DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
AKDUR, Dünya Gençlik Yılı1 Uluslararası Gençlik Yılı Işığında Sağlık Programları ve GENÇLER İÇİN SAĞLIK PROGRAMI Prof. Dr. Recep AKDUR
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
İŞKUR Antalya İl Müdürlüğü
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
MESLEKÎ VE TEKNİK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI MEZUNLARININ İZLENMESİ PROJESİ.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE STRATEJİSİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Tarım Sektörü Raporu 24 Aralık 2014.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU.
Sendikaların İşlevleri
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
GC_WEP İLKELERİNE BAKIŞ
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Sendikaların İşlevleri
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Düzgün iş.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
Sunum transkripti:

DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK) Doç.Dr.Mehmet M.ÖZAYDIN Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Düzgün İş (Ortaya Çıkış) 1980 sonrası küreselleşme etkileri Esneklik, güvencesizlik, alt işveren, kayıt dışılık İşgücü piyasalarında deregulasyon ILO Genel Müdürü Juan Somavia tarafından ilk defa 1999 yılında gündeme getirilmiştir. ILO sosyal ortakları tarafından kabul görmüş ve temel bir hedef olarak kabul görmüştür.

Düzgün İş (Tanım) «Özgürlük, eşitlik, güvenlik ve saygınlık koşullarında insan onuruna yakışan üretken bir iş» Düzgün işin sağlanmasında temel hedefler; Temel hak ve prensiplerin ve standartların işyerinde hayata geçirilmesi Uygun istihdam ve gelir etmeleri için kadın ve erkeklere daha fazla fırsatlar yaratılması Sosyal korumanın kapsam ve etkinliğinin herkes için artırılması Sosyal diyaloğun ve üçlü katılımcılığın güçlendirilmesi

Düzgün İşin Boyutları İş fırsatları; iş arayan tüm bireylere uygun iş olanaklarının sunulması. (kayıt dışı, ücretsiz aile işçisi ve kendi hesabına çalışanları da kapsayan) Çalışma özgürlüğü; istihdamın bireylerin özgür iradeleri ile gerçekleşmesi (zorla, zorunlu, çocuk, köleci çalışmalara karşı çıkmak) Üretken iş; çalışanların kendileri ve bakmakla yükümlü olduklarının ihtiyaçlarını karşılayacak, kabul edilebilir bir iş. (küreselleşme koşullarında sürdürülebilir rekabet ile uyumlu) Adil ve eşit davranış; işe giriş ve çıkış, kariyer, ücretleme, tüm çalışma koşullarında her türlü ayrımcılığın engellenmesi (iş ve aile yaşamı dengesi) İşte güvenlik; çalışma yaşamında hastalık ve çeşitli risklere karşı çalışanların sağlığının korunması ve yeterli gelir ile finanasal olarak desteklenmesi İşte saygınlık; çalışanların işlerinde saygınlıkla karşılanması, karar alma süreçlerine katılması(özgür ve toplu temsil)

Yeşil İşler (Çevre Dostu İşler) Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve ILO tarafından hazırlanan Yeşil İşler Raporu ’nda ise yeşil işler, tarım, üretim, araştırma ve geliştirme, idari işler ve hizmetler ile ilgili sektörlerde, çevrenin korunmasına ya da çevre kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan işler olarak dile getirilmektedir. Yeşil işler, ekosistemler ve biyoçeşitliliğin korunmasında rol oynadığı gibi, enerjinin, suyun ve kullanılan materyallerin de azaltılmasını sağlamakta ve genel anlamda her türlü atık ve kirliliğin oluşumunun en aza indirilmesine yönelik tasarlanmaktadır. Bu tanıma göre, yeşil işlerin, aynı zamanda, insana değer veren, düzgün maaş sağlayan, işçi haklarının yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliğini de gözeten ve iyi kariyer imkanları sunan, insana yakışan işler olması beklenmektedir.

Yeşil İşler Yeşil işlerin önümüzdeki dönemde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde giderek artması beklenmektedir. Düşük karbonlu ve sürdürülebilir ekonomiye küresel anlamda bir geçiş, ekonominin birçok sektöründe çok sayıda yeşil iş oluşturabilir ve aslında ekonomik kalkınma için bir motor haline gelebilir. Yeşil işlerin beklendiği gibi yeni istihdam olanakları yaratabilmesi, ancak bu konu hakkında toplumda farkındalığın arttırılması, ilgili hukuksal altyapının güçlendirilmesi ve daha da önemlisi bu sürecin ileri taşınmasında kilit öneme sahip olan özel sektörün rolünün benimsenmesi ile mümkün olacaktır.

ILO’NUN İSTİHDAM HEDEFLERİ 1 Sosyal taraflara gerekli donanımı sağlayarak onların ekonomi ve işgücü piyasasındaki gelişmeleri çözümlemelerine, küresel ve bölgesel düzeylerde etkili istihdam politikaları ve programları geliştirmelerine yardımcı olmak; Küçük işletmeciliğin özendirilmesi yoluyla istihdama katkıda bulunmak; Kadınlara daha geniş ve daha iyi iş imkanları bulmalarında yardımcı olmak; Enformel sektördeki etkinlikleri iyileştirecek politika ve programları etkili biçimde uygulamak;

ILO’NUN İSTİHDAM HEDEFLERİ 2 Merkezi planlamadan piyasa ekonomisine geçiş sürecine, özellikle istihdam, işgücü piyasası ve insan kaynakları politikaları alanında danışmanlık yoluyla katkıda bulunmak; Genç işçiler, engelliler, göçmenler ve yerli halklar gibi kesimlerin insana yakışır işler bulmalarını sağlayacak programları benimsemek ya da güçlendirmek. Küçük ölçekli işletmelere önem verilmesi, ILO’nun istihdam yaratma yaklaşımının ana öğesidir ve bunun da önemli bir yönünü işletmelerin yeniden yapılandırılması oluşturmaktadır.

Dersimiz tamamlanmıştır… Sorularınızı bekliyor ve Teşekkür ediyorum… Doç.Dr.Mehmet M.ÖZAYDIN