Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler"— Sunum transkripti:

1 KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
HAZIRLAYAN: SELİN YALÇIN 2.SINIF ŞUBE REHBERLİK ÖĞRETMENİ

2 Bu dersimizde sizlerle sıfatları öğreneceğiz.Hazır mısınız?
Sıfat(önad)

3 Yazıdaki bazı sözcükler kırmızı ile yazılmış.NİÇİN?
İlkbahar Mevsimi İlkbaharda,doğa derin uykusundan uyanır.Bitkilerde ve hayvan- larda bir canlılık görülür.Ağaçlar yeşil yapraklarla donanmaya baş-lar.Meyve ağaçları da pembe,kırmızı ve beyaz çiçeklerini açarlar. Tarla ve çayırlarda küçük hayvanlar görülür. Karınca,kertenkele, kurbağa,kelebek ve birçok böcek ortalığa çıkarlar.Leylek, turna ve kırlangıçlar geri dönerler. İnsanlar soğuk kış günlerinde giydikleri kalın ve yünlü giyecek-lerini çıkarırlar.Daha incelerini giyerler. Yazıdaki bazı sözcükler kırmızı ile yazılmış.NİÇİN? Okuma parçasındaki koyu olarak yazılmış sözcükler,varlıkların rengini,biçimini ve durumunu ayrıca sayısını şöyle böyle belirtmektedir.

4 Çok ilginç!Peki neden bu sözcükleri kullanıyoruz?
Varlıklar,farklı özelliklere sahiptir.Varlıkları belirtirken, onların özeliklerini bildiren sözcükler de kullanırız. Sevimli kedi çitten atladı. Kırmızı çiçek kokuyor. Yarım elma aldım. Üç silgi kaybolmuş. Herbirimize beşer kalem alındı. Ilık süt içerim. Eski ayakkabımı attık. Örnekleri inceleyin arkadaşlar.Çünkü böylece varlıkları, benzerlerinden ayırt ederiz.

5 Neymiş bu sözcüklerin adı?
Aşağıdaki örneklerdeki varlıkların hangi özelliklerinin belirtildiğine dikkat et. Neymiş bu sözcüklerin adı? Nasıl araba? Nasıl ev? Eski Pembe Hızlı Güzel Komik Küçük Yeni Bahçeli Sarı

6 Kırmızı elbisem üstümdeymiş!
Varlıkların rengini,biçimini,durumunu bildiren;varlıkları yer, sayı ve soru bakımından tam olarak ya da söyle böyle belirten sözcüklere sıfat(önad) denir.Varlıkların özelliklerini belirten sıfatlar,isimlerden önce yer alır. Vazoyu ben kırmadım ! Durum belirten sıfatlar Odamdaki eski dolabı onardık. Masanın üstünde kırık vazo duruyordu. Güzel kız bahçede koşuyordu. Kırmızı elbisem üstümdeymiş! Renk belirten sıfatlar Kırmızı elbisem nerede? Masmavi deniz dalgalanıyordu. Beyaz martının kanadı kırıldı.

7 Biçim Belirten Sıfatlar
Şişman adam gülüyordu. Uzun adam basket attı. Yuvarlak masa mutfağa konuldu. Sayı Belirten Sıfatlar İki papağan çok konuşuyorlar.(kaç?) Bakkaldan üçer yumurta paylaştık.(Kaçar?) Yarım daireyi eline al.(kaç eş parça?)

8 Sıra Belirten Sıfatlar
Üçüncü yarışmacı benim arkadaşım. Varlıklara ‘’Kaç?Kaçar?Kaçıncı?Ne kadar?’’soruları sorularak varlıkların sayılarını,sıralarını,kaçar kaçar bölüşüldüğünü belirten sözcükler bulunur. Yer Belirten Sıfatlar Bu ev çok büyük. Şu tavşan saklanıyor.

9 Sayıyı Şöyle Böyle Belirten Sıfatlar
Varlıkları soru yoluyla belirten sıfatlardır. Soru Sıfatları Hangi yol daha güvenli? Nasıl elbise almak isterdiniz? Kaç çiçek topladın? Ne renk aldın? Ne kadar top attın? Sayıyı Şöyle Böyle Belirten Sıfatlar Bu mevsim birçok kuş göç ediyor. Bazı çocuklar okulda hastalanmış. Tüm resimler güzel.

10 Haydi alıştırma yapalım!
Aşağıdaki adların önüne uygun sıfatlar söyleyiniz. Biçim Durum Renk Sayı Sıra Ad Uzun güzel yeşil üç birinci ağaç çiçek okul öğrenci martı araba Aşağıdaki sıfatların varlığın hangi özelliğini belirttiğini söyleyiniz. rengini durumunu biçimini sayısını sırasını yerini yeşil balon İkinci sınıf Yuvarlak sehpa Eski çanta Beş kalem Bu kitap

11 Sanırım sıfatlar konumuzu çok iyi anladınız arkadaşlar,değil mi?
AFERİN SİZLERE..KOCAMAN BİR ALKIŞI HAKETTİNİZ. HOŞÇAKALIN!


"KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları