Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar."— Sunum transkripti:

1 MUHAMMED KUZU

2 DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar olmamız gerekir.Çevremizdeki ve vücut içindeki değişmeleri algılayabilmemizi sağlayan yapılara DUYU ALMAÇLARI adı verilir.Duyu almaçları.bulundukları organların dışa açılan yüzeylerine yakın olduğu bölgelerde yer alan özel yapılardan oluşur. Çevremizde meydana gelen değişiklikler duyu almaçlarıyla algılanır ve merkezi sinir sistemine sinir hücreleriyle ulaştırılır. Çevremizdeki uyarıları alabilecek organlar DUYU ORGANLARI olarak adlandırılır.Vücudumuzdaki duyu organlarıyla tat,koku,dokunma,görme ve işitme ile ilgili uyarıları algılarız.

3 1. GÖZ Göz,görmemizi sağlayan beş duyu organımızdan biri olduğu gibi.Göz yapısı birçok tabakadan meydana gelir.Görme işleminin gerçekleşebilmesi için göz kısımlarının doğru çalışması ve sinyalleri beyine iletmesi gerekir.

4

5 2.BURUN Burun boşluğu-burun iki delik ile delik ile dışarı açılır.Deliklerin iç yüzeyi tüyler ve mukus denilen sıvı ile kaplıdır. Burun sıvısı ise tozları ve mikropları kendine yapıştırarak içeri girmelerini engeller.Ayrıca havanın nemlenmesine katkı sağlar. Burun delikleri burun boşluğuna açılır.Burada hava akciğerlere ilerlerken koku alma sinirleriyle temas eder. Sarı bölge-koku alma sinirlerinin yoğun olduğu bölgedir. Sinüs-Kafatası kemiklerindeki boşluklardır. Nasıl koku alırız- 1.Koku tanecikleri yayılır 2.Hava burundan içeri alınır 3.Koku sinirleri koku uyarısını beyine ulaştırır 4.Beyindeki koku alma merkezi kokuyu algılar.

6

7 3.DİL Dilin görevleri-  Tat almamızı sağlar.  Konuşmamızı sağlar.  Sindirime yardım eder.  Yiyeceklerin yutulmasına yardım eder. *dilin her bölgesi her tadı algılayabilir. Tat tomurcuğu-dilimizde bulunan ve tadı algılamayı sağlayan bölümlerdir. Bir tadın algılanabilmesi için tükürük sıvısında çözünmesi lazım, eğer ağzımızın içi kuru olsaydı tat alamazdık. Tat türleri-  Acı  Ekşi  Tuzlu  Tatlı

8

9 4.DERİ Vücudumuzun dış kısmında,vücudumuzu örten bir deri tabakası bulunur.Birçok görevi olan deri,aynı zamanda dokunma duyusu organımızdır. Deri tabakası,üst ve alt olmak üzere iki bölümden oluşur ÜST DERİ Derinin üst yüzeyinde oluşan çizik,sürtünme gibi basit yaralarda kanama görülmez. Derinin en üst kısmına üst deri adı verilir.Dış-üst- tarafı yassı ve ölü hücrelerden oluşan ve iç Kısmına göre daha sert olan bir tabaka ile örtülüdür.Bu tabaka,derinin alt kısımlarını korumakla görevlidir. ALT DERİ Alt deri,üst derinin altında yer alır ve kan damarları ile sinir hücreleri bakımından zengindir. Alt derideki kan damarları ve ter bezleri vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlar.Ter bezleri boşaltım olayına da yardımcı olur.Yağ bezleri ise salgıladıkları yağlarla derinin yumuşak kalmasını sağlar.Vücudumuzun her bölgesi, dokunmaya eşit duyarlılıkta değildir.

10

11 5.KULAK Başımızın her iki,yanında şakak kemikleri içindeki oyuklara yerleşmiş olan kulaklarımız,işitme duyu organımızdır. DIŞ KULAK-  dış kulağın görevi,ses dalgalarını toplama ve onları yönlendirerek orta kulağa iletmektir.Dış kulak-kulak kepçesi,kulak yolu ve kulak zarından meydana gelmiştir.  ORTA KULAK- Kulak zarı ile iç kulağın başlangıcı olan oval pencere arasında kalan kısımdır. Orta kulak içerisinde çekiç,örs ve üzengi kemikleri bulunur. İÇ KULAK- İç kulakta,hem kulak zarı hem de denge duyusu ile ilgili yapılar bulunur. Oval pencere ile başlayan iç kulakta,kendi aralarında bağlantı olan kanallardan oluşmuş salyangoz vardır.Salyangozun içi sıvı ile doludur ve içinde ses uyarılarını algılayan yapılar bulunur.

12

13 Duyu organlarımız vücudumuzun çok önemli bölgeleridir,eğer duyu organlarımız olmasaydı tat,koku,hissetme duyma ve görme gibi işlemleri gerçekleştiremezdik.

14 -SON-


"MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları