Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI"— Sunum transkripti:

1 TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

2 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatif ilkeleri son olarak 1995 yılında ICA tarafından 7 tane olarak saptanmış olup; Gönüllü ve Serbest Giriş İlkesi Ortağın Demokratik Yönetimi İlkesi Ortağın Ekonomik Katılımı İlkesi Özerklik ve Bağımsızlık İlkesi Eğitim, Öğretim ve Bilgilendirme İlkesi Kooperatifler Arası İşbirliği İlkesi Toplumsal Sorumluluk İlkesi

3 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatiflerle, sermaye şirketleri arasındaki farklar; Sermaye şirketleri, şirkete ortaklar tarafından yatırılmış olan sermayeye olabildiğince fazla kar sağlama amacını güder. Kooperatiflerde amaç bunun tümüyle karşıtıdır.

4 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatiflerle, sermaye şirketleri arasındaki farklar; Sermaye şirketlerinde elde edilen karlar sermaye sahiplerine dağıtılır. Kooperatiflerde ise elde edilen karlar, ortaklara sermayelerinden dolayı verilmez. İşletme fazlası kooperatifle alış veriş yapan ortaklara dağıtılır.

5 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatiflerle, sermaye şirketleri arasındaki farklar; Sermaye şirketlerinde kar ortaklara şirketteki sermayelerin miktarına göre paylaştırılır. Kooperatiflerde ise işletme fazlaları, ortakların kooperatifle yapmış oldukları alış veriş oranına göre paylaştırılır. Buna risturn denir.

6 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatiflerle, sermaye şirketleri arasındaki farklar; Bir anonim şirkette ortaklar birbirlerini tanımayabilir. Böyle bir şirkette hisse senetleri herhangi bir mal gibi serbestçe alınıp satılabilir. Kooperatiflerde ise ortaklık senetleri ancak kooperatife satılabilir ve ancak kooperatifin rızası ile başka birine devredilebilir.

7 KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ, KOOPERATİF VE SERMAYE ŞİRKETİ ARASINDAKİ FARKLAR, ÖZEL SEKTÖR KARŞISINDA KOOPERATİFLERİN DURUMU, DEVLET VE KOOPERATİFLER Kooperatifler özel sermaye işletmelerinin tekelleşerek veya başka nedenlerle normal haklarından fazla kazanmalarına karşıdırlar. Buna engel olabilmek için çok defa o işletmelerin yerine geçmeye çalışırlar.


"TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları