Accelerated Genetics Tarımsal kooperatif Sahibi çiftçiler Baraboo Wisconsin’de idari merkez 60 yıldan beri işin içinde World Wide Sires’ın ortak sahipleri(Select Sires ile)
Accelerated Üretim Merkezi
Dünya Etçi Sığır Endüstrisi Dünya nüfusu gelecek 50 yıl içinde % 50 artacağı öngörüldü Çevreci kaygılarda artış Hayvan haklarına yönelik kaygılarda artış
2007 Tahmini Sığır Varlığı
1997-2007 Sığır Varlığındaki Değişim
A.B.D. Etçi Sığır Endüstrisi Toplam 97 milyon sığır 32.9 milyon etçi sığır inek 26.6 milyar libre(12 milyar ton) etçi sığır üretimi
Endüstrinin Yapısı 120,000 ana damızlık işletmesi 762,880 inek-buzağı işletmesi Etçi sığır inek sürülerinin % 90’ı 100 baştan azdır. İnek sürülerinin %10’u toplam sığır varlığının %50’sini teşkil eder 1800 açık besi şirketi 1000 baş kapasitesinden fazladır Başlıca 4 firma sığırların %81’ini keser
Tüketici Yaklaşık % 80 sığır eti gıda sektöründe hamburger şeklinde tüketilir. Başlıca 5 market zinciri perakende satışın% 50’den fazlasını kontrol eder. Markalı et pazarındaki büyüme lezzete bağlı spesifik kriterlere uyan sığır talebini yarattı. Sığır eti satışlarının %50den fazlası, bir ileri seviye fiyatlandırması veya ABD’ye özgü et kalitesi değerlendirme sistemine göre yapılır.
Etçi inekler nerededir? 11
A.B.D’de Irka göre Sperma Satışları (2006’daki doz miktarı) sales:satışlar 12
Irka öre Sperma İhracatı (2006 daki doz miktarı) sales:satışlar 13
ANGUS 14
Angus Avantajlar Dezavantajlar Büyük gen havuzu Kolay buzağılama İyi meme yapısı İyi karkas kalitesi Doğumda dirençli/dayanıklı yavru Pazarda prim yapar Harika Performans Ortalama seviyede döl verimi Ortalama seviyede uzun ömürlülük Ortalama seviyede kırmızı kas verimi 15
Angus inekleri buzağılama zamanında 16
Kış boyunca Angus Buzağıları 17
Angus İnekleri Yemlemede 18
Kırmızı Angus 19
Avantajlar Dezavantajlar Küçük gen havuzu Kolay buzağılama Daha az pazarlanabilirlik Kolay buzağılama İyi Meme yapısı Doğumda iyi direnç Kabul edilebilir karkas kalitesi Yüksek sıcaklığa dayanıklı 20
A.B.D. Simmentali 21
Geleneksel Simmental 22
Avantajlar Dezavantajlar Yüksek Gelişim(büyüme) Harika kırmızı kas verimi İyi anaç özellikleri Ortalama seviyede karkas kalitesi Ortalama meme yapısı Doğumda daha iri yavrular Daha iri ergen ölçüsü 23
Boynuzsuz Hereford 24
Avantajlar Dezavantajlar Ortalama seviyede karkas kalitesi Daha zayıf meme yapısı Pazardaki karlılığın azlılığı Değişken buzağılama kolaylığı Doğumda az dirençli Pink eye (pembe göz) hastalığına ve prolapsus’a daha hassas Harika mizaç Çok fazla uzun ömürlülük İyi döl verimi 25
Charolais 26
Avantajlar Dezavantajlar Harika kırmızı et verimi Hızlı gelişme(büyüme) İyi döl verimi Doğumda daha iri yavrular İri ergen ölçüsü Düşük mermerleşme Dar gen havuzu Anaç özelliklerde değişkenlik 27
Hayvan Yetiştirmenin Esasları Nerede olduğunu tanımla Kendine nerede olmak istediğini sor Buraya gelmek için kendine bir yol planı çiz 28