HARFLERİN MAHRECLERİ مخارجُ الحروفِ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Mahmut Karakış
Advertisements

Türkçe Ana Dili Öğretmeni
KULAK
Kur’an- ı seri okuma, harflerin ve kelimelerin birbirine seri bağlanması ile elde edilir. Bu sebeple cezim ve şedde anahtar mesabesindedir. Şematik ve.
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan;Allah c.c. Bir kulu.
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
KLAVYE TEKNİKLERİ SBY Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
SOLUNUM SİSTEMİ
Nefes ve Teknikleri
Ses Bilgisi.
جَمْعُ المُذَكّرِ السالِم ِ
SOLUNUM SİSTEMİ.
ÜNSÜZLER Gökçe Hanım EMİR
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
BEDEN DİLİ HAZIRLAYAN: ELİF UÇAR.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
Günün konusu Sigara. Günün konusu Sigara 1 Ağızda sigara…
Ön bağırsaktan gelişen organların
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
SİNDİRİM.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
HENTBOL.
SES VE ÇEŞİTLERİ SES NEDİR ? Ses, dilin en küçük birimidir. Genellikle sesler tek başına bir anlam taşımaz.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
ON PARMAK KLAVYE (F KLAVYE)
Kur’an Okuma Kural Ve Kaideleri NurşenVe İdris YAVUZYİĞİT
Hızlandırılmış hoca yetiştirme programı
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
«Rabbim beni terbiye etti, terbiyemi de güzel kıldı.»
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama
NEICC KUR’AN SEMINERI.
HAZIRLAYANLAR: Osman SÖKMEN Erkan BERBER
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
Üst Takım: PALAEOPTERA
KUR’AN’I SAHİH OKUMA ŞARTLARI
Türkçe yazı çeşitleri.
KAREKÖKLÜ SAYILAR YUNUS AKKUŞ 2017.
TÜRKÇEDE SES VE SES ORGANLARININ YAPISI OKT. AHMET AKPINAR.
UZUN AHMED ve AİLESİ MEDLER.
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
DUDAK TA’LÎMİ Tilavet esnasında dudakların usûl ve kaidelere uygun olarak hareket etmesine dudak ta’limi denir. Dudak Ta’limi’nin Gayesi: Harflerin harekelerinin,
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
MEDD-İ LÂZIM(المد اللازم)
HARFLERİN SIFATLARI Tecvîd ilminde sıfat; mahreçte meydana gelişi esnasında sese arız olan keyfiyete denir. Mahreçleri bir olan harfler sıfatlarıyla birbirlerinden.
TÜRKLERDE YAZI.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Farsca Klaviyə.
عثمانلى توركچه سى اويغولمه لرى
Tenvin (اَلتَّنْوِينُ) sözlükte, nûn’lama demektir
HARF ( (الحرف Tecvîd ilminin en temel öğesi harflerdir.
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ)
İDĞÂM (الإدغام) İdğâm bir harfi diğer bir harfin içine katmak demektir. İdğâm’ın tecvîd ilmindeki tarifi ise şöyledir: الإدغام: إدْخَالُ أحَدِ الحَرْفَيْنِ
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
YENİ YÖNTEM VE TEKNİKLER
Sunum transkripti:

HARFLERİN MAHRECLERİ مخارجُ الحروفِ Mahrec (اَلْمَخْرَج) sözlükte, çıkış yeri anlamında olup, çoğulu mehâric (اَلْمَخَارِجُ )’dir. Tecvîd ilminde harfin çıktığı yere mahrec denir. Mahrecleri genel olarak ikiye ayırmak mümkündür. Mahrec Mahrec-i Muhakkak Mahrec-i Mukadder

MAHREC-İ MUHAKKAK Mahrec-i Muhakkak; harfin sesi cüz’î mahrec bölgelerinden birisine temas ederek çıkıyorsa, bu yere mahrec-i muhakkak denir. 28 hece harfi böyledir.

MAHREC-İ MUKADDER Mahrec-i mukadder, takdîrî (itibarî) mahrec demektir. Harfin sesi, belirli bir mahrece temas etmeden çıkıyorsa buna mahrec-i mukadder denilir. Med harfleri olan و ى ا böyledir.

MAHREC BÖLGELERİ 1) Cevf Bölgesi (الجوف ): Boğaz ve ağız içerisindeki boşluğa denir. Med harfleri olan و ى ا bu bölgeden çıkar. 2) Boğaz bölgesi (الحلق ): Boğaz bölgesi üç kısımda incelenebilir; a) Aksa’l-Halk (اقصى الحلق ): Boğazın sonu, dibi, göğse bitişen ve ağza en uzak olan bölümdür. Buradan sırasıyla ء ve ه harfleri çıkar. İkisi de ince harflerdendir. b) Vasatu’ı-Halk (وسط الحلق ): Boğazın orta kısmıdır. Buradan da ع ve ح harfleri çıkar c) Edne’l-Halk (ادن الحق ): Boğazın, ağıza açılan en üst kısmıdır. Buradan غ ve خ harfleri çıkmaktadır.

3) Dil Bölgesi (اللسان ): Bu bölgede 10 mahrec vardır 3) Dil Bölgesi (اللسان ): Bu bölgede 10 mahrec vardır. a) Dilin sonu (kökü) ile onun karşısında bulunan üst damak noktasından ق harfi çıkar. b) Küçük dil bölgesinde ق harfine çok yakın bölgeden ك harfi çıkar c) Dilin ortası ile, üst damağın ortası: Buradan sırasıyla ج ش ي harfleri çıkar d) Dilin sol veya sağ yahut her iki yanı ile, adras denilen üst azı dişlerin iç kısmı: Buradan ض harfi çıkar. e) Dilin iki kenarı ile birlikte dilin ucu da dahil oılmak üzere üst damak bölgesinden ل harfi çıkar. f) Dil ucunun iki üst ön dişleri dip etlerine değmesiyle ن harfi çıkar. g) Dil ucu ve bir miktar arkası ile üst ön dişlerin üstünde damağı teması ile ر harfi çıkar. Yerine göre ince veya kalın okunur h) Dil ucunun üst ön dişlerin dibine değmesiyle ت harfi biraz daha üst damağa yakın yere değdiğinde د harfi, sertçe üst damağa yapışmasıyla da ط harfi çıkar. i) Dil ucunun alt ön dişlerin iç yüzeyiyle temas etmesiyle س ve ز harfi çıkar. ص harfi üst ön dişleriden de çıkabileceği gibi alt ön dişlerin arka yüzeyine temasıyla da çıkabilir. J) Dil ucunun üst ön dişlerin ucuna dışarı çıkmaksızın temasıyla ظ harfi biraz dışarı çıkmasıyla ذ harfi, biraz daha dışarı çıkmasıyla ث harfi çıkar.

4) Dudak Bölgesi (الشَّفَتَيْنِ ): Dudak bölgesinden 4 harf çıkar a) Üst ön dişlerin dudakların iç kısmına değdirilmesiyle(ف ) harfi çıkar. b) Dudakların arada bir nohut tanesi kadar boşluk kalacak şekilde ileri götürülmesiyle (و ) harfi çıkar. - Dudakların, normal haldeyken (yani ileri götürmeksizin) kuvvetlice kapanmasıyla (ب ) harfi çıkar - Dudakların, normal halde (yani ileri götürmeksizin) hafifçe kapatılmasıyla da (م) çıkar

5) Hayşûm (الخيشوم): Geniz kovuğu demektir 5) Hayşûm (الخيشوم): Geniz kovuğu demektir. Buradan ğunne ve nûn-i muhfât (yani ihfâ olunan nûn) çıkar. (Ancak nûn-i muhfâtta ağızdan da ses gelmelidir. Ğunne ince bir sesle yapılır. UYGULAMA====