Maddeler doğada karışık halde bulunur

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.
Advertisements

KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Mastarlar.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Hat Dengeleme.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
karIşImlarIn ayrIlmasI
Program Tasarım Modelleri
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
K UVVET VE H AREKET. K UVVET VE H AREKET İtme ÇekmeBükme Sıkışma Kuvvet ve Hareket KUVVET UYGULUYARAK.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
MADDEYİ TANIYALIM.
FEN VE TEKNOLOJİ.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
MADDELER DOAĞADA KARIŞIKHALDE BULUNUR
Konu : Temas Gerektiren ve Temas Gerektirmeyen Kuvvetler
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Epistase.
Maddenin Tanecikli Yapısı
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLER.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
MADDENİN HALLERİ.
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
FEN BİLİMLERİ 2. ÜNİTE KONU ETKİNLİKLERİ.
Buse özer 6/a Aybüke hoca
MADDELERİN ÖZELLİKLERİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
MADDEYİ TANIYALIM.
İSTASYON YÖNTEMİ.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
3.ÜNİTE TEMAS GEREKTİRMEYEN KUVVETLER MIKNATISLARLA OYNAYALIM
Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
KARIŞIMLAR.
Element, Bileşikler ve Karışımlar
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
Sunum transkripti:

Maddeler doğada karışık halde bulunur Maddeleri fiziksel özelliklerine göre Katı ,Sıvı, Gaz diye ayırmıştık.Maddeler başka özelliklerine göre de gruplandırılır.maddeyi oluşturan madde sayısı da isimlendirmede kullanılır. Saf madde:tek çeşit maddelerden oluşan varlıklara saf madde denir. Bakır,tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir. Demirde aynı şekilde en küçük parçasına ayrıldığında yine demir özelliği gösterir. Yani demir,bakır,tel bunlar saf maddelere örnektir.

Karışımlar Birden çok saf maddenin karışımıyla oluşmuş varlıklara karışım denir. Katılar hem kendi arasında hem sıvı ve gazlarla karışım meydana getirebilir. Karışımı oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmez. Tuz ve şeker karıştırıldığında karışım olur.yine şeker ve su karışımı karışıma örnektir.

Çözeltiler ve çözünme Şekerli çay, tuzlu su ve şekerli su birer çözeltidir Çözeltilerin çoğu sıvıdır. Ancak katı ve gaz çözeltiler de vardır. Tuzlu su çözeltisinde su çözücü, tuz ise çözünen olarak adlandırılır. Çünkü su tuzu çözer. Tuz ise suda çözünür. Zeytinyağı ve su karıştırıldığında çözelti oluşmaz. Çünkü zeytinyağı suda çözünmez.   Bazı katı maddeler suda iyi çözünür. Bazıları ise az çözünür ya da hiç çözünmez.

Karışımlar ayrılabilir mi? Karışımları oluşturan maddeleri birbirinden ayırmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Karışımları ayırmak için kullanılacak yöntem belirlenirken karışımın cinsi ve onu oluşturan maddelerin özellikleri göz önünde bulundurulur. Karışımları ayırmada Süzme ve yüzdürme Mıknatıs ile ayırma Buharlaştırma Yöntemleri kullanılır.

Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzme yöntemi kullanılır. Süzme Yönteminde katı maddeleri geçirmeyen, sıvıyı geçiren süzgeçler kullanılmalıdır pirinci ya da mercimeği yıkadıktan sonra suyundan ayırmak için,kızarmış patatesi yağından ayırmak için süzme yöntemi kullanılır. Bazı karışımlar yüzdürme yöntemi ile ayrılır. Tahta ve metal parçalarından oluşan bir karışım suya bırakıldığında tahta parçaları suda yüzer. Metal ise batar.

Mıknatıs ile ayırma Mıknatıslar demir, nikel ve kobalt gibi maddelerden yapılmış cisimleri çeker. Demir tozu, toplu iğne ve çivi gibi maddelerin diğer maddelerle yaptığı karışımlar mıknatısla ayrılabilir

Buharlaşma biz farkında olmadan da gerçekleşir. Mutfakta kuruyan Buharlaştırma Buharlaştırma yönteminde, sıvının içinde çözünen katı maddeyi ayırmak için sıvı uzaklaştırılır. Buharlaşma biz farkında olmadan da gerçekleşir. Mutfakta kuruyan kaşıkların üzerinde bazen beyaz lekeler kalır. Bu lekeler suyun buharlaşmasından sonra arada kalan maddeler tarafından oluşturulur. Bazı yiyeceklerin üretiminde buharlaştırılma yöntemi kullanılır. Pekmez, pestil ve salça yapılırken yiyeceğin içindeki fazla su buharlaştırma yöntemi ile uzaklaştırılır.