İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
Advertisements

Diz osteoartriti için medikal sülük uygulanmasıyla ilgili randomize kontrollü bir çalışma Arş. Gör. Dr. Hüseyin Nejat Küçükdağ KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği.
KRONİK LENFOSİTİK LÖSEMİ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
-Hbsag(hepatitis B surface antigen): Serumda, daha az sıklık ve konsantrasyonda tükrük, süt, beyin-omurilik sıvısı (BOS), semen, vajinal salgı gibi vucut.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 11 Mart 2016 Cuma İnt. Dr. İpek Sarıkaya İnt.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
VAN UÇMAYI SEVDİ, UÇAK VE YOLCU SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR…. TÜRKİYE'DE Kİ TÜM HAVALİMANLARINDA OLDUĞU GİBİ VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA Kİ YOLCU,
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
PNÖMONİ.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Zırhlı Polis Aracının Devrilmesi İle Oluşan Yaralanmaların İncelenmesi Investigation of the Injuries Caused by the Overthrow of Armored Police Vehicle.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
HCL.
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
BAŞKANLIK ve PARLAMENTER REJİMLERDE İŞÇİ HAKLARI VE İNSANİ GELİŞME
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
Kesikli Olasılık Dağılımları
Hasta Taşıma Aracı Kavramsal Tasarımı
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
ABD İÇ GİYİM PAZARI Kaynak: statısta.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
MİYELODİSPLASTİK SENDROMDA SİKLOSPORİN’İN ETKİNLİĞİ Mehmet Rami Helvacı*, Hasan Kaya*, Atilla Yalçın** *Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları.
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
ESNEKLİK Belgin Akçay.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Etki Büyüklüğünü Hesaplama Örneklerle Gpower.
DR. ÖNDER YILMAZ
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Nitel Araştırmalar.
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi:

Özet: Otoimmün sitopeni primer immün yetmezlikli hastalarda kolayca tanımlanabilen fakat tedavisi zor olabilen bir tablodur. Biz immün yetmezlik tabloları olan (yaygın değişken immün yetmezlik, Wiskott-Aldrich sendromu, immün yetmezlik ile kombine otoimmün lenfoproliferatif sendrom, combine immün yetmezlik) 8 çoukta ortaya çıkan otoimmün sitopeni(otoimmün hemolitik anemi,trombositopeni,nötropeni) 1 ile 3 doz arasında değişen Rituximab (antiCD20) ile tedavi ettik.

Tedaviye %90 oranında yanıt alındı. Fakat relaps oranı yüksekti (%78) Tedaviye %90 oranında yanıt alındı. Fakat relaps oranı yüksekti (%78). Sonuç olarak Rituximab immün yetmezlikli çocuklarda otoimmün sitopeni için efektif bir tedavi fakat tedavinin tekrarlayan dozuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Otoimmün Sitopeni primer immün yetmezlikli hastalarda sık rastlanan bir tablodur. Steroid, splenektomi, anti-D ve intravenöz immünoglobulin tedavide ilk aşamada kullanılmakta fakat yetersiz cevap ve tedaviye bağlı ciddi yan etkiler görülmektedir.

Rituximab CD20 antijenine spesifik insan IgG1/k monoklonal antikordur ve in vivo B lenfosit tüketimini indükler. Rituximab kullanımı immün sistemi yeterli ve kemik iliği transplatasyonu sonrası ortaya çıkan otoimmün sitopeni tedavisinde kullanılırdı. Bazı araştırmalar primer immün yetmezlikli çocuklarda da kullanılabileceğini gösterdi.

Ocak 2002 ve Mart 2006 tarihleri arasında Rituximab tedavisi alan otoimmün sitopenisi olan primer immün yetmezlikli çocuklar eczane kayıtları yoluyla tanımlandı. Hastaların tüm detayları, tedavi endikasyonları ve tedaviye yanıtları tablo-1 de verildi. Standart tedavide Rituximab haftalık intervallerle 375 mg/m2 den infüzyon şeklinde verildi. Yanıt olarak otoimmünhemolitik anemide Hb için 80 g/l, otoimmüntrombositopenide trombosit sayısında 50x109 /l ve otoimmünnötropenide nötrofil sayımında 10x109 /l artış gözlendi.

Sekiz hasta (5 erkek 3 kız; yaşları 3 ay ile 15 yaş arasıda, ortalama 7 yaş) çalışmaya alındı.Bunların ikisi yaygın değişken immün yetmezlik, ikisi Wiskott-Aldrich sendromu, ikisi otoimmün lenfoproliferatif sendrom, bir tanesi kombine immün yetmezlik, bir tanesi de tanımlanmamış immün yemezliği olan hastalardırdı. Yedi çocuk önceden yüksek doz IVIG ve/veya steroid tedavisi almıştı,ancak çok az veya hiç yanıt alınamamıştı.8.hastada steroide daha önceden yanıt alınmıştı.

Sekiz hasta 21 sitopeni için (5 otoimmün hemolitik anemi, 10 otoimmün trombositopeni ve 6 otoimmün nötropeni) için 14 doz Rituximab aldı. Tüm çocuklarda B hücre sayısı sistematik olarak izlenemedi ve B hücre tüketim hızına yanıt süresiyle ilişkilendirebilmek için veriler yetersizdi. B hücre yüzdeleri için tedaviden önceki 5 aylık seviyelere bakıldı. Önemli bir enfeksiyon geçirmemişlerdi. Ancak bütün çocuklar rituximab başlandığı zaman immünglobulin almıştı.

6 çocuk her uygulama için 4 doz rituximab aldı 6 çocuk her uygulama için 4 doz rituximab aldı.Bir çocuk bir uygulama için 3 doz aldı.Bir çocukta da ilk uygulamada 3 doz verildi ancak infüzyon sonrası rahatsızlık oldugu için 2 ve 3.uygulamada tek doz verildi.

Sekiz hastanın yedisinde Rituximabın ilk uygulamasında full yanıt alındı. Antitrombosit antikorsuz Wiskott-Aldrich sendromlu bir hastada otoimmünhemolitik anemiye yanıt alındı, ancak trombositopenisi devam ediyordu. Ortalama yanıt süresi üç hafta idi (1-12 hafta).

Bir hastada tedaviden 24 hafta geçmesine rağmen henüz relaps yoktu Bir hastada tedaviden 24 hafta geçmesine rağmen henüz relaps yoktu. Kemik iliği transplantasyonlu bir hastada relaps değerlendirilemedi. Kalan altı hastada ortalama 53,5 haftada relaps gelişti. Bu altı hastanın dördünde ikinci doz Rituximab verildi. Tanımlanmamış immün yetmezliği olan bir hastada yanıt yetersizdi ve kemik iliği transplantasyonu uygulandı. Diğer üç hastanın ortalama yanıt süresi ikinci doz tedaviden sonra 4,5 haftaydı. Bir hasta da tedaviden sonra 85 hafta içerisinde relaps görülmedi. Diğer iki hastada 52. ve 85. haftalarda relaps görüldü.Bunlara üçünçü doz uygulandı ve relaps görülmedi.

Sonuç olarak; Rituximabla sitopeniye yanıt %90 ve yanıt alma süresi ortalama 3 hafta idi. Ancak sitopenilerin %78 inde ortalama 53 haftada (7-85 hafta) relaps görüldü. Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi: