İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ. Mega Yatlar ve geleneksel yelkenli tekneler aynı denizlerde farklı iki oluşumdur. EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Coğrafya Performans Ödevi
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 8 Aralık 2016, İstanbul.
TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
ENDÜSTRİYEL DANIŞMAN ASI SOYADI
Makro İktisat.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
YATIRIM HARCAMALARI.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Finansal sektöre bakış 2018
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre teknikeri kimdir?
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre teknikeri kimdir?
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİDEKİ YERİ Nermin GÜVEN BÖLÜM: TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YÖNETİM EKONOMİSİ DERS:TÜRKİYE EKONOMİSİ VE GÜNCEL SORUNLARI 1. DÖNEM

İÇERİK : İNŞAAT NEDİR İNŞAAT SEKTÖRÜ,SORUNLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SORUNLARA ÇÖZÜMLER İNŞAAT SEKTÖRÜ VE EKONOMİ

Karada veya suda yapılan tüm bina, yol, köprü, baraj, kanalizasyon vb Karada veya suda yapılan tüm bina, yol, köprü, baraj, kanalizasyon vb. tesislerin yapım çalışmalarına İNŞAAT denir.

Örneğin, Osmanlı’nın “Camileri”, Hindistan’ın “Tac Mahal’i” Çin’in “Çin Seddi” vb. Bu eserler ne kadar eski zamanda olsa da bu sektöre ekonomik ve teknik olarak ne kadar önem verildiğini göstermektedir.

İnşaatların proje dizayn ve idaresi genellikle ilgili yapı müdürü (yapı kontrol müdürlüğü) tarafından yerine getirilir.Dünya üzerindeki bu alanda lider olan kuruluşlar Çin’in CRCC , İspanya’nın ACS ve Fransa’nın Vinci isimli şirket gruplarıdır.

.Şantiyelerdeki tüm görevlerin bir uzman tarafından yerine getirilmesi gereklidir

* En önemli inşaat malzemeleri, alçı, duvar kaplaması, çimento, beton, demir aksam, ahşap, plastik ayrıca taş ve kilden oluşmaktadır. * İrlanda’nın CRH ve Lüksemburg’un ArcelorMittal firmaları bu malzemelerin en önemli üreticileridir. *İnşaat malzemeleri açısından ana kategoriler içinde paletli ekskavatörler ve dozerler, tekerlekli taşıyıcılar, greyderler, hava çalışma platform ve vinçleri yer alır. * Amerikan merkezli Caterpillar, Japonya’nın Komatsu ile İsviçre’nin Volvo şirketleri de inşaat malzemeleri alanında sektörün büyük oyuncularını oluşturmaktadır.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER: * Ekonomik dalgalanmaları fırsat bilen bazı sektörler; demir fiyatını 700 -1080 tl’ye hazır beton fiyatlarını 60/ 90-95 TL olarak çıkardılar. Konut kredi faizleri 1.06/1.90 ‘a çıktı…. İnşaat sektöründeki maliyetler yüzde 30-40 arttı. Elinde milyonlarca dolarlık iş makinesi ve inşaat ekipmanı-bünyesinde yüzlerce personel çalışan inşaat şirketleri ise bu çarkı zararına da olsa çevirmek zorundalar.

İnşaat demiri ithalatına uygulanan yüzde 15 Gümrük Vergisi ile çimento ithalatına uygulanan Gümrük Vergisi AB ülkelerinde olduğu gibi tamamen kaldırılmalıdır ,yeşil alanlara teşvik , denetim , ses gürültüsünün kısa olması gibi… çözümler dikkate alınmalı

İnşaat sektörü, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ekonomik büyümede çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu konu şimdiye kadar birçok araştırmacı tarafından incelenmiş ve inşaat sektörünün ekonomik büyüme ile yakın bir şekilde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye’nin 1987-2010 dönemi verileri kullanılarak yapılan bu çalışmada, kamu ve özel sektör inşaat yatırımları ile ekonomik büyüme arasında sistematik bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27, Sayı: 4, 2013

Sadece Türkiye’de değil; Dünya ekonomisine de yön vermekte olan  İnşaat Sektörü kendi içinde de geniş alanlara yayılmıştır. Ekonomiye yön vermesinin ana nedeni; kendi içinde pek çok sayıda alt sektör gurupları barındırmış olması ve çok farklı uzmanlık alanlarını aynı çatının altında birleşmesidir.

Bu sebeple inşaat firmalarını , inşaat sektörünü etkileyen unsurlar dünya ekonomisini de etkilemektedir.

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME); Apartman, ev, diğer (Ticari, idari, okul, sıhhi yapılar) ile apartman ve evin toplamından konut, konut ile diğer toplamından ise bina yapı tipleri olarak hesaplanmaktadır.

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) maliyet grupları; İşçilikler (ustalıklar, usta yardımcılıkları ve diğer işçilikler), makineler, genel inşaat malzemeleri (esas inşaat gereçleri, patlayıcı ve yanıcı gereçler, ahşap inşaat gereçleri, madeni gereçler, kaplama gereçleri, boya cila izolasyon gereçleri, cam ve benzeri gereçler, diğer inşaat gereçleri ve kapı pencere doğrama madeni aksamı) ve tesisat malzemelerinden (sıhhi, kalorifer, müşterek ve elektrik tesisatı) oluşmaktadır.

İnşaat sektörü, dolaylı etkileri de dikkate alındığında, Türkiye ekonomisinin en büyük ve en öncü sektörleri arasında yer alıyor. 2001 sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan dezenflasyon (fiyat artış hızının azalması) süreci, faiz oranlarını düşürerek konut kredilerini arz ve talep yönünden artırdı. 1999 Marmara Depremi’nin sağlıklı ve dayanıklı konuta yönelik talebi tetiklemesi, 2000’li yıllarda özellikle yeni konut talebinde görülen canlanmanın bir diğer sebebiydi. Kamu yatırımlarının inşaat sektörünü desteklemesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğündeki kentsel dönüşüm planlarının devreye girmesi, inşaat sektörünün büyüme oranı ve ekonomideki payını artırdı.