Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kooperatiflerin Finans Kaynakları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kooperatiflerin Finans Kaynakları"— Sunum transkripti:

1 Kooperatiflerin Finans Kaynakları
Ünite-3 Bölüm -2 Kooperatif Bankaları Kooperatiflerin Finans Kaynakları

2 KOOPERATİF BANKALARI Mevduat Sahiplerinin Ve Ortakların Mülkiyetinde Olan Ve Kooperatif Şeklinde İşletilen Bankalardır. Kooperatif Bankası Mevcut Kooperatiflerin Üst Örgütleri İle Finansman Güçlerini Birleştirdikleri Ve Gerek Kooperatiflere Gerekse Ortaklarına Hizmet Veren Bankalardır. Yabancı Sermayeye İhtiyacı Yoktur. Gücünü Ortaklarından Alır. Bu Bankalar Ortaklarının Her Türlü Bankacılık Hizmetlerini Karşıladıkları Gibi Kooperatiflerinde Sermayelerini En İyi Şekilde Kullanılmasını Ve Yönetilmesini Sağlarlar.

3 Ekonomik Yönden Zayıf Olanların Birleşmesinden Ve Dayanışmalarından Doğan Güçle Ortak Amaçlarına Ulaşmak Ana Amaçtır. Ekonomik Ve Sosyal Güçlüklerini Yenebilmek Veya Varlıklarını Ve Birliklerini Sürdürebilmek İçin Oluşturdukları Örgütlerin Yada Üst Örgütlerinin Ortaklarına Ödünç Vermek Ve Kimi Zamanda Borçlandırma Kefalet Ödeme Geri Ödeme Yol Ve Yöntemlerini Bulmak Suretiyle Kooperatifler Ve Ortaklarının Ödemelerinde Kolaylıklar Sağlayan Yasal Kurumdur. Yapı Olarak Diğer Kooperatif Örneklerinin Bankacılık Kısmıdır. Ana Özelliği Finansman Yönetim Ve Denetimine Egemen Olmasıdır. Çift Taraflı Sorumluluk Vardır.Kaynakların Nereden Sağlandığı Nereye Harcandığı Yönünde Denetim Vardır.

4 Kooperatif bankaları ülkede en küçük yerleşim birimine bankacılık hizmetleri götürürler. Bu yönüyle kamu menfaatleri çerçevesinde ülkedeki finans yönetiminin de en büyük güvencesi ve destekçisidirler. Çünkü kooperatif bankalarını gücünü kooperatif yatırımlarından ve onlara güç katan ortaklarından almaktadırlar. Kooperatif bankalarının hizmet politikaları içinde ortakların menfaatleri ve beklentileri ön plandadır. Zaten karar mekanizmalarında onların yer almaları aksi bir duruma müsaade etmeyecek konumdadır. Özel bankalardan alınacak krediler ile sosyal amaçlı bir kooperatifçilik yapmak mümkün değildir. İnsanı ve ortağını dikkate almayan bir kooperatifinde özel bankadan alacağı krediler ile gerçek anlamda kooperatifçilik faaliyeti sürdürmesi mümkün değildir. Bulundukları bölgeye hizmet mecburiyetleri ve öncelikleri

5 KOOP BANKALARI ANA AMAÇ
Faiz haddini düşürmek Küçük esnafa dar gelirlilere üye ortaklara kolay kredi almalarını sağlamak Üyelerine kredi konusunda tavsiyelerde bulunmak Üyelerinin birikimlerini değerlendirmek Mevduat Toplamak) Kooperatif bankasına asıl ayrıcalık kazandıran özellik bankanın yönetiminden finansmanına kadar ortakların egemen olmasıdır.

6 Kooperatiflerin Finansmanı
İÇ FİNANSMAN KAYNAKLARI A) Ortaklık payları B) Yedek kaynaklar C) Dağıtılmayan Risturnlar D) Özel olarak oluşturulan fonlar E) Ortaklardan sağlanan diğer kaynaklar YABANCI KAYNAKLAR A) Devletten Alınan Borçlar B) Finans kurumlarından alınan borçlar C) Ortaklardan alınan borçlar D) Tahvil Yöntemi

7 A) Ortaklık payları: Kooperatife ortak olurken ana sözleşme gereği konulan sermaye.
B) Yedek kaynaklar: Yıl sonu gelir gider farkından ayrılan miktarlardır.Yedek akçelerin en önemli özelliği, kooperatifin herhangi bir sermaye maliyetine katlanmadan sahip olduğu bir finansman kaynağı olması ve özkaynak sermayesini oluşturmasıdır. C) Dağıtılmayan Risturnlar: Genellikle kârın (risturnun) bir kısmının yada tamamının ortaklara dağtılmayarak ayrı bir yedek akçe meydana getirilmesi şeklinde olmaktadır. D) Özel olarak oluşturulan fonlar; Özel olarak oluşturulan bu fonlar, kooperatifin belirli bir giderini karşılamaya yöneliktir. ve net kârdan ayrılır.Nerelerde kullanılacağı önceden bellidir.Ana sözleşmede özel şartları vardır. E) Ortaklardan sağlanan diğer kaynaklar:Ortaklardan sağlanan diğer kaynakların, en önemlisi ortakların yapacağı ek ödemelerdir. Kooperatifler bu şekilde, finansman kaynaklarının, işletmenin iç finansmanını karşılayamadığı durumlarda, çeşitli şekillerde borçlanarak sermaye elde etme yoluna gitmektedir.Ortaklardan alınan bu borçlar diğer borçlara göre avantajlı yönleri vardır. Çünkü bu borçların faizleri düş ük olmakta ve ortaklar kooperatife daha fazla bağlamaktadır.

8 DIŞ KAYNAKLAR Devletten, finans kurumlarından, ortaklardan, kooperatifin ortaklarından ve tahvil çıkarma yöntemiyle sağlananan finans kaynaklarıdır. Yabancı kaynak olarak görülen uluslararası kuruluşların özel fonları , kooperatifçiliği geliştirmek ve bazı ekonomik, sosyal politikaların gerçekleşmesini sağlamak için, Uluslararas Kooperatifler Birliği (ICA), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararas Çalışma Teşkilatı (AID) gibi kuruluşların kooperatiflere gerek karşılıklı, gerekse karşılıksız yaptıkları yardımlardan oluşmaktadır.


"Kooperatiflerin Finans Kaynakları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları