TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
FİNANSAL ANALİZ.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İKTİSAT Girişimcilik - Değirmenin Suyu Nereden Gelecek? -
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Duran Varlıklar Rasyosu
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
MALİYET MUHASEBESİ.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Tedarikçi Firma Sunumu
Dikey yüzdeler analizi
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
Menkul Kıymet Borsaları
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
Rabia BORAZANCI.
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Tarihçesi
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Bankacılık Sistemi.
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
Kooperatiflerin Finans Kaynakları
Bir Kooperatifin Başarısının Ölçümü
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Bölüm 6. Pazarlama karması (stratejiler)
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI

KOOPERATİFÇİLİKTE EĞİTİM SORUNU Eğitimin öncelikle halkın eğitimi ile başlaması gereklidir. Halkın, Ülkemizde kooperatifçiliğe olan olumsuz bakış açısı mutlaka silinmelidir. Buda öncelikle eğitim ve daha sonrada başarılı kooperatiflerin halka takdimi ile olacaktır. Daha sonra ise, kooperatif çalışanları ve kooperatif yöneticilerinin eğitimi gelmelidir. Kooperatif çalışanları; kooperatif muhasebesi, vergilendirme, işletmecilik bilgileri ile, Kooperatif yöneticileri ise; üst örgütlenme bilincinin geliştirilmesi, ortak-kooperatif ilişkisinin geliştirilmesi çabaları konusunda ve kooperatif işletmeciliği konusunda bazı Temel bilgilerle donatılmalıdır. 31.12.2018

KOOPERATİFLERDE ÜST ÖRGÜTLENME SORUNU Kooperatiflerin üst örgütlenmesi iki açıdan önemlidir. Bunlardan birisi ve en önemlisi piyasa rekabetini daha kuvvetli oluşturabilmek içindir. Diğeri ise siyasette baskı grubu oluşturma ve kooperatifçilik lobisi oluşturma çabalarına katkıda bulunmak içindir. Bugün ülkemizde kooperatiflerin federatif örgütlenmeleri son derece zayıftır. 59.000 birim kooperatifin sadece 15.000 adedi bir üst birliğe üyedir. 450 kooperatif üst birliğinin ise sadece 13 tanesi Türkiye Milli Kooperatifler Birliğine üyedir. Tarım Satış Kooperatiflerinden, FİSKOBİRLİK ve KAYISIBİRLİĞİN dışındaki diğer üst birliklerin Milli Birliğe üye olmaması son derece büyük bir eksikliktir. 31.12.2018

KOOPERATİFLERDE DENETİM SORUNU Hangi tür işletme olursa olsun işletmelerde denetim yönetimin vazgeçilmez unsurlarındandır. Denetim, kooperatif yöneticisinin başarısını test etmesi ve alınması gerekli önlemler için son derece gerekli bir faaliyettir. Ayrıca birde kooperatif ortaklarının menfaatleri açısından önemi var ki oda eksikliğinde hukuksal olarak olarak sorunlara neden olmaktadır. DENETİMİ KİM YAPACAK SORUSU KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR. Denetimin bağımsız organlar tarafından ve hem de Kooperatif üst birlikleri tarafından yapılması denetimin sağlıklı işlemesi açısından en iyi yoldur. Devletin binlerce kooperatifi denetleyecek ne elemanı ve nede maddi gücü bulunmaktadır 31.12.2018

KOOPERATİF İŞLETMELERDE YÖNETİM SORUNLARI  Kooperatif işletmelerde yönetim sorunları, kooperatif işletme faaliyetlerinin bütçelenmesi- fiyatlandırılması ve fazlaların(karların) kullanımı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kooperatiflerde bütçe hazırlama diğer tip işletmelere göre farklılıklar arz etmektedir. Bu farklılıklar kooperatif işletmenin temel özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kooperatif bütçesi iki faklı kısma ayrılmıştır. Kooperatif Bütçesi Kooperatifin sabit varlıklarının Bütçelenmesi/Finansmanı Kooperatif işletme faaliyetlerinin bütçelenmesi/fiyatlandırma 31.12.2018

KOOPERATİFLERDE BÜTÇELEMEYE VE FİYATLANDIRMAYA GENEL BİR BAKIŞ 1)SABİT VARLIKLARIN BÜTÇELENMESİ Kooperatifler kuruluşu aşamasında sahip olacağı sabit varlıkların finanse ederken çoğunlukla büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar büyük oranda kooperatif hukukundan kaynaklanmaktadır. Oysa, Ortakların sabit varlıklara katılımı eşit olmalıdır. Bir başka değişle sabit sermayenin toplam değeri muhtemel ortak sayısına bölünerek bir ortaklık payı tespit edilmelidir. Sabit varlıkların değeri zaman içerisinde farklılık gösterecektir. Bu nedenle daha sonra ortak olacakların ödemek zorunda kalacakları sermaye payı da yükselecektir. 31.12.2018

2) İŞLETME GİDERLERİNİN BÜTÇELENMESİ/FİYATLANDIRMA İşletme giderlerinin bütçelenmesi hizmetin fiyatlandırılması ilraynı anlamdadır. Hizmetin fiyatlandırılması sabit varlıkların bütçelenmesi gibi her ortağın eşit katılımı ile gerçekleşemez. Burada her ortak kooperatif faaliyeetlerinden yararlanma oranına göre işletme giderlerine katkıda bulunacaktır. Bunun için aşağıdaki örnekler kooperatif tiplerine göre ayrı ayrı verilmiştir. Tedarik hizmeti veren bir kooperatif için; Ortağa satış fiyatı=Kooperatife mal oluş + doğrudan işletme + güvenlik marjı(fazla) Fiyatı giderleri Pazarlama hizmeti veren bir kooperatif için; Ortaktan alış fiyatı=Mamulün piyasa - doğrudan işletme - güvenlik marjı fiyatı masrafları Kredi kooperatifi için faiz oranının tespiti; Ortağın ödeyeceği=Mevduata ödenen + doğrudan işletme + güvenlik marjı Faiz Faiz masrafları (Kredi kooperatifi için yapılan açıklama ülkemiz kredi kooperatifçiliğine uygun değildir. Ancak olması gereken ve Tarım kredi kooperatiflerimizin çalışma şekli budur. 31.12.2018

KOOPERATİF İŞLETMELERDE OLUŞAN FAZLALARIN KULLANIM SORUNU Kooperatif işletmenin yıl sonunda faaliyetleri nedeniyle bir fazla(kâr) oluşturması doğaldır. Bunu oluşturmadan uzun yıllar ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Ancak sorun bu fazlanın oranı ve bunun kullanım şeklidir. Oluşan fazla yatırıma dönüştürülmüş olabilir Buradaki sorun, oluşan fazlanın ortak üreticiden alınan paylar olması ve bu paylarda kooperatifle çok iş yapan ortağın katkısının yüksek olması gerçeğidir.Bu nedenle,Kooperatifte oluşacak sermaye birikimi büyük oranda aktif üyenin katılımı ile gerçekleşecek ve aktif olamayan üyede bundan yararlanacaktır. KOOPERATİFTE SERMAYE BİRİKİMİ OLMALI ANCAK BUNA HER ORTAK EŞİT ORANDA KATILMALIDIR Oluşan fazlalar geçmiş yılların fazlalarının kapatılması için kullanılabilir Bu durumda kooperatif ile yoğun ticari ilişki içinde bulunan ortağın sayesinde zararlar telafi edilmiş olur. Zararların oluşumunda, kooperatif ortaklarının kooperatife ticari anlamda ilgi göstermemelerinin büyük etkisi olabilir. Bu nedenle, aslında zararların kapatılmasında külfete katlanması gereken aktif ortaklar değil kooperatif ile ticaret yapmayan ortaklar katlanmalıdır. 31.12.2018

Fazlaların kullanım sorunu(devam) Oluşan fazlalar bir bankada bekletilebilir; Bankadaki mevduat faiz oranı ülkedeki enflasyon oranının kesinlikle altındadır. Aradaki bu fark bankacılık kesiminin gelirini oluşturur. Kooperatifçiler faiz oranlarına aldanıp kooperatif fazlaları mevduatta bekletmemelidir. Fazlalar sahiplerine mutlaka ödenmeli ve hatta bu ödeme yılda bir defaya mahsus olarak yıl sonunda değil, mümkünse yılda birkaç kez ödenmelidir. Bu özellikle fiyat artışlarının yüksek olduğu ülkelerde ülkeler için son derece önemlidir. 31.12.2018