Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ."— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLAR AYRILABİLİR

2 Karışımları oluşturan maddeleri birbirinden ayırmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Karışımları ayırmak için kullanılacak yöntem belirlenirken karışımın cinsi ve onu oluşturan maddelerin özellikleri göz önünde bulundurulur

3 SÜZME VE YÜZDÜRME Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzme yöntemi kullanılır. Süzme Yönteminde katı maddeleri geçirmeyen, sıvıyı geçiren süzgeçler kullanılmalıdır.

4 ÖRNEKLER Haşlanmış makarnayı suyundan ayırmak için pirinci ya da mercimeği yıkadıktan sonra suyundan ayırmak için kızarmış patatesi yağından ayırmak için süzme yöntemi kullanılır

5 MIKNATISLA AYIRMA Mıknatıslar demir, nikel ve kobalt gibi maddelerden yapılmış cisimleri çeker. Cam, porselen, naylon, tahta, toprak, kum, plastik, tuz, şeker, kükürt ve seramik gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez.

6 Mıknatıs tarafından çekilen ve çekilmeyen maddelerin meydana getirdiği bir karışımı ayırmak için mıknatısla ayırma yöntemi kullanılabilir. Demir tozu, toplu iğne ve çivi gibi maddelerin diğer maddelerle yaptığı karışımlar mıknatısla ayrılabilir.

7 BUHARLAŞTIRMA Buharlaştırma yönteminde, sıvının içinde çözünen katı maddeyi ayırmak için sıvı uzaklaştırılır. Buharlaşma biz farkında olmadan da gerçekleşir. Mutfakta kuruyan çatal ve kaşıkların üzerinde bazen beyaz lekeler kalır. Bu lekeler suyun buharlaşmasından sonra arada kalan maddeler tarafından oluşturulur. Bazı yiyeceklerin üretiminde buharlaştırılma yöntemi kullanılır. Pekmez, pestil ve salça yapılırken yiyeceğin içindeki fazla su buharlaştırma yöntemi ile uzaklaştırılır.


"KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları