Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar."— Sunum transkripti:

1

2 EKRAN KARTI

3 HEDEFLER

4 Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar monitöründeki her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan adaptörlerdir. EKRAN KARTI

5 Ekran kartı bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanır.

6 1.Onboard : 1.Onboard : Bu tür ekran kartları anakart üretilirken ekran kartını da anakartın içinde barındıran ekran kartıdır. 2.Harici Ekran Kartı : 2.Harici Ekran Kartı : Harici ekran kartları anakartın üzerinde değildir.Ekran kartı firmalarının anakartın üzerinde ekran kartı yuvalarına uygun olarak yaptığı özellikleri değiştirilebilen ve onarımı kolay olan bir çeşittir. Günümüzde tercih edilen bir ekran kartı tipidir.

7 PCI AGP PCI Expres Ekran Kartı Yuva Çeşitleri

8 PCI (Peripheral Component Interconnect):

9 PCI (Peripheral Component Interconnect):

10 P PP PCI Express: PCI Express PCI veri yolunda kullanılan seri çalışan ve noktadan noktaya iletişim mimarisini kullanan bir teknolojidir.

11 AGP (Accelerated Graphics Port): PCI veri yolu ile aralarındaki temel fark: AGP‘ler 128 KB’a varan büyük grafik dokularını (texture) ekran kartı belleğinin dışında, sistem belleğinden de yararlanarak işler. Bu sayede performansta artış sağlanır.

12 AGP (Accelerated Graphics Port):

13 Ekran Kartının Aştığı Yollar 1.MDA (monochrome Display Adapter):

14 2.CGA (Color Graphics Adapter): Ekran Kartının Aştığı Yollar

15 3.Hercules mono Graphics: Ekran Kartının Aştığı Yollar

16 4.EGA (Enhanced Graphics Adapter): Ekran Kartının Aştığı Yollar

17 5.VGA (Video Graphics Array): Ekran Kartının Aştığı Yollar

18 RAM RAMDAC Video Chip Ekran Kartlarında Bulunan Üç Temel Özellik

19 Ekran Kartlarında Bulunan Üç Temel Özellik 2. RAM: Hafıza, ekrana gönderilen görüntü bilgilerinin saklandığı bölümdür. Bu bölüme erişimin mümkün olduğunca hızlı olması gerekir. 1.Video Chip: 1.Video Chip: Video chip, ekranın yansıtması gereken görüntüleri oluşturacak olan sinyalleri üretir. Piyasada Voodoo, Permedia, Riva TNT, Intel 740 gibi birçok video chip’i markası mevcuttur.

20 3. RAMDAC 3. RAMDAC Grafik işlemcisinde işlenen ve video belleğine aktarılan bilgiler bu şekilde monitöre gönderilemez çünkü bu sinyaller dijitaldir. Bu dijital görüntü sinyallerinin bir şekilde monitörlerin kabul edebileceği analog RGB sinyallere dönüştürülmesi gereklidir. Bu görevi grafik kartındaki RAMDAC ünitesi üstlenir. RAMDAC, frame buffer’ dan aldığı bilgileri analog verilere dönüştürür ve klasik CRT (Cathode Ray Tube) monitörlerin anlayabileceği hale getirir. DVI (Digital Visual Interface) destekli monitörler için bu dijital/analog çevrimine gerek yoktur. Çünkü bu cihazlar yapıları gereği zaten dijitaldirler.

21 ÖZET

22 HAZIRLAYANLAR: HAZIRLAYANLAR: ŞERİF MEMİŞ 12554029 EMRAH DURMAZ 12554041


"EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları