Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkçe yazı çeşitleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkçe yazı çeşitleri."— Sunum transkripti:

1 Türkçe yazı çeşitleri

2 İçerikler 1.Giris(tanım) 2.kufi yazısı 3. KUFİ YAZISININ ÖRNEKLERİ
4. Süls yazısı 5Süls yazısının örneklerı 6.nesih yazısı 7.nesıh yazısının örnekleri 8.RİK’A YAZISI 9RİKA YAZISININ ORNEKLERI 10 TA’LİK yazısı 11 talik yazısının örneklerı, 12 DİVANİ YAZISI 13divanı yazısının örnekleri

3 Giriş(hat sanatı) İslâm’da hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. Hat, Arapça çizgi demektir. Hat sanatı Arap harflerinin 6. yüzyıl ila 10. yüzyıl arasında geçirdiği bir gelişme dönemiyle ortaya çıkmıştır. Devamı yazıyı daha güzel şekillerde, değişik kurallar çerçevesinde yerine ve zamanına göre geliştirmek olmuştur.

4 1. KUFİ YAZISI Bütün harfler köşelidir.
İslam hat sanatının bilinenm en eski yazı türü olan kûfi, ismini Kufe’den almıştır. İslamiyetin ilk yüzyıllarında “Himyerî” yazısının değişmesiyle oluşan; dik, sert, köşeli bir yazı türüdür.

5 KUFİ YAZISININ ÖRNEKLERİ

6 Süls yazısı Harflerin çanaklı, biraz kısa ve derin olmasıdır.
kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır. .  Camilerde, Kervansaray ve Medrese kitabelerinde celi sülüs tarzı yaygındır. Ortaçağ’da camilerde iç mimari’de süsleme olarak çok kullanılmıştır.

7 Süls yazısının örneklerı

8 3. NESİH YAZIsı Osmanlılar tarafından yazmalarda kullanılan, yumuşak, köşeleri yuvarlaklaşmış, işlek bir yazı türü ve Arap harflerinin, basımda ve yazma kitaplarda en çok kullanılan çeşidi olarak tanımlanır. Osmanlı İmparatorluğu’nda da özellikle kitap kopyalamak için kullanılmıştır.  Sülüs’ün küçüğü olan bu yazının sözlük anlamı “ortadan kaldırmak, iptal etmek demektir”. .

9 Nesih yazısının örnekleri

10 4.RİK’A YAZISI sözlükte “küçük sayfa ve mektu” anlamına gelir
yuvarlak ve kıvrak bir türüne verilen ad ve Arap harflerinin en çok kullanılan el yazısı biçimidir. Bu yazı kısa metinlerin yazımında kullanılmıştır. O sebeple de yazımı seridir

11 RİK’A YAZISININ ÖRNEKLERI

12 TA’LİK yazısı “Ta'lik, asma, asılmış demektir.
Bu isim harflerin asılmış gibi durmasından gelir. İran'da ortaya çikmiştr Edebi eserlerde ve divanlarda bu yazı kullanılmıştır.

13 Talik yazısının örneği

14 DİVANİ YAZISI Divanî, İran'da resmi yazışmalarda kullanılan Ta'lik yazının Osmanlı'ya gelip değişiklik göstererek kendine has bir biçim alması ile ortaya çıkmıştır. Divanî, Osmanlı'da resmi yazışmalarda kullanılan harekesiz bir yazı halini almıştır. BU yazı türü de Türklerin öz icadıdır

15

16 Tevki yazısı Tevki yazı türünün en önemli özelliği birleşmeyen harflerinde birbirine bağlanabilmesidir. Sülüs’ün kurallarına bağlı olup onun biraz küçük boyda olanıdır . Halife ve vezirlerin mektubunda kullanılan yazı türü,vakıf işlerinde de kullanılmıştır.

17 Tevki yazısının örnegi

18 Mukahhak yazsı “Muntazam ve muhkem” anlamına gelen bu yazının harfleri sülüse nispetle daha büyüktür. harflerin sola uzanan tarafları daha uzundur . Dönüş noktaları köşelicedir ve sülüsteki gibi derin değildir. Harfleri ve kelimeleri açıktır.

19 Mukahak yazısının örnegi

20 Reyhanı yazısı Reyhanî için Muhakkak'ın küçük yazılışı denilebilir. Reyhan çiçeğine benzediği için bu ismi aldığı düşünülmüştür. Muhakkak gibi fazla yer kapladığından Nesih karşısında varlığını fazla sürdürememiştir. Muhakkak gibi Reyhanî de Kur'an yazımında kullanılmıştır.

21 Reyhanı yazı örnegı ve cıcegı


"Türkçe yazı çeşitleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları