AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Steril Malzemelerin Açılması
Advertisements

SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
YOĞUN BAKIM HİZMETLERİ
MSS® GRUP – Mop Sil Sistemi Copyright©MSS Grup Ltd Şti.
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
Sterilizasyon & Dezenfeksiyon Yöntemleri
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
DENTAL TEMİZLEME ÜRÜN SUNUMU
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZSYON
LOJİSTİK.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
Temel Temizlik Kurallarımız
Basınçlı Kaplar.
MEKANİK VENTİLASYONDA BAKIM
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Sterilizasyonun İzlenmesi
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
STERİLİZASYON, DEZENFEKSİYON
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzolasyon Odalarının Temizliği
Acil Servis Temizliği.
Emel ERAY KAHRIMAN, Azime USLU, Suzan PAMUK, Meral GÜRHAN
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
RADYASYONDAN KORUNMA FIRAT BOZ.
Nötropenik Hastalarda Enfeksiyon Kontrolü
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Endodontide sterilizasyon & dezenfeksiyon - can alıcı tavsiyeler
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
Bakteri- Virus- Mantar
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
KULLANILMIŞ ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI: Aletlerin sterilizasyon öncesi yıkanması, sterilizasyonun en önemli aşamasıdır. Temizlenemeyen hiçbir.
DEKONTAMİNASYON DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
İzolasyon Odalarının Temizliği
HASTANEMİZ  Merkezi Sterilizasyon Ünitesi,ameliyathane,yoğun bakım,acil servis,yataklı servisler ve polikliniklere hizmet vermektedir.  Ameliyat Odası.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ Hazırlayan: yıldız üner Hastaneciyiz.blogspot.com

STERİLİZASYON Tanımı;Cansız maddeler ve nesneler üzerinde bulunan tüm mikroorganizmaların Sporlar dahil öldürülmesi işlemidir. STERİLİZASYON İŞLEMİ KESİNLİK ARZEDER. BİR ALET STERİL EDİLDİKTEN SONRA YA STERİLDİR YA DA DEĞİLDİR…

DEKONTAMİNASYON Sağlık çalışanlarının tıbbi alet yada malzemeye herhangi bir koruyucu araç kullanmaksızın elle dokunması durumunda risk taşımamasıdır.

KONTAMİNASYON tıbbi alet yada malzemenin herhangi bir tıbbi işlem sonucu kirlenmesi durumudur.

STERİLİZASYON ÖNEMİ; 􀁺 Sterilizasyon, hastanede gerçekleşen en önemli işlemlerden birisidir. 􀁺 Enfeksiyon Kontrolü açısından yüksek seviyede etkisi olan alanlardan birisidir. 􀁺 Güvence zinciri, hasta güvenliği açısından en önemli kritik uygulamalardan birisidir.

STERİLİZASYON Ağız ve diş sağlığı tedavi merkezlerinde kullanılacak dental malzemenin uygun tekniklerle steril edilmesi ve standartlara uygun malzemelerle monitörizasyonunun yapılması enfeksiyonların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ 􀁺 Basınçlı buhar(otoklav) 􀁺 Kuru hava sterilizasyon(ETÜV) 􀁺 Düşük ısı metodları 1. Etilen oksit 2. Formaldehit 3. Gaz plazma 4. Gama sterilizasyon

STERİLİZASYON DÖNGÜSÜ

STERİLİZASYON ALETLER STERİL EDİLMEDEN TEMİZLENEBİLİR , ANCAK TEMİZLENMEDEN ASLA STERİL EDİLEMEZ!!!

A-TEMİZLİK-DENETİM Etkili temizlik ile mikroorganizmaların %95-97’nin ortadan kaldırıldığı bildirilmiştir. Manuel olduğu gibi cihazlarla da yapılabilmektedir.

CİHAZLARLA YIKAMA ÇEŞLİTLERİ

YÜKLEME PRENSİPLERİ 1 􀁺 Malzeme malzeme ile malzeme cihaz ile en az 5- 10 cm. mesafe olmalıdır. 􀁺 Kağıt kağıt ile plastik plastik ile karşılık gelmelidir. 􀁺 Cihaz çok sık yerleştirilmemelidir.

YÜKLEME PRENSİPLERİ II 􀁺 Yük mümkün olduğunca aynı malzemeden oluşmalıdır. 􀁺 Bohçalar dikey pozisyonda yerleştirilmelidir.

YÜKLEME PRENSİPLERİ III Büyük paketler alt rafa küçük paketlet üst rafa yerleştirilmelidir.

BASINÇLI BUHAR (OTOKLAV) Özellikleri; 􀁺 134C 3-3,5 basınçlı buhar altında işlemini yapar. Avantajları; 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 􀁺 Çevre ile uyumludur 􀁺 Toksik özelliği yoktur. Dezavantajları; 􀁺 Basınca ve neme duyarlı malzemeler için uygun değildir

Buhar sterilizasyonu Sıcaklık •134 oC •121 oC Süreleri •3-3,5 dk. On vakumlu •15 dk. On vakumlu •30-45 dk. Vakumsuz otoklav

STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ II KURU HAVA STERİLİZASYONU Özellikleri; 􀁺 Bilinen en eski sterilizasyon yöntemidir. 􀁺 Basınçlı buhar olmayan ortamlarda tercih edilebilir. Avantajları; 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 􀁺 Çevre ile uyumludur 􀁺 Toksik özelliği yoktur. Dezavantajları; 􀁺 İşlem uzun sürer. 􀁺 Belirli zaman sonunda malzemelerde deformasyonlar oluşur. 􀁺 Kontrol parametreleri çok güvenilir değildir. 􀁺 Yüksek ısıya dayanıksız malzemeler için uygun değildir.

Kuru ısı ile sterilizasyon Sıcaklık •150 oC •160 oC •170 oC Süre •2,5 saat •2 saat •1 saat

STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ III ETİLEN OKSİT Özellikleri; 􀁺 İyi penetre olur. 􀁺 Renksiz havadan biraz ağır bir gazdır. Avantajları; 􀁺 Isıya hassas malzemeler için tercih edilir. 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir. Dezavantajları; 􀁺 Kanserojen ve toksiktir. 􀁺 Çevre için zarar vericidir. 􀁺 Havalandırma süresi zorunlu ve uzundur.

STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ IV FORMALDEHİT Özellikleri; 􀁺 -19°C’ de kaynar. 􀁺 Renksiz, yanıcı, zehirli ve suda yüksek oranda çözülür. Avantajları; 􀁺 Isıya hassas malzemeler için tercih edilir. 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir. 􀁺 Havalandırma süresi yoktur. Dezavantajları; 􀁺 Kanserojen ve toksiktir. 􀁺 Çap sınırlandırılması vardır. 􀁺 Çevre için zarar vericidir.

STERİLİZASYON KONTROL AŞAMALARI

STERİLİZASYON KONTROL YÖNTEMLERİ 􀁺 Cihaz kontrol 􀁺 Maruziyet kontrol 􀁺 Yük kontrol 􀁺 Paket kontrol 􀁺 Kayıt tutma

I-CİHAZ KONTROL -Cihaz boş iken her sabah bowie&dicke testine tabi tutularak doymuş buhar performası, cihaz içinde havanın var olup olmadığı,buharın cihazın her noktasına etki edip etmediği kontrol edilip belgelenir. Printer çıktıları kayıt dosyasına işlenip kayıt dosyasında saklanır.

Bowie&Dick Test Çeşitleri

II-YÜK KONTROL -İşlem anındaki biyolojik ölümün gerçekleşip gerçekleşmediğini belgeler. Biyolojik indikatör yük ile birlikte işleme tabii tutulur. İşlem sonrası uygun sıcaklıkta inkübe edilir. İnkübasyon sonucuna göre malzemenin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir.

İNKÜBATÖR

III-BOHÇA KONTROL 􀁺 Yük kontrolüne destek veren uygulamadır. Cihaz problemi olmadan lokal problemler olabilmektedir. 􀁺 Bohçanın içine sterilanın yeterince penetre olup olmadığını belgeler. Her bohçada mutlaka kullanılmalıdır. 􀁺 Yükün yanlış teknikle ve sık yerleştirilmesi, standartlara uymayan malzemelerin kullanılmış olması neticesindeki kabul edilmeyen sterilizasyon, bohça içi kontrolde kimyasal indikatörlerle somut olarak belgelemektedir.

KİMYASAL İNDİKATÖR

IV-MARUZİYET KONTROL 􀁺 Sterilizasyonun etkinliği hakkında bilgi vermez. 􀁺 Renk değişikliği ile paketin maruz kalıp kalmadığını somut olarak gösterir. 􀁺 Bohçaları tutturmada yardımcı olur.

MARUZİYET KONTROL KULLANIMI

V-KAYIT KONTROL 􀁺 Tüm basamaklara istenildiğinde geri dönülmesini sağlar. 􀁺 Dökümantasyon araçları, kayıt kartları, etiketleri, saklama dosyaları kullanılabilir.

Sonuç olarak; Sterilizasyon ister merkezi sterilizasyon ünitesi şeklinde olsun, ister klinikler kendi içinde yapıyor olsun ortamın mutlaka steril ortam, temiz ortam ve kirli ortam olarak ayrılması gerekmektedir.

E-DEPOLAMA- DAĞITIM Depolama alanı sterilizasyon alanına yakın olmalıdır. Kullanımda, ilk steril edilip depolanan malzemeler önce kullanılır!!! İLK GİREN MALZEME İLK ÇIKAR

Steril aletleri depolama Steril malzemeler kapalı dolaplarda depolanmalı Depolanma alanının ısısı 23 oC ve nem oranı %30 olacak şekilde yeterli hava akımı sağlanmalıdır Steril malzemeler yerden en az 20cm, tavandan 45cm ve duvardan 5cm uzak olacak şekilde yerleştirilmelidir Malzemeler ezilmeyecek, eğilmeyecek, delinmeyecek şekilde ve tarihlerine göre yerleştirilmelidir Steril malzemeler lavabo, su boruları gibi ıslanmaya neden olan objelerden uzak olmalıdır Sterilzasyon süresi dolan malzemeler tekrar steril edilmeli, sık kullanılmayan malzemeler zaman ve ekonomik kayıplara neden olmamak için gerektiğinde steril edilmelidir Depolanan steril malzemeler etiketsiz, delinmiş, ıslanmış veya yere düşmüşse nonsteril kabul edilmelidir

Steril malzeme saklama süreleri Buhar otoklavında steril edilen çift kat kumaş paketler 1 hafta Buhar otoklavında steril edilen şeffaf paketler 2 ay Formaldehid de steril edilen paketler 3 ay Set konteynırları 2 ay saklanmaktadır

Steril malzeme kullanılırken; Paketin yırtık, ıslak, kirli olup olmadığına Son kullanım tarihine bakılmalı Paket açılırken her iki yönden tutularak paketin içine ve malzemeye dokunmadan uygun mesafeden açılmalıdır.

DEZENFEKSİYON Cansız yüzeylerde kimyasal yöntemlerle patojen mikroorganizmaların öldürülmeleri veya etkilerinin azaltılması işlemine DEZENFEKSİYON bu işlem için kullanılan madde’ye de DEZENFEKTAN denir.

DEZENFEKTAN KULLANIMI Kullanım kılavuzu ve güvenlik formu olmadan hiçbir dezenfektan kullanılmaz. Dezenfektan solusyon kullanım kılavuzundaki önerilere göre hazırlanır. Dezenfektanlar ve diğer temizlik maddeleri hiçbir koşulda karıştırılmaz

DEZENFEKTAN HAZIRLARKEN; Göz koruyuculu maske takmalı Eldiven giymeli Gerek gördüğü taktirde koruyucu önlük giymeli

Mekanik Temizlik (Ön temizlik ): Enzimatik solüsyon, normal su veya deterjan yardımı ile organik kirlerin cerrahi aletler ve yüzeylerden uzaklaştırılması işlemidir.

Organik ve inorganik maddelerin varlığı ve tipi.(Temizlik) :Kan ,mukus,,serum,dışkı, ve doku parçaları organik kir olarak adlandırılır. Organik madde varlığı; aletlerin korozyona uğramasını hızlandırması ve bu organik artıklar mikroorganizmaları çevrelediği için dezenfeksiyonu olumsuz etkileyen en önemli faktörler olarak kabul edilir.

TEŞEKKÜRLER