Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır.  Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır.  Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi."— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5

6

7  Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır.  Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

8 Bilgisayarda görüntüleme işlemi, temel olarak şu şekilde yapılmaktadır. Görüntülenecek resim bilgisi sayısal olarak ekran kartına ya da görüntüleme işlemini üstüne alan mikro denetleyicili sisteme gönderilir. Daha sonra ekran kartlarındaki hafıza elemanlarında bulunan resim bilgisi DAC aracılığıyla her nokta için ayrı ayrı genlik bilgilere dönüştürülür.

9

10

11  Küçük boyutlarda binlerce kırmızı, yeşil ve mavi fosfor kaplı tabakadan oluşan bir ekrana, elektron demetinin çarptırılmasıyla görüntü oluşturulur.  Katot ışın tüplü monitörler dünyada en çok kullanılan monitör tipidir. Yavaş yavaş yerini LCD monitörlere bırakmasına rağmen halen teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

12 UUUUygun bir şekilde çalıştırılması için ilk önce monitör bağlantısının yapılması gerekmektedir. Monitör çalıştırdıktan ve bilgisayar işletim sistemini açtıktan sonra uygun yatay düşey ve renk ayarlamalarının yapılması gerekebilir.

13  LCD (Likit Kristal Ekran), plastik bir tabaka içindeki sıvı kristalin ışığı yansıtması ilkesi ile çalışır.  Aslında pek yabancı olmadığımız LCD ekranlar hesap makinelerinde, cep telefonları ekranlarında kullanılmaktadır.  LCD monitörler CRT monitörlere nazaran enerji tasarrufu, inceliği ve zarif görüntüsü ile dikkat çekmektedir.

14 LCD monitörler ; DSTN ve TFT olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic)’ler çözünürlükleri ve görüş açıları TFT (Thin Film Transistor)’lerden düşük olan monitörlerdir. Bu monitörler genelde dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır. DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic)’ler çözünürlükleri ve görüş açıları TFT (Thin Film Transistor)’lerden düşük olan monitörlerdir. Bu monitörler genelde dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır. TFT (Thin Film Transistor)’ler ise “active matrix” adı verilen ve görüntüyü daha parlak ve keskin gösteren bir teknoloji kullanırlar. TFT’lerde her piksel bir ya da dört transistor tarafından kontrol edilir ve bu sayede flat panel ekranlar arasında en iyi çözünürlüğü sunarlar. TFT (Thin Film Transistor)’ler ise “active matrix” adı verilen ve görüntüyü daha parlak ve keskin gösteren bir teknoloji kullanırlar. TFT’lerde her piksel bir ya da dört transistor tarafından kontrol edilir ve bu sayede flat panel ekranlar arasında en iyi çözünürlüğü sunarlar.

15 Plazma monitörler günlük kullanım için üretilmiş cihazlar değillerdir. Pahalıdırlar. Plazma monitörlerde iyon dengesi olan bir plazma ortam bulunur. Bu iyon dengesi görüntü oluşumu sırasında bozulur ve iyonlar bir üst seviyeye geçer. Tekrar dengelenen iyonlar bir alt seviyeye geçerken ışık enerjisi oluşturur. Bu ışık renk plazmasından geçerek piksel'e renk verir. Böylelikle görüntü oluşur.

16  Led ekran, led ekran için özel üretilmiş kaliteli ledlerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır.  Led ekran teknolojisi temel olarak; Led ekranın ilgili noktasında olması gereken rengin, kontrol sistemi tarafından ilgili noktada yer alan kırmızı, mavi ve yeşil ledlerin parlaklıkları ayarlanarak oluşturulması prensibine dayanır.

17 LCDCRT Az yer kaplar.Hacimli, büyüktür. Hafiftir.Ağırdır. Daha az güç tüketir.( c.20W )Güç tüketimi fazladır. ( c. 150W ) Görüntü nettir. Netlik sınırlıdır, parlaklık ve kullanım ömrüne göre netlik bozulabilir. Titreme yoktur.Titreme vardır. Hareketli görüntüler bulanık olabilir.Hareketli görüntüler nettir. Resmin kontrastı ve rengi görüş açısına bağlı olarak değişir. Resmin kalitesi görüş açısından bağımsız olarak sabittir. Piksel hatası oluşabilir.Piksel hatası gibi bir problemi yoktur. Gelişmiş teknoloji ürünüdür, fiyatları düşmektedir. Gelişmiş teknoloji ürünüdür, ucuzdur.

18 CRTLCD, PLAZMA Çok yer kaplar.Az yer kaplarlar, ince yapılıdırlar. Görüntüde bozulmalar olur.Görüntüde bozulma olmaz. Ekran parlaklığı homojen değildir.Parlaklık ekranın her yerin de aynıdır. Ağırdır.Hafiftir. Tümü tam yüksek tanımlı çözünürlük sağlamaz. Yüksek çözünürlüklü görüntü almak daha kolay. Düşük fiyatYüksek fiyatlar

19

20

21 HD’nin Türkçe kelime karşılığı Yüksek Tanımlı yani daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü veya yüksek netlik anlamlarına gelmektedir. HD’nin Türkçe kelime karşılığı Yüksek Tanımlı yani daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü veya yüksek netlik anlamlarına gelmektedir. HD yayınlarda en düşük standart 1280x720 pikseldir ve bir yayının HD (High Definition) kabul edilmesi için en az bu çözünürlüğü desteklemesi gerekmektedir. HD yayınlarda en düşük standart 1280x720 pikseldir ve bir yayının HD (High Definition) kabul edilmesi için en az bu çözünürlüğü desteklemesi gerekmektedir.

22 Kontrast oranı, bir görüntü kaynağının -ister LCD monitör, ister projektör, ister Plazma TV olsun- gösterebileceği en parlak beyazın, gösterebildiği en koyu siyaha oranıdır.

23 Ekranın köşegen uzunluğunu (bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklığını) gösterir. inç olarak ifade edilir. Ekranın köşegen uzunluğunu (bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklığını) gösterir. inç olarak ifade edilir. 1 inç = 2.54 cm değerindedir. 1 inç = 2.54 cm değerindedir.

24  Ekranda iki piksel arası en yakın uzaklığı belirler.  Uzaklığın az olması daha fark edilebilir, keskin renk geçişlerinin olduğu görüntüler anlamına gelir.  Günümüzde 0.21, 0.24, 0.25, 0.27, 0.28 mm gibi değerler vardır.

25  Ekranın baştan aşağıya saniyede taranma sayısını gösterir. Başka bir deyişle ekrandaki görüntünün saniyedeki oluşturulma sayısıdır.  Düşük orana sahip ekrandaki görüntüler titrer ve dolayısıyla kullanıcının gözünü yorar.  Ekran tazeleme oranı hertz türünden ifade edilir. Örneğin 70 hertz değeri, ekranın saniyede 70 defa tarandığını ya da diğer bir ifade ile ekrandaki görüntünün saniyede 70 defa tekrarlandığını belirtir. Örneğin 70 hertz değeri, ekranın saniyede 70 defa tarandığını ya da diğer bir ifade ile ekrandaki görüntünün saniyede 70 defa tekrarlandığını belirtir.

26  Ölü pikseller görüntü değiştiği hâlde rengi değişmeyen ekran üstündeki noktalardır.  Özellikle LCD ekranlarda bazı pikseller özelliğini üretim aşamasında yitirebilmektedir. Bir pikselin istenen rengi alması için geçen süre onun tepki süresidir. Bir pikselin istenen rengi alması için geçen süre onun tepki süresidir. Ekranlarda bu sürenin az olması istenir. Ekranlarda bu sürenin az olması istenir. Daha net görüntüler elde etmek için düşük tepki süresine sahip LCD ekranlar alınması gerekir. Daha net görüntüler elde etmek için düşük tepki süresine sahip LCD ekranlar alınması gerekir.

27 Video Grafikleri Dizilimi olan VGA, ilk olarak 1987'de ortaya çıktı. Biraz eski kalmış olsa da bugün hala birçok bilgisayar da görebileceğiniz VGA girişi, analog sinyallerle çalışır. VGA, kullandığı yüksek frekanslar sayesinde nispeten yüksek çözünürlüklere ulaşabilmektedir. Ancak videonun kalitesi, kablonun kalitesine bağlı kalacaktır. Bir VGA konnektörü, 3 sıraya ayrılmış 15 pin içerir ve bir yamuk şekline sahiptir. VGA konnektörlerinde genellikle mavi renk kullanılmaktadır.

28 VGA'nın haleflerinden biri olarak görülen DVI, giderek daha çok bilgisayarda ve ekranda yer alıyor. VGA kadar ünlü olmayan DVI'nın farklı konnektörleri bulunuyor. Neredeyse tümü, sıkıştırılmamış dijital video ile çalışabiliyor. VGA'nın haleflerinden biri olarak görülen DVI, giderek daha çok bilgisayarda ve ekranda yer alıyor. VGA kadar ünlü olmayan DVI'nın farklı konnektörleri bulunuyor. Neredeyse tümü, sıkıştırılmamış dijital video ile çalışabiliyor. Çeşitleri;  DVI-D (sadece dijital)  DVI-A (sadece analog)  DVI-I (entegre - digital ve analog)  M1-DA (entegre - digital, analog ve USB)

29  HDMI, küçük boyutu, yeni televizyonlarla uyumu sayesinde giderek bilgisayarlarda daha çok rastlanır hale geldi.  HDMI da DVI gibi sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzere tasarlanmıştır.

30

31  Bilgisayar veya televizyon ekranındaki görüntüyü daha da büyüterek perdeye ya da duvara yansıtan görüntü cihazlarıdır.  Genelde sunum ve ev sinema sistemlerinde kullanılır.  Projeksiyon cihazlarında duvardaki görüntüyü oluşturmak için kullanılan ışık kaynağı yüksek güçlü lambadan oluşur. Kullanılan lambanın ömrü ve gücü, projeksiyon cihazı seçimi açısından önemlidir.

32 Projeksiyon cihazları LCD, LED ve DLP diye üç farklı yapıya sahiptir. Projeksiyon cihazları LCD, LED ve DLP diye üç farklı yapıya sahiptir. Yaygın olarak üretilen ve kullanılan tipler LCD ve DLP çeşitleridir. Yaygın olarak üretilen ve kullanılan tipler LCD ve DLP çeşitleridir.

33 o LCD projeksiyon cihazı 3 sıvı kristal panel, lamba, lens, filtre ve prizmalar yardımıyla görüntüyü oluşturur. o Özel prizmalar beyaz ışığı polarize ederek sadece bir adet rengin geçmesine izin verir. o Üç temel renk LCD panellerden geçerek prizmasında birleşir ve ışık lensten geçirilerek görüntü oluşturulur.

34  Işık kaynağından çıkan beyaz ışık yoğunlaştırıcı lens yardımıyla nokta haline getirilir. Nokta haline gelen ışık; renk tekerleği denilen farklı renklere sahip dönebilen parça sayesinde ihtiyaç duyulan renge dönüşerek yoluna devam eder.  Tekrar büyüyen noktasal ışık netleştirici lens yardımıyla eski haline getirilerek DLP çipine yansıtılır. DLP çipinde görüntüyü oluşturan ışıklar projektör lensine doğru yansıtılırken, kullanılmayacak fazlalık ışıklar cihazın içinde bırakılır.  Projektör lensine gelen ışıklar son görüntüyü oluşturur.

35 Led projeksiyon teknolojisinin görünen en büyük avantajı uzun projeksiyon lamba ömrüdür. Led projeksiyon cihazlarına biçilen ortalama lamba ömrü 30.000 saattir. Lambanın ısınma sorunu olmadığından güçlü bir fana ihtiyaç duyulmamakta, bu da cihazın boyutlarının oldukça küçülebilmesine olanak sağlamaktadır.

36 LCD projeksiyonlar; renk doygunluğu daha iyi, renk geçişleri keskindir. Fakat ölü pikseller, biraz daha kabadır ve görüntüde meydana gelen pikseller arası boşluklar dezavantajlarıdır. pikseller arası yakın olduğu için pikseller arası koyu noktaların olmadığı daha iyi bir görüntüye sahiptir; daha az bakım ister ve daha portatiftir. Bunun yanında renk doygunluğu düşüktür. Ayrıca DLP mimariye sahip projeksiyon cihazları genelde daha hafif ve daha küçük boyutlara sahiptir. DLP projeksiyon cihazları;

37 Bir projeksiyon cihazında bilgisayara bağlanması için;  VGA çıkışı Televizyon ya da kamera gibi aygıtlara bağlamak için;  S-Video çıkışı, ses çıkışları USB cihaz bağlamak için;  USB bağlantı noktası Network ortamından cihaza erişim için;  Ethernet çıkışı Dijital kamera, fotoğraf makinası gibi cihazların bağlanması için;  RCA Audio / Video çıkışları gibi pek çok çıkış bulunmaktadır.

38 Ekranda gösterilecek grafik ya da filmlerin gösterim kalitesini doğrudan etkileyen bir özelliktir. Görüntünün kaç noktadan oluşacağını belirler. Günümüzde 1920x1080, 1280x1024, 1024x768, 800x600 gibi çözünürlük değerlerine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır.

39 Gerekli aydınlatmayı sağlayan ampulün belirli bir ömrü vardır. Ampul, toplam projeksiyon maliyetinin yaklaşık yarısı olduğu için önemlidir. Uzun ömürlü olması her zaman iyidir. Günümüzde 1000-10000 saat arası ampul ömrüne sahip projeksiyon cihazları vardır. Projeksiyon cihazının yaydığı görülebilir ışık miktarı ile ölçülür. Birimi ANSI lümendir. Günümüzde 700- 5000 ANSI lümen ışık şiddetine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır.

40

41 Ses kartı, sayısal olarak tutulan ses bilgilerini analog ses sinyallerine ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini sayısala dönüştürmektedir.

42

43 Bilgisayarın çevre birimlerinde girilen analog ses sinyalleri ses kartına aktarılır. Ses kartının analog dijital çeviricisi (ADC) (Analog Dijital Çevirici) tarafından analog ses sinyallerini dijital sinyallere dönüştürür. Dijital hâle dönüştürülmüş ses sinyalleri ( Digital Signal Processor) DSP’ye aktarılır. Bu birim tarafından veriler işlenir. DSP verileri, ana kartın veri yoluna iletir.

44 Bu dijital veriler mikroişlemci tarafından işlenir ve depolanması için depolama birimlerine aktarılır. Bilgisayardaki ses verilerini dinlemek için dijital ses verileri depolama aygıtlarında okunur, mikroişlemciye aktarılır ve ses kartındaki (DSP- Digital Signal Processor) DSP’ye iletilir. DSP veriyi çözer. Çözülmüş veri ses kartının dijital analog çeviricisi (Digital to Analog Converter) (DAC) tarafından analog ses sinyallerine dönüştürülür ve ses kartının çıkışına aktarılır.

45 Ses kartları veri yolu standardına göre ve fiziki yapılarına göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Veri yolu standardına göre ses kartlar; ISA ISA PCI ve PCI ve PCI express olarak üçe ayrılır. PCI express olarak üçe ayrılır. Fiziki yapılarına göre ise; anakartla tümleşik olanlar onboard’dur. anakartla tümleşik olanlar onboard’dur.

46

47 Hoparlör, elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alettir. Sesin büyüme işini sağlayan düzen bir mıknatıs, bir bobin, bir de bobinin önünde ince bir levhadan ibarettir. Bu ince levha serbestçe titreşebilir. Gelen akım, mıknatısın manyetik alanı içinde bulunan bobinden geçtiği zaman bobinin önündeki levhayı titreştirir. Levhanın titreşmesi hoparlörün huni gibi bükülmüş olan kağıdını da titreştirir. Bu sayede ses büyür.

48 İlk hoparlör Rice ve Kellogg tarafından 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde önemli değişikliğe uğramamıştır.

49 Çalışma şekillerine göre hoparlörler 4’e ayrılır. Bunlar;  Elektrostatik Hoparlör  Elektrodinamik Hoparlör  Elektromanyetik Hoparlör  Magnetostatik Hoparlör

50 Dolby Digital, Dolby Laboratuvarları tarafından geliştirilen veri ve ses sıkıştırma teknolojilerinin ismidir. Orijinal ismi, 1994'e kadar Dolby Stereo Digital olarak kullanılmıştır.

51

52


" Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır.  Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları