Hazırlayan: Harun SÜMBÜL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mastarlar.
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TALEP (İstem).
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Parametrik Olmayan İstatistik
Parametrik Olmayan İstatistik
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
PAZARLAMADA FİYATLAMA
İK MAKALESİ.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Düz hatlar, makaslar & kruvazmanlar için ivmelenme izleme sistemi
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
Ölçü transformatorları
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bellek içi raporlama sistemleri için denormalizasyon uygulaması
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Harun SÜMBÜL Peynirin, Manyetik Özellikli Parçacıklara Verdiği Sinyallerin Ölçülmesi AKADEMİK BİLİŞİM 2011 2-4 Şubat 2011 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA Hazırlayan: Harun SÜMBÜL

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 ÖZET Bu çalışmada, çeşitli peynir tipleri incelenmiş ve bunların, manyetik özellikli parçacıklara karşı verdikleri sinyal değerleri ölçülmüştür. ilk başta farklı boy ve ağırlıklarda 7 adet manyetik özellikli parçacık numuneleri oluşturulmuştur. Daha sonra bu numuneler ayrı ayrı 4 çeşit peynir türü (kaşar peynir, beyaz peynir, krema peynir, tulum peynir) içerisine yerleştirilmiştir. İçerisine parçacık yerleştirilmiş peynirler, bir elektromanyetik sensordan geçirilmiş ve elde edilen voltaj değerleri bir çizelgeye kaydedilmiştir. Böylelikle hangi peynirin içerisindeki manyetik maddelerin tespitinin daha kolay olduğu tespit edilmiştir

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Giriş Küreselleşmeye bağlı olarak rekabetin arttığı günümüz pazarlarında firmaların rekabete da­yanabilmek için sürekli yenilik içinde olmaları ve müşteri istek ve gereksinimlerini çok iyi bi­lerek müşteri odaklı üretim yapmaları zorunlu hale gelmiştir. Ürün hammadde iken, temizlik ve hijyen gösterilmeli ve paketlenip tüketiciye ulaşıncaya kadar da bu konularda azami dikkat gösterilmelidir. Üretim yapılan yerlerdeki makinelerin ve cihazların belirli aralıklarla bakımları yapılmalı ve temizliğine de dikkat edilmelidir. Çünkü gıda maddelerinin yapısında doğal olarak bulunmayan yabancı maddeler arasında yer alan ve çeşitli yollarla gıdalara bulaşan maddelerin bir grubunu oluşturan metal kalıntıları, gıda maddelerinin imalatı ve depolanması sırasında temas ettiği makine ekipman veya paketleme materyallerinden bulaşabileceği gibi, bu maddelerle kirlenmiş olan doğadan hammaddeye bulaşması ile de ürüne taşınabilmektedir.  

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Peynir Çeşitleri Beyaz Peynir Ülkemizde sevilerek tüketilen beyaz peynirin üretimi ilk sırada yer almakta ve üretim miktarı da yıldan yıla artmaktadır. Tarım ve köy işleri bakanlığının 2000 yılında üretilen toplam peynir miktarının %67 ‘sini beyaz peynirin oluşturduğunu bildirmiştir. Türkiye’ de üretilen beyaz peynirler, kimyasal kompozisyonları ve mikrofloraları yönünden incelenmiş peynir mikroflorasında değişimler olduğu ve bu mikrofloranın son ürünün kalitesi üzerinde etkili olduğu saplanmıştır.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Peynir Çeşitleri Tulum Peyniri Türkiye’ nin birçok bölgesinde üretimi yaygınlaşan tulum peyniri, genellikle küçük aile işletmelerinde ve ilkel mandıralarda geleneksel metotlarla üretilmektedir. Üretim sütün bol olduğu mart-temmuz aylarında artmaktadır. Günümüzde tulum peyniri, her kesim tüketicinin beğenisini kazanması nedeni ile yöresel peynirler içinde çok miktarda üretilen ve yüksek fiyatlarda satılan peynirler arasında yer almaya başlamıştır. Buna rağmen üretimde henüz standart bir teknik uygulanmamaktadır. Türkiye’ de, geçmiş yıllardaki kayıtlar ve kayda girmeyen küçük işletmelerdeki üretim dikkate alındığında, yılda 45–50 bin ton tulum peynirinin üretildiği tahmin edilmektedir.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Peynir Çeşitleri Kaşar Peyniri Kaşar; pıhtısı haşlanan, plastik telemeli (pasta-filata) bir peynir olup, taze veya olgun (eski Kaşar) olarak tüketilmektedir. Son zamanlarda, uzun olgunlaşma sürecine gerek duymaması, pide, pizza ve tost yapımında kullanılması ve daha düşük maliyetle üretilebilmesi nedeniyle taze ve düşük yağlı kaşar üretimi daha yaygındır. Bu nedenle, yağı azaltılmış kaşar peynirinde görülen yapısal kusurları düzeltmek amacıyla, üretimde bazı yağ ikame maddelerinin kullanılabileceği önerilmiştir. Kaşar peynirinde olgunlaşma diğer peynirlere oranla daha yavaş seyretmektedir ve bu amaçla proteaz ve lipaz enzimlerinin olumlu sonuçlar verdiği rapor edilmektedir. Krema Peynir Bu ticari olarak üretilen bir peynirdir. Türkiye’nin geleneksel peynirlerinden değildir ama çok lezzetlidir. İçinde Arap zamkı bulunur, bu yapıştırıcı etki yaratır, gevşek bir dokuyla sakız gibi ortaya çıkar. Krakere sürülür, simitle yenir, sos olarak kullanılır.

Uygulama AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Manyetik Özellikli Numunelerin Oluşturulması Bu çalışmada yukarıda bahsedilen peynirlerin içerisine yerleştirilmek üzere çeşitli boy ve ağırlıklarda demir numuneleri oluşturulmuştur. Bu numuneler şekilde görülmektedir.

Uygulama AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Elektromanyetik Sensör Çalışmada, PI (Pulse Induction) Sistem bir elektromanyetik sensör kullanılmıştır. İçerisine demir numuneler yerleştirilen peynirler, ayrı ayrı bu sensordan geçirilir ve sensordan gelen voltaj değerleri ölçülür. Daha sonra bu değerler, yorumlanmak için bir tabloya kaydedilir. Şekil de elektromanyetik sensordan bir parça görülmektedir.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Sonuç ve Öneriler Bu çalışmada 4 çeşit peynir ele alınmış ve bunların hangisinin içerisindeki demir parçacıklarının tespitinin daha kolay olduğu incelenmiştir. Bunun için numuneler oluşturulmuş ve bu numuneler peynir içerisine yerleştirilmişlerdir. Bu durum şekilde görülmektedir. Daha sonra içerisinde demir numune bulunan peynirler sıra ile elektromanyetik sensörden geçirilmiş ve verdikleri voltaj değerleri tablo 1 e kaydedilmiştir.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Sonuç ve Öneriler

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Sonuç ve Öneriler Tablolar elde edildikten sonra, çıkan sonucu daha iyi değerlendirmek için bu veriler bir grafiğe aktarılmıştır.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Sonuç ve Öneriler Şekil 4’deki grafiğe göre içerisinde 2,5mm boyundaki demir parçası için hiçbir peynir çeşidinden yanıt alınamamıştır. Krema ve tulum peynirinin verdikleri tepkilerin birbirlerine yakın oldukları görülmüştür. En az tepkiyi beyaz peynir vermişken, en yüksek değerler kaşar peyniri içerisindeki demir parçacıklarından elde edilmiştir. Yani 4 peynir içinden en kolay metal tespiti kaşar peynirinde olmuştur. En yüksek veriler kaşar peynirinden elde edilmiştir.

AKADEMİK BİLİŞİM 2011 Teşekkürler Harun SÜMBÜL