bitişik yazılır. *“Bizim arabamız sizinkinden eski.” *“Ayşe'nin defteri eski, seninki yeni" *“Oğuz'un saçı kısa, benimki uzun" *Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? *Tencerenin dibi kara senin ki benden kara.

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ 2017 …………………ORTA OKULU HAZIRLAYAN: TÜRKÇE ÖĞRETMENİ 2017 …………………ORTA OKULU