Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

KONU: UZAKTAN EĞİTİM TÜRLERİ
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
Duran Uygur
Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
A NALIZ EĞİTSEL YAZILIM GELİŞTİRME. A NALIZ İçeriğin Analizi Öğrenci Özelliklerinin Analizi Sınırlıkların Belirlenmesi Bütçe Oluşturulması Proje Planı.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Öğretim Tasarımı
Web Sitesi Hazırlama.
ALIŞTIRMA YAZILIMLARI (Practice and Drills)
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
OKUL ÖNCESİ DÖNEM: İnsan hayatının her döneminde olduğu gibi
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi
EĞİTSEL YAZILIMLAR GİRİŞ Sibel SOMYÜREK.
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Akran destekli öğrenme
Özel Eğitim için Yenilikçi Eğitim Teknolojileri ve ÖZTEK
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
DOĞAL AFET BTÖ–302 Internet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları
V.UNİTE DEĞERLENDİRME.
Doç. Dr. Arif ALTUN Arş. Gör. Meryem YILMAZ-SOYLU
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Ders Sorumlusu : Yrd.Doc. Dr Hakan TÜZÜN Hazırlayanlar : Mustafa SARITEPECİ Yeşim YENİLMEZ Yeşim YENİLMEZ Ebru KIRMAN Ebru KIRMAN Ramadan ŞEN Selahattin.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
E-İÇİŞLERİ UYGULAMASI İÇİN TÜMLEŞİK E-ÖĞRENME KATMANI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Yunus Özen ve İsmail Ertürk Akademik Bilişim 2012 Uşak 1-3 Şubat 2012.
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ
PowerPoint’te Görselleri Kullanarak Etkili Sunum Hazırlama
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
Görüşme, uzman bir kişi veya araştırmanın denekleriyle genellikle karşılıklı konuşma yoluyla (yüz yüze, telefonla veya video konferansla görüşerek)
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
TEKNO FARKLILAŞTIRMA Ideal 2015 Amasya Üniversitesi Kasım 2015.
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik
BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme. BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme.
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
EĞİTİM BİR KÜLTÜRLEME ARACIDIR Kasıtlılık: Planlı olma.
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi ve Bilgisayar Destekli Öğretim Programları.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı İBE Ana Bileşenleri.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
Fırat Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sisteminin Kullanılabilirliği: Nitel Analiz Arş. Gör. Habibe Kazez Lisans Öğrencileri: Merve Koparır, Songül Çimendağ,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Sunum transkripti:

Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi Sibel SOMYÜREK

Değerlendirme Geliştirilen bir eğitsel yazılımın istendik amaçları kazandıracak nitelikte olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmektedir.

Değerlendirme Değerlendirme iki amaca hizmet eder: Geliştirilen yazılımının varsa aksayan yönlerinin belirlenerek gerekli düzenlemelerin yapılması Yazılımın bütün olarak etkililiğinin belirlenmesi

Değerlendirme Süreci değerlendirme (Biçimlendirici değerlendirme) Ürünü değerlendirme

Biçimlendirici değerlendirme Eğitsel yazılımın tasarım ve geliştirme aşamaları sırasında ve sonunda gerçekleştirilir. Yazılımdaki Teknik ve içerik hataları varsa belirleyerek düzeltmeyi ve Yazılımı daha etkili ve yeterli hale getirmeyi amaçlar

Biçimlendirici değerlendirme Uygulanması: Prototip Uygulama Yazılımın küçük bir modülünün oluşturularak denenmesi Pilot Çalışma 8-20 arası küçük bir grubun yazılımı kullanması

Biçimlendirici değerlendirme Değerlendirme Yöntemleri: Uzman incelemesi Bire-bir Görüşme Küçük Grup Buluşması

Biçimlendirici değerlendirme Ölçme Araçları: Kontrol listeleri Anketler (tutum, memnuniyet, ilgi) Görüşmeler

Ürün değerlendirmesi Geliştirilen eğitsel yazılımın uygulamaya konmasından sonra gerçekleştirilir. Yazılımın gerçekte ne kadar etkili olduğunu belirlemeyi amaçlar. Değerlendirme sonucunda geliştirilen ortamın başarılı ya da başarısız olduğuna karar verilir.

Ürün değerlendirmesi Ürün değerlendirmesinde; İnsan Bilgisayar etkileşimi, Öğrenci Başarısı ve Öğrencilerin eğitim programına devam/bırakma oranları değerlendirlir.

Ürün değerlendirmesi İnsan-bilgisayar etkileşimi, ev, okul ve işyeri gibi farklı ortamlarda kullanılacak teknolojilerin etkili ve insanların işlerini kolaylaştıracak şekilde tasarlanması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi üzerine yoğunlaşmaktadır.

Ürün değerlendirmesi İnsan- Bilgisayar Etkileşimi (İBE) kullanılabilir teknolojilerin tasarlanması ve geliştirilmesi üzerine odaklanmaktadır ve disiplinler arası bir çalışma alanıdır

Ürün değerlendirmesi Kullanılabilirlik, belirli bir bağlamda belirli bir kullanıcı grubunun bir ürünü kullanarak belirli amaçları etkili,verimli ve memnuniyet içerisinde gerçekleştirme seviyesidir.

Ürün değerlendirmesi Kullanılabilirlik, bir yazılımda belirlenen işlerin, hedef kitle olarak tespit edilen kullanıcılar tarafından, gerekli eğitim ve teknik desteğin verilmesinin ardından, kolaylıkla ve etkili biçimde kullanılabilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Ürün değerlendirmesi Kullanılabilirlik beş niteliksel özellik ile ölçülür: Öğrenilebilirlilik Verimlilik Hatırlanabilirlilik Hatalar Memnuniyet

Ürün değerlendirmesi Öğrenilebilirlilik: Kullanıcılar, tasarımı ilk kullandıklarında yerine getirmeleri gereken görevleri ne kolaylıkta yapabiliyorlar? Verimlilik: Kullanıcılar, tasarımın çalışma şeklini öğrendikten sonra gerçekleştirecekleri işlemleri ne kadar hızlı yapabiliyorlar?

Ürün değerlendirmesi Hatırlanabilirlilik: Kullanıcılar, bir süre tasarımı kullanmadıktan sonra tekrar kullanamaya başladıklarında tasarıma dair var olan bilgilerin ne kadarını hatırlayabiliyorlar? Hatalar: Kullanıcılar, ne kadar hata yapıyor ve bu hataları ne sıklıkta tekrarlıyorlar, hataları ne kadar hızlı yok edebiliyorlar?

Ürün değerlendirmesi Memnuniyet: Tasarımı kullanmak kullanıcıları duygusal anlamda mutlu ediyor mu, kullanıcılar tasarımı kullanırken kendini rahat hissediyorlar mı?

Ürün değerlendirmesi Kullanılabilirliğin belirlenmesine yönelik: “Bilimsel Dergilerin İş Süreçleri Yönetimini Gerçekleştiren Bir Yazılımın Kullanılabilirlik Araştırması: Türkiye’deki İlk Örneğin İncelenmesi” adlı makaleyi okuyun. http://www.gefad.gazi.edu.tr//window/dosyapdf/2007/2/2007-2-57-80-4- selcukczdemir,bilalatasoyvesibelsomycrek.pdf

Ürün değerlendirmesi Eğitsel yazılımlarda İnsan- Bilgisayar Etkileşimi (İBE) test edilirken sadece kullanılabilirlik açısından yazılım incelenmez. Öğrenci Memnuniyet ve Doyumunun Değerlendirilmesin’de eğitsel açıdan bazı değerlendirmeler yapılır.

Ürün değerlendirmesi Öğrenci Memnuniyet ve Doyumunun Değerlendirilmesi Sınıf Arkadaşları ile Etkileşim Öğretim Elemanı Desteği ve Geribildirim Gerçek Hayat Bağlantısı Aktif Öğrenme İşbirlikli Öğrenme Esnek Öğrenme Kültürel Zenginlik ve Bireysel Farklılıklar

Ürün değerlendirmesi Öğrenci Başarısı Çalışma Testleri Çalışma Kılavuzları Yansıtma Ödevleri Yansıtma Tartışmaları Günlükler Ödevler Projeler Gelişim Dosyaları

Kaynaklar Özdemir, S., Atasoy, B. ve Somyürek, S. (2007). Bilimsel Dergilerin İş Süreçleri Yönetimini Gerçekleştiren Bir Yazılımın Kullanılabilirlik Araştırması: Türkiye’deki İlk Örneğin İncelenmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 27(2). 57-80. Şahin, S. (2008). Değerlendirme. İnternet Temelli Eğitim. Editör: Yalın, H.İ. Ankara: Nobel Yayınevi. Yalın, H.İ.(2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınevi. http://www.kakis.gov.tr/kullanilabilirlik http://www.usabilitydesigners.com/usability/kullanilabilirlik.html