Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir."— Sunum transkripti:

1 Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.

2 Hece Ve Hece Çeşitleri Türkçe’de dört çeşit hece vardır.
Bir sesli heceler. O- u-ö-e-a-ı-i. İki sesli heceler: At-ot-ka-el-. Üç sesli heceler: Üst-ilk-alt-ver. Dört sesli heceler. Türk-yurt-kurt.

3 Ünlü Harfler Ses yolundan hiçbir engele çarpmadan çıkan, tek başına söylenebilen seslere ünlü(sesli) denir. Dilimizde 8 ünlü harf vardır. Çıkış sırasında konuşma organlarının aldığı duruma göre gruplandırılırlar.

4 Ünlü Harfler Dilin durumuna göre: Dudakların durumuna göre:
Kalın ünlüler: a – ı – o - u İnce ünlüler: e – i – ö - ü Dudakların durumuna göre: Düz ünlüler: a – e – ı - i Yuvarlak ünlüler: o – ö – u - ü Ağız boşluğuna göre: Geniş ünlüler : a-e-o-ö Dar ünlüler : ı-i-u-ü

5 Küçük Ünlü Uyumu Düz ünlüden sonra düz ünlü gelir:
Deniz: e ve i düz uyar Balık: a- ı düz uyar Yağmur: a düz u yuvarlak uymaz Yuvarlaktan sonra düz geniş(a-e) ya da yuvarlak dar(u-ü) gelir Yolcu:uyar Ürkek: uyar Koro:uymaz


"Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları