Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR"— Sunum transkripti:

1 NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Birim Sistemleri NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR

2 AKIM Bizim bilmemiz gereken iki tür akım vardır. Alternatif akım ve doğru akım. Bu dönem yukarıdaki konu başlıklarında da anlaşılacağı gibi doğru akım ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Devre analizi ise, elektrik-elektronik devrelerin üzerinde bulunan devre elemanlarının incelenerek devrenin çözümünü yapmaktır.

3 DOĞRU AKIM Doğru akım üreten kaynakları da bilmek gerekir[1].
PİL: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. DİNAMO: Hareket enerjisini doğru akım elektrik enerjisine dönüştürür. DOĞRULTMAÇLAR: Diyotlar yardımıyla alternatif akımı doğru akıma çevirir. GÜNEŞ PİLİ: Güneşten aldığı enerjiyi doğru akım elektrik enerjisine dönüştürür.

4 DOĞRU AKIMIN KULLANIM ALANLARI
Haberleşme cihazlarında Radyo, televizyon cihazlarında Maden kaplamacılığında Tren, Tramvay ve Metrolarda Elektrik motorlarında (mıknatıslar yardımıyla)[1]

5 VALANS YÖRÜNGE Maddenin yalıtkanlık, iletkenlik ve yarı iletkenliğini belirleyen en önemli etken atomların son yörüngesinde bulunan elektron sayılarıdır. Son yörüngeye valans yörünge denir, buradaki elektronlara da valans elektron denilir. Bu son yörüngedeki elektron sayılarına göre maddenin durumu belirtilmektedir. Bu bilgiyi verdikten sonra elektrik-elektronikte kullanılan kavramları açıklayalım.

6 İLETKEN MADDE Kimyasal olarak açıklamak gerekirse son yörüngesinde elektron sayısı 4 ten küçükse bu maddelere iletken maddeler denir. Başka bir şekilde ise elektrik akımını ileten maddelere iletken madde denir. İletken maddelere örnekler; Bakır; Son yörüngesinde 1 elektron vardır. Demir; Son yörüngesinde 2 elektron vardır. Alüminyum; Son yörüngesinde 3 elektron vardır.

7 İLETKEN MADDE Isı, ışık ve elektriksel etkisi altında zayıf elektronlara sahip olduğunda atomdan ayrılırlar. Bu sayede elektriği iletmiş olurlar. Metaller, sıvı ve gazlara göre daha iyi iletken olduğu bilinmektedir. Bakır en çok kullanılan iletkendir. Altın ve gümüş iletkenlerine göre biraz daha kötü olduğu düşünülse de maliyet bakımından diğerlerine göre uygun olduğu için daha çok kullanılır.

8 YALITKAN MADDE Kimyasal olarak açıklamak gerekirse son yörüngesinde elektron sayısı 4 ten büyükse bu maddelere yalıtkan maddeler denir. Başka bir şekilde ise elektrik akımını iletmeyen maddelere yalıtkan madde denir. Yalıtkan maddelere örnekler; Ebonit, cam, tahta ve plastik vb.

9 YARI İLETKEN MADDE Normal durumda yalıtkan olan maddelerdir. Malzemenin durumuna göre iletken olmaktadır yani çok küçük bir direnç göstererek iletime geçmektedir. Elektronik malzemelerde çok kullanılır. Yarı iletken maddelere örnekler; Silisyum, Germanyum vb.

10 YARI İLETKEN MADDE Kristal yapıya sahiptirler.
İletkenlik durumunda değerlendirildiğinde iletkenler ile yalıtkanlar arasında kalırlar. Isı, ışık veya manyetik alan tarafından bir etki olduğunda yarı iletkenlik özelliği gösterirler. Transistör, tristör vb. malzemeler yarı iletken malzemelerdir.

11 KAYNAKLAR [1] (Erişim tar: )

12 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
( )


"NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları