DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENMEYİ İSTİYORUM, FAKAT... BENİM STİLİM NE? Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
ETKİLİ ÖĞRETİM İÇİN YÖNTEM VE TEKNİKLER
Learning to learn network for low skilled senior learners FARKLI ÖĞRENME STİLLERİ! Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle öğrenme. Developed.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Amaç ve yetenek Developed with the support of the EU Leonardo da Vinci Programme.
İŞİ KAYBETMEME İşte Kalabilirlik Becerileri. İşverenler Ne İster? American Society For Training and Development ( ASTD) İşyeri Esasları 1. Nasıl Öğreneceğini.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
DİYARBAKIR 2008.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
Program Tasarım Modelleri
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Öğretmen Merkezli Egitim
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Entegre Müfredat Modeli
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YABANCI DİL EĞİTİMİNDE ÖZERKLİK
Eğitim Bilimleri Fakültesi
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Program Tasarım Modelleri
Kaynak Gösterme Teknikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
BÖLÜM 4 ÖTMG’de ÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
Etkili Öğretmen Kimdir?
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Eğitsel Rehberlik.
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
İSTASYON YÖNTEMİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
BENZETİM (SİMULASYON) TEKNİĞİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİŞİSEL REHBERLİK.
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
BANKACILIK VE FİNANS bölümü
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri
ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK bölümü
Sunum transkripti:

DİL SINIFLARINDA ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ’Nİ ARTTIRMAK Arş. Gör. Cem BALÇIKANLI Gazi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi ABD

Dewey, J. (1916). Democracy and Education Demokratik bir toplumda, eğitimin öncelikli amacı öğrencileri demokratik ve sosyal katılım için gerekli olan tutum ve becerileri kazandırarak hem sosyal hem de politik hayatta aktif bir rol almaya hazırlamaktır Dewey, J. (1916). Democracy and Education

Özerk bir şekilde düşünme, öğrenme ve davranma yeteneği, yüksek öğrenimlerini sürdüren öğrenciler için bir amaç olmalıdır. Stephenson, J. and Laycock, M. (1993). Using Learner Contracts in Higher Education.

öğretimi daha iletişimsel Son 20 yılda, dil öğretimi daha iletişimsel bir yaklaşım benimsediği için, daha çok öğrenci merkezli bir hale gelmiştir. Yang, Nae-Dong. (1998). Exploring a new role for teachers: Promoting learner autonomy.

öğrenenin kendi öğrenme sorumluluğunu alma becerisi Öğrenen Özerkliği öğrenenin kendi öğrenme sorumluluğunu alma becerisi Holec, H. (1981). Autonomy in Foreign Language Learning.

Özerk Öğrenciler; Öğrenilecek konuları, bu konuları nasıl öğreneceklerini ve kullandıkları kaynaklar arasındaki ilişkiyi bir bütün olarak görebilirler. Öğrenmekte oldukları dille doğal bir ilişki içindedirler ve bu dili öğrenmeye karşı büyük bir istek duyarlar.

Yapmakta olduklarından rahatlıkla geri çekilip içinde bulundukları durumu inceleyerek bir sonraki adımda tam olarak ne yapacaklarına karar verebilirler. Faydalı ve yeni şartlara kolayca uyum sağlayabilecek bir şekilde değişmeye hazırdırlar.

İçinde bulundukları eğitim sürecini bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilme yeteneğine sahiptirler. Gerek grup bireylerinin gerekse kendi ihtiyaçlarının karşılanması sürecinde bir denge kurabilirler. Breen, M.P. and Mann, S. (1997). Shooting Arrows at the Sun: Perspectives on a Pedagogy for Autonomy.

Öğrenen Özerkliğini Geliştirmek Öğrencilerin işbirliği içinde uyumlu çalışmalarını destekleyiniz. Öğrencilerin günlük öğrenme deneyimlerini yazacakları bir günlük tutmalarını sağlayınız.

Öğretmen ve öğrenci rollerini daha en başından belirleyiniz. KATILIM Öğrenciler yeni öğrenme stratejilerini geliştirirken onlara zaman veriniz ve bunun çok kısa zamanda olmasını beklemeyiniz.

Öğrencilere sınıf dışında yapabilecekleri çeşitli projeler veriniz. Öğrencilere ders dışı görevler Öğrencilerin portfolio tutmalarını sağlayınız.

Öğrencilerin, sınıfta kullanabileceği materyaller hazırlamasını sağlayınız. Öğrencileri okulun kütüphanesi, dil laboratuarı ve çalışma odaları hakkında bilgilendiriniz.

Öğrencilerinizin birbirlerinin yaptığı çalışmalar üzerine dönüt vermelerini sağlayınız. Dönem başında öğrencilerinizle sözleşme imzalayınız.

Kullanılan yapıların doğrulundan ziyade akıcılığı vurgulayınız. Öğrencilerin sözlük türü referans kitaplarını kullanmasına izin veriniz ve kesinlikle bunu destekleyiniz. Brajcich, J. (2000). Encouraging learner autonomy in your classes.

Öğrenciler bir günde özerk olamazlar. SONUÇ Öğrenciler bir günde özerk olamazlar. Bertoldi, E., Kollar, J. and Ricard, E. (1998). Learning how to learn English: from awareness to action, Öğrenen özerkliğini geliştirmek ancak zaman içinde gerçekleşebilir. Raya, M. J. and Fernandez, M. P. (2002). Learner autonomy and new technologies.

Teşekkür Ederim... balcikanli@gazi.edu.tr