5. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMDEKİ (MİYOSEN-GÜNCEL) JEOLOJİK EVRİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6.2. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK BÖLGELERİ Doç.Dr. Yaşar EREN
Advertisements

BİTLİS-ZAĞROS KENET KUŞAĞI
NEOTEKTONİK Doç.Dr. Yaşar EREN Doç. Dr. Yaşar EREN 2006.
5. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMDEKİ (MİYOSEN-GÜNCEL) JEOLOJİK EVRİMİ
TEKTONİK PALEOTEKTONİK NEOTEKTONİK AKTİF TEKTONİK MORFOTEKTONİK
Doç.Dr. Yaşar EREN EGE GRABEN SİSTEMİ.
KIBRIS-HELEN YAYI Kıbrıs yayı Doç.Dr. Yaşar EREN.
EGE – KIBRIS YAYI.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
1. Karadeniz Bölgesi ‘NİN HALAYI
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Mevcut Durum, Planlama Çalışmaları ve Projeksiyonlar Prof. Dr. Sezai Göksu Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
GÖLLER VE AKARSULAR.
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
● Dünyada, meydana gelen birçok doğa olayı vardır. Çok çeşitli nedenlerle meydana gelen bu doğa olaylarından günlük yaşamda en çok karşılaşılanlar’dan.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
DEPREM VE HAVA OLAYLARI
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
TÜRKİYE FİZİKİ COĞRAFYASI
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Levha (Plaka) Tektoniği
DEPREMLER.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
Tektonik (JFM-204) Ters Faylar ve Bindirme Fayları Ders - 7
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON
Kırınım, Girişim ve Müzik
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
GÜZELYURT ve ÇEVRESİNDE YER ALAN SU KAYNAKLARININ HİDROJEOLOJİK İNCELENMESİ OĞUZHAN EMEKLİ T.C. Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği.
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
DÜŞÜNME.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
Avrupa Coğrafyasının Temel Özellikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

5. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMDEKİ (MİYOSEN-GÜNCEL) JEOLOJİK EVRİMİ Doç.Dr. Yaşar EREN 5. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMDEKİ (MİYOSEN-GÜNCEL) JEOLOJİK EVRİMİ

Doç.Dr. Yaşar EREN Erken Miyosen’de Neotetis kuzey kolunun kapanması ile ilgili sıkışma ve Anadolu kristalin masiflerinin oluşumu son evrededir ve Bitlis-Zağros okyanusu da kapanmak üzeredir.

Doç.Dr. Yaşar EREN Şekil 9b de ise Bitlis-Zağros kenet kuşağı boyunca Avrasya-Arabistan kıtaları nihai olarak çarpışmıştır.

Doç.Dr. Yaşar EREN Avrasya-Arabistan yaklaşması Doğu Anadolu yığışım karmaşığı tarafından temsil edilen kıta kabuğunun yamulması ile karşılanmaya başlamıştır. Doğu Anadolu hızla sıkışıp yükselirken Anadolu levhası da oluşarak Kuzey ve Doğu Anadolu fay zonları boyunca batıya kaçmaya başlamıştır.

Doç.Dr. Yaşar EREN Ancak Kuzey Anadolu fay zonunun Zante ile Soros arasında güneybatı yönüne dönerek Yunan makaslama zonunu oluşturması (Şekil 9b-9c) Anadolu levhasının batıya hareketine engel oluşturmuştur.

Doç.Dr. Yaşar EREN Bu engel Ege’de doğu-batı yönlü bir sıkışma yaratmış, bu sıkışmada kuzey-güney yönlü bir gerilme ile karşılanarak buradaki Ege-Anadolu graben sistemini oluşturmuştur.

Doç.Dr. Yaşar EREN Makedonya levhacığının kuzey ve batısındaki gerilme ise, batıya giden Anadolu’nun kendine engel olan Makedonya ve Arnavutluk levhacıklarını Avrupa’dan koparmak istemesi sonucu oluşmuştur.

Trakya’daki Neotektonik havzada bu olayın sonucudur (Şekil 9d). Doç.Dr. Yaşar EREN Trakya’daki Neotektonik havzada bu olayın sonucudur (Şekil 9d).

Doç.Dr. Yaşar EREN Ege graben sisteminin temsil ettiği gerilme gittikçe azalan ve Karlıova ekleminde sıfır değerine ulaşan bir şiddette iç Anadolu’nun içerisine yayılarak buranın tipik tektonik bireyleri olan “Ovaları” oluşturmuştur.

Doç.Dr. Yaşar EREN Diğer deyişle Anadolu levhası içindeki kuzey-güney yönlü gerilme Karlıovadan Ege’ye doğru giderek artmaktadır. Ege graben sistemi ile ovalar bölgesi arasındaki tektonik stil değişikliğinin en önemli nedeni bu lineer gerilme hızındaki değişikliktir.

Doç.Dr. Yaşar EREN 6. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMİNİ ŞEKİLLENDİREN ANA YAPILAR VE BÖLGELER

Doç.Dr. Yaşar EREN Buna göre Neotektonik dönemini şekillendiren ana yapılar: 1-Ege-Kıbrıs yayı

2- Sağ yönlü Kuzey Anadolu Fay Zonu Doç.Dr. Yaşar EREN 2- Sağ yönlü Kuzey Anadolu Fay Zonu

3-Sol yönlü Doğu Anadolu Fay Zonu Doç.Dr. Yaşar EREN 3-Sol yönlü Doğu Anadolu Fay Zonu

4- Bitlis-Zağros Kenet Kuşağı Doç.Dr. Yaşar EREN 4- Bitlis-Zağros Kenet Kuşağı

Doç.Dr. Yaşar EREN 5- Ölü Deniz Fayı

Doç.Dr. Yaşar EREN Bu ana yapıların şekillendirdikleri Üç ana tektonik bölge 1-Doğu Anadolu sıkışma bölgesi

Doç.Dr. Yaşar EREN 2-Ege graben sistemi

3-Orta Anadolu Ovalar bölgesi Doç.Dr. Yaşar EREN 3-Orta Anadolu Ovalar bölgesi

Bunlar en geniş anlamda Türkiye’nin Neotektonik bölgeleridir. Doç.Dr. Yaşar EREN Bunlar en geniş anlamda Türkiye’nin Neotektonik bölgeleridir. Bunların dışında üç tali bölge bulunur 1-Karadeniz kıyı bölgesi 2- Trakya bölgesi 3-Adana-Kilikya havzası