Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görüntüleme Birimleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görüntüleme Birimleri"— Sunum transkripti:

1 Görüntüleme Birimleri

2 Monitörler

3 Monitörler Monitör, bilgisayar içerisindeki bilgilerin kullanıcıya aktarılması amacıyla kullanılır. CRT (Cathode Ray Tube) LCD (Liquid Crystal Display) Plazma LED

4 CRT (Cathode Ray Tube) Elektron demetinin çarptırılmasıyla görüntü oluşturulur. Ekran ince fosfor bir tabakadan meydana gelir. Elektronlar ekrana gelmeden önce ince metal bir maskeden geçer.

5 Plazma Ekran CRT monitörlerin çalışmasına benzer bir yöntem kullanırlar. İki cam arasında düzgün dağılmış, içerisinde binlerce fosfor(xenon-neon) kaplı hücreler vardır.

6 LED LED ekranlar arkadan aydınlatmalı bir LCD ekrandır.
Floresan lamba yerine bir dizi LED (light-emitting dioede / ışık yayan diyot) kullanılır. Doğrudan aydınlatma ve kenardan aydınlatma olarak ikiye ayrılır. LCD TV’lerin çok üstünde bir görüntüleme performansı ve enerji tasarrufu sunar.

7 Ekran Tiplerinin Karşılaştırılması

8 Monitör Bağlantıları DVI çıkış D-SUB(VGA) göre daha iyi resim kalitesi sunar. S Video çıkışı televizyon, video, DVD player gibi cihazların bağlanması amacı ile kullanılmaktadır. HDMI standardı, gelişmiş ve yüksek tanımlı video ile çok kanallı ses sinyallerinin tek kablo üzerinden taşınmasını destekler.

9 Monitörlerle İlgili Temel Kavramlar
Çözünürlük Ekran boyutu İki piksel arası uzaklık (dot pitch) En/boy oranı (aspect ratio) Ekran tazeleme oranı (refresh rate) Ölü pikseller Tepki süresi Görüş açısı

10 Çözünürlük Görüntü üzerinde her rengi oluşturmak için kontrol edilebilecek noktaya piksel denir. Her bir piksel farklı renk ve parlaklığa sahip olabilir. Bir ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük adı verilir.

11 Ekran Boyutu Ekranın köşegen uzunluğunu (bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklığını) gösterir. İnç olarak ifade edilir. 17, 19, 21, 23… gibi değerler vardır. 1 inç = 2.54 cm değerindedir. LCD ekranlarda kasa hariç ölçülür. CRT ekranlarda kasada dahildir.

12 İki piksel arası(dot pitch)
Ekranda iki piksel arası en yakın uzaklığı belirler. Uzaklığın az olması daha fark edilebilir, keskin renk geçişlerinin olduğu görüntüler anlamına gelir. Günümüzde 0.21, 0.24, 0.25, 0.27, 0.28 mm gibi değerler vardır.

13 En/boy oranı (aspect ratio)
Ekranın en ve boy oranlarını gösterir. Genelde bu oran 4:3’tür. Mesela 1024x768 çözünürlüğe sahip bilgisayarda en boy oranı 4:3’tür. Ama günümüzde 16:9, 16:10 gibi oranlar da mevcuttur. 16:9 oranına “widescreen” (geniş ekran) ekran denilmektedir.

14 Ekran tazeleme (refresh rate)
Ekrandaki görüntünün saniyedeki oluşturulma sayısıdır. Düşük orana sahip ekrandaki görüntüler titrer ve dolayısıyla kullanıcının gözünü yorar. Ekran tazeleme oranı hertz türünden ifade edilir. Örneğin 70 hertz değeri, ekranın saniyede 70 defa tekrarlandığını belirtir.

15 Ölü pikseller Ölü pikseller görüntü değiştiği hâlde rengi değişmeyen ekran üstündeki noktalardır(piksel). Özellikle LCD ekranlarda bazı pikseller özelliğini üretim aşamasında yitirebilmektedir. Ölü piksellerin birkaç adedini garanti kapsamına dahi almamaktadır.

16 Tepki süresi Özellikle LCD ekranların seçiminde önemlidir. Bir pikselin istenen rengi alması için geçen süre onun tepki süresidir. Ekranlardan bu sürenin az olması istenir. Tepki süresi hızlı değişen video ve oyun sahnelerinde hayalet görüntülerin oluşmaması için önemlidir.

17 Görüş açısı Ekrana belirli bir açıdan bakıldığında oluşan renk kaybıdır. CRT ve plazma ekranlarda görüş açısı daha iyidir.

18 Projeksiyon Cihazları

19 Projeksiyon Cihazı Bilgisayar veya televizyon ekranındaki görüntüyü daha da büyüterek perdeye ya da duvara yansıtan görüntü cihazlarıdır. Genelde sunum ve ev sinema sistemlerinde kullanılır. Daha çok kişi ile iletişim kurmak için bulunmaz bir imkândır.

20 Projeksiyon Cihazı Çeşitleri
Projeksiyon cihazları LCD, LED ve DLP diye üç farklı yapıya sahiptir. Yaygın olarak üretilen ve kullanılan tipler LCD ve DLP çeşitleridir. Projeksiyon cihazlarında duvardaki görüntüyü oluşturmak için kullanılan ışık kaynağı yüksek güçlü lambadan oluşur. Kullanılan lambanın ömrü ve gücü, projeksiyon cihazı seçimi açısından önemlidir.

21 LCD Projeksiyon LCD projeksiyon cihazlarının yapısında, RGB için 3 adet cam LCD panel vardır. Üç adet (RGB) LCD panellerden geçen ışık, dikroik prizma ile tekrar görüntü, lens üzerinden duvara yansıtılır. Dikroik (iki renkli) ayna lambanın ışığını kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlere ayırmak için kullanılır. Bu prizma, dikdörtgen bir cisim oluşturmak için dört üçgen çokgenin bir araya getirilmesinden oluşturulur.

22 DLP Projeksiyon DLP (digital light processing) cihazları ise optik yarı iletken diye bilinen DMD(digital micromirror device) teknolojiyi kullanır. DLP çipi ortalama 2 milyon adet hareketli aynadan oluşur. Her mini ayna insan saçının 50′de 1′i inceliğindedir. Bu aynalar hareket yetenekleri sayesinde gelen ışığın nereye yansıtılacağını belirlerler. DLP devresi ise; bu çip ve etrafında bulunan işlemci ve bellekten oluşur.

23 LED Projeksiyon Led projeksiyon teknolojisinin görünen en büyük avantajı uzun projeksiyon lamba ömrüdür. Led projeksiyon cihazlarına biçilen ortalama lamba ömrü saattir. (LCD ve DLP ) Diğerlerine göre daha küçüktürler. Güçlü bir fana ihtiyaç duymazlar. Işık güçlerinin düşük olması dezavantajlarındandır. ( ansi lümen) (LCD ve DLP ansi lümen)

24 LCD-DLP Proj. Karşılaştırması
DLP projeksiyon cihazları; pikseller arası yakın olduğu için iyi bir görüntüye, daha iyi kontrasta sahiptir. Daha az bakım (tozlanmaya karşı) ister ve daha portatiftir. Bunun yanında renk doygunluğu düşüktür. Ayrıca DLP mimariye sahip projeksiyon cihazları genelde daha hafif ve daha küçük boyutlara sahiptir. LCD projeksiyonlar ise renk doygunluğu daha iyi, renk geçişleri keskindir. Fakat ölü pikseller, biraz daha kabadır ve görüntüde meydana gelen pikseller arası boşluklar dezavantajlarıdır.

25 Projeksiyon Cihazının Bağlantıları
Bir projeksiyon cihazında bilgisayara bağlanması için VGA çıkışı, Televizyon ya da kamera gibi aygıtlara bağlamak için S- Video çıkışı, ses çıkışları, USB cihaz bağlamak için USB bağlantı noktası, Network ortamından cihaza erişim için ethernet çıkışı, Dijital kamera, fotoğraf makinası gibi cihazların bağlanması için RCA Audio / Video çıkışları bulunur.

26 Projeksiyon Cihazı ile İlgili Temel Kavramlar
Çözünürlük Görüntünün kaç noktadan oluşacağını belirler. Görüntüyü oluşturan nokta miktarı arttıkça daha çok ayrıntı gösterilebilir. Lamba (ampul) ömrü Ampul işlevini yitirirse yenisi ile değiştirilmek zorundadır. Ampul, toplam projeksiyon maliyetinin yaklaşık yarısı olduğu için önemlidir. Parlaklık (ışık şiddeti) Projeksiyon cihazının yaydığı görülebilir ışık miktarı ile ölçülür. Birimi ANSI lümendir. Günümüzde ANSI lümen ışık şiddetine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır.


"Görüntüleme Birimleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları