Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?"— Sunum transkripti:

1 DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

2 Devamsızlık nedir? Devamsızlık, eğitim-öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin okula ya aralıklı gelme ya da hiç gelmeme durumudur.  Devamsızlık sayısının az olması öğrencilerin istekle okula geldiği, öğrenci devamı konusunda öğretmen ve yöneticilerin dikkatli olduğu şeklinde yorumlanabilir. 

3 İki tür devamsızlık vardır:
Aralıklı devamsızlık: Öğrencilerin, eğitim-öğretim görmekte oldukları okullarına bazen gelip bazen gelmemeleri durumunda ortaya çıkan devamsızlık türüdür. Sürekli devamsızlık: Hazır bulunuşluğu yeterli seviyede olmasına rağmen öğrencinin okula hiç gelmemesidir.

4 Aralıklı Devamsızlık Nedenleri
Öğrencinin evinin okula uzak olması Öğrencinin sağlık problemlerinin olması, Okulun ilk ve son haftalarında ders olmaz gibi inanışı Başarı duygusunu yaşayamaması Öğrencilerin, grup psikolojisini yaşama isteğinden dolayı akran gruplarına girebilme ya da akran gruplarında kalabilme isteği Aile içi sorunların neden olduğu psikolojik faktörler Okuldaki sosyal etkinliklerin yetersizliği Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin bir işte çalışması Öğrencilerin gerekli olan araç-gereçlere sahip olamayışı Öğrencilerin okulu ve öğretmenleri sevmemesi Zamanında uyumayan öğrencilerin sabahları uyanamaması Okullarda yaşanan zorbalıklar

5 Sürekli Devamsızlık Nedenleri
Kırsal kesimlerde erken yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi Ailelerin ekonomik yönden iyi seviyelerde bulunmamaları Kırsal kesimdeki çocuklara çobanlık yaptırılması Hasat mevsiminde tarla işleri ile uğraştırılması Öğrencilerden bazısının öğrenim isteğinin olmayışı ve okula karşı isteksizliği, Öğrenci velilerinin taşımalı eğitim, pansiyonlu okullara olumlu yaklaşmaması,

6 Devamsızlık- başarı ilişkisi
Öğrencilerin akademik başarıları ile devamsızlıkları arasında ters yönde bir ilişki vardır. 

7 Devamsızlığın giderilmesi için neler yapılmalı?
Öğrenciyi ilgilendiren herkesle işbirliği içine girilmeli. Üst üste yapılan devamsızlıklarda aileyle iletişime geçilmelidir.Devamsızlık nedeni belirlenmeli ve çözüm yolları aranmalıdır. Okul çevresindeki internet ve oyun salonları ile işbirliği yapılarak, okul saatlerinde bu tür yerlere öğrencilerin girmeleri engellenmeli Hayatında önemli değişmeler olan öğrencilere daha dikkatli ve ilgili davranılmalı Öğrenciler devamsızlık yaptığı zaman devamsızlık nedeni öğrenciyle konuşulmalı ve iyileştirici çalışmalarda bulunulmalıdır.

8 Öğrencilere değişik sorumluluklar verilerek değerli bir birey olduklarının farkına varmaları sağlanmalı Okullarda sosyo-kültürel faaliyetler hazırlanabilir ve özellikle de devam sorunu yaşayan öğrencilerin katılımları sağlanabilir.  Öğrencilere başarma duygusu tattırılmalıdır. Öğrenciyi merkeze alarak dersler işlenmelidir. Sınıf kuralları belirlenirken onlarında görüş ve tutumları dikkate alınabilir. Ekonomik nedenlere dayanan devamsızlıkları asgariye indirebilmek için bu ailelerin sosyal yardımlaşma-dayanışma fonlarından yararlandırılması gerekir. Sınıf ortamında istenmeyen bir davranış meydana gelir ve bu durum gözlenirse öncelikle sorunun kaynağı incelenmelidir. Gerekirse de okul rehberlik servisinden yardım istenilebilir.

9 Sınıflardaki olumsuz koşullar düzeltilmelidir
Sınıflardaki olumsuz koşullar düzeltilmelidir. Yeterli ısısal, işitsel, görsel konforun ve iyi bir iç hava kalitesinin sağlanması gerekmektedir.  Öğrenciler gerek ders esnasında gerekse ders dışında gözlenmelidir. Aynı zamanda sınıf içerisinde ders işenirken de sınıfın tamamına hakim olabilecek bir yerlerde durulmasının daha etkili olduğu düşünülmektedir.  Öğrencilere başarma duygusu tattırılmalıdır. 

10 VELİLER Öğrenciler okula kayıt edildikten sonra, velileri onların devamını sağlamaya çalışmalıdır.Öğrencinin takibini yapmalıdır.

11 Yapılan devamsızlıkların haklı mazeretlere (sevk, rapor, izin belgesi vs.) dayanması durumunda aşırı bir tepki gösterilmemeli,  izinsiz olarak devam etmeyen öğrencilerin devamsızlık nedenleri araştırılmalıdır.

12 BİTTİ TEŞEKKÜRLER…


"DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları