PROJEKTÖR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATİH İÇİN TEMEL BT KULLANIM KURSU
Advertisements

BTP 106 Bilgisayar Donanımı
ANAKART.
BİLGİSAYAR PORTLARI.
Liquid Crystal Display
Çıktı ve Çıkış Aygıtları
KAMERALAR.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
TELEVİZYONUN İNCELENMESİ
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
PORT ve KONNEKTÖRLER SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Görüntü Bağdaştırıcıları
Hazırlayan:Şenol KUMSAR Elektronik Öğretmeni
DIŞ DONANIM BİRİMLERİ.
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
DONANIM KARTLARI Ekran kartı.
M.E.B. E-KONFERANS SİSTEMİ ADOBE CONNECT KULLANIM SUNUSU
EMİN CELİLOĞLU - IT Eğitmeni SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni KONNEKTÖRLER.
EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar.
1 CEİT 253 BİLGİSAYAR DONANIM Öğr. Gör. Fatih Soykan.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 4 -.
77 CHAPTER GİRDİ VE ÇIKTI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 7-2 Girdi nedir? Bilgisayar tarafından kullanılan veri ve komutlar.
EKRAN KARTI VOLKAN ARSLAN.
DONANIM KARTLARI.
Öğrt. Gör. Ahmet Cengizhan Dirican
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
Yazıcılar.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
İnsan-Bilgisayar Etkileşimi
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
Klavye, Fare ve Monitor.
Plazma ve LCD Televizyonlar
Görüntüleme Birimleri
PROJEKSİYON MAKİNESİVE PROJEKSİYON MONİTÖRLER
Ekran Kartı.
Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni
MONİTÖR-PROJEKSİYON HOPARLÖR VE SES KARTI.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
Bilgisayar aritmetiksel mantıksal işlemler yapabilen, bilgi depolayan, hatasız ve hızlı işlem yapabilen bir cihazdır.
DIGITAL SIGNAGE / DİJİTAL İNTERAKTİF UYGULAMALAR
Merkezi Uydu Yayın Sistemlerinde INFO Kanal Eklenmesi
En İyi 10 Neden 1 VPL-FHZ55 Lazer Projektörünü Satmak İçin En İyi On Neden VPL-FHZ55.
Temel Bilgisayar Bilgileri
Liquid Crystal Display Emin CELİLOĞLU - IT Eğitmeni.
Grafik ve Animasyon.
..  CRT Monitörler  LCD Monitörler  Bir monitörün en önemli parçası çe ş itli elektronik devrelerle birlikte CRT (Chatode Ray Tube – Katot I ş ınlı.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
 Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır.  Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi.
Hazırlayan:Şenol KUMSAR Elektronik Öğretmeni 1 AKSARAY MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TELEVİZYON DERSİ PC MONİTÖRÜ MODÜL DEĞERLENDİRME SORULARI Öğrenme faaliyeti-1.
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Hafta 5 Çıktı - Çıkış Aygıtları Bilgisayarların Keşfi Dijital Dünyada Yaşamak.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Bilgisayar Donanımı Necmettin Erbakan Üniversitesi
Canon'un güçlü kurulum projektörü geniş veya iyi aydınlatılan toplantı odaları için idealdir. Canon'un zengin özelliklere sahip öncü WUXGA kurulum projektörü.
DVI NEDİR ? NE İŞE YARAR ? NASIL ÇALIŞIR ?
Eğitmen için not; Bu modülde öncelikli olarak etkileşimli tahtanın ve tahta yazılımının kullanımı verilecektir. Öğretmenlerin etkileşimli tahta ile ilk.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
ÇEVRE BİRİMLERİ VE SORUNLARI HAZIRLAYAN  SEDANUR SOYUK.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAMERA.
MONİTÖRLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

PROJEKTÖR

Projektör Bilgisayar veya televizyon ekranındaki görüntüyü daha da büyüterek perdeye ya da duvara yansıtan görüntü cihazlarıdır. Genelde sunum ve ev sinema sistemlerinde kullanılır.

Projektör Lambası Projeksiyon cihazlarında duvardaki görüntüyü oluşturmak için kullanılan ışık kaynağı yüksek güçlü halojen lambadır. Lambanın ömrü ve gücü, projeksiyon cihazı seçimi açısından önemlidir.

Projektör Çeşitleri Projeksiyon cihazları görüntü üretim teknolojisine göre: LCD (3LCD) LCoS (Reflective LCD ve D-ILA olarak da isimlendirilir) DLP (Tek Çip, 3 Çip) ışık kaynağına göre: Halojen Lamba Led Lazer (Geleceğin projeksiyon teknolojisi…) bağlantı durumuna göre: Kablolu Kablosuz (Wi-Fi) şeklinde sınıflandırılabilir.

1 - LCD (Liquid Crystal Display) Projektörler Lamba ışığı özel aynalarla RGB bileşenlerine ayrıştırılarak kendilerine ait LCD’lere yönlendirilir. Her bir LCD ise o anki resmin kendi rengindeki bileşenini üretir. 3 LCD ile oluşturulan RGB resim Dikroik prizma yardımıyla Lense yönlendirilir. Video Link

2 - LCoS (Liquid Crystal on Silicon) Projektörler LCoS çip kullanırlar. RGB ışınları aynalar yardımıyla Lcos çiplere yönlendirilir. Çiplerde oluşan RGB görüntüler bir prizma yardımıyla birleştirilerek Lense yönlendirilir.

LCoS Çipi LCoS çipi esasında bir tarafı aynayla kapalı bir LCD’dir Bir taraftan gelip içinden geçen ışın diğer yandaki aynadan geri yansıyıp geldiği yöne doğru tekrar LCD içinden geçerken görüntü oluşur

3 – DLP (Digital Light Processing) Projektörler LCoS’a benzer bir yansıtmalı mantık kullanılır. Yansıtıcı eleman DMD (Digital Micromirror Device) denilen bir çiptir Renkli bir resim oluşturulurken hızla dönen renk filtresinden geçen ışık renklere (RGB) ayrılarak DMD yardımıyla lens üzerine yansıtılır. Video Link

DMD Çip DMD çipi, yüzeyinde her biri resmin bir pikseline karşılık gelen binlerce mikro ayna barındırır. Aynalar ±10-12o kendi başlarına hareket edebilmektedir.

Renk Filtresi Renk Filtresi

Tek Çip DLP

3 Çip DLP (3DLP) 3DLP daha yeni bir teknoloji olup renk filtresi kullanmaz. Çok daha kaliteli görüntü oluşturur. Pahalıdır.

LED Projektörler Güçlü ışık kaynağı olarak Halojen Lamba yerine RGB LEDler kullanır. Halojen lambalar 3000 – 5000 saat aralığı bir ömre sahipken LED lambalar 30.000 saat gibi çok uzun bir ömre sahiptir

LED Projektör Ebatı Güçlü halojen lambalar hem büyük ebatlıdır hem de nispeten büyük soğutma sistemi gerektirir. LED lambalar sayesinde oldukça küçük ebatta projektörler üretilmektedir. Işık şiddetleri nispeten düşüktür Görüntü ebatları da yine nispeten küçüktür.

Kıyaslama DLP sistemlerde kontrast ve renk kalitesi çok yüksektir LCoS sistemlerde parlaklık oranları çok yüksektir DLP sistemlerde “gökkuşağı etkisi” (rainbow effect) denilen bir kusur bulunmaktadır. Bu etki dönen renk filtresinden kaynaklanmaktadır. 3DLP teknolojisinde bu etki ortadan kalkmıştır. LCD’lere nispeten daha az bakım ister ve daha portatiftir.

Projeksiyon Cihazı ile İlgili Temel Kavramlar Çözünürlük Projektörün gösterdiği maksimum nokta sayısıdır. Günümüzde 1920x1080, 1280x1024, 1024x768, 800x600 gibi çözünürlük değerlerine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır. Lamba Ömrü Lamba işlevini yitirirse yenisi ile değiştirilmek zorundadır. Toplam projeksiyon maliyetinin yaklaşık yarısı olduğu için önemlidir. Günümüzde 1000-10000 saat arası ampul ömrüne sahip projeksiyon cihazları vardır. Parlaklık Projeksiyon cihazının yaydığı görülebilir ışık miktarı ile ölçülür. Birimi ANSI lümendir. Gerekli ışık miktarını belirlemek için salon büyüklüğü, izleyici sayısı, ortamdaki ışık gibi durumlar parlaklık seçimi açısından önemlidir. Günümüzde 700- 5000 ANSI lümen ışık şiddetine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır.

Projeksiyon Cihazının Bağlantıları – Analog Girişler Composite Video: Tek kanal düşük kalite Analog Video S-Video: Çift kanal Analog Video VGA: D-Sub15 PC Analog Video VGA Out: Başka bir ekrana VGA çıkış Component Video: 3 kanal (RGB) Analog Video

2 – Dijital Girişler HDMI: HD Dijital ses ve görüntü bağlantısı DVI: Dijital görüntü bağlantısı

3 – İzleme ve Kontrol Girişleri RS - 232: Seri porttan Projeksiyonu kontrol girişi LAN: Ağ üzerinden kontrol girişi. Dijital arayüzler kadar kaliteli olmasa da görüntü aktarımı için de kullanılır. B Tipi USB : Sunum kumandası girişi

4 – Ses Bağlantıları Audio IN : Ses girişi (3,5 mm Jak) Audio OUT: Harici hoparlöre ses çıkışı Composite Audio: Stereo ses girişi

5 – Diğer Seçenekler A tipi USB: Harici depolama aygıtlarına bağlantı WI-FI: Kablosuz bağlantı (Wi - Fi)